• Mohamed Amine in 'volle Glory'.
• Mohamed Amine in 'volle Glory'. Foto: PR

Mohamed Amine: “Zin om mij te laten zien op het hoogste niveau”

Sport 721 keer gelezen

CAPELLE • De kickboks- en MMA-carrière van de Capelse vechter Mohamed Amine is in een veelbelovende stroomversnelling beland. Amine tekende onlangs een langjarig contract bij de internationale kickboksorganisatie Glory én zette zijn handtekening onder een al even mooie verbintenis met een wereldwijde MMA-gigant. “Ik heb het gevoel dat het nu allemaal écht gaat beginnen.”

Zes jaar was Mohamed Amine toen hij voor het eerst in aanraking kwam met kickboksen. “Ik was destijds een wat bang jongetje bij wie de tranen snel hoog zaten”, blikt hij terug. “Ik wilde wel op voetballen, maar de contributie konden we thuis niet betalen. Kickboksen kostte minder veel, dus mocht ik daar op van mijn ouders. Het bleek bij nader inzien een gouden beslissing. Ik herinner me nog goed mijn eerste sparringpartijtje. Dat was tegen een meisje van een jaar of tien. Ze gaf me een stoot in mijn maag en ik ging neer.” Nordin El Otmani was zijn eerste trainer. “Mooie herinneringen”, zegt Mohamed Amine. “Ik kom hem zo af en toe nog tegen. Destijds is daar in Amsterdam-West een goede basis gelegd voor mijn latere leven. Ik leerde er wat discipline was en deed respect voor anderen op; waarden die nog altijd heel belangrijk voor me zijn.”

Na een verhuizing van het gezin Amine naar Purmerend sloot Mohamed zich aan bij Welness Profi Center en ging hij meer en vaker trainen; zo’n vijf keer per week. Het leidde ertoe dat hij op zijn zestiende zijn eerste officiële mocht vechten. “Ik was bloedzenuwachtig toen ik de ring in ging en verloor op punten. Vervolgens raakte ik geblesseerd aan een schouder. Er volgde een operatie en ik lag er drie jaar uit. Een klotetijd was dat. Om me heen zag ik leeftijdgenoten vooruit gaan en de stap naar de profs maken, terwijl ik stil stond. Na mijn herstel ben ik zo snel als dat kon hard gaan trainen. Op mijn 19e was ik zover dat ik weer in wedstrijdverband uit kon komen. Dat was in het voor kickboksers legendarische Zonnehuis in Amsterdam-Noord. Ik trof in mijn partij een Zwitser die niet alleen vier jaar ouder was, maar ook al ervaring had als professional. Ik raakte hem waar ik hem raken kon en won. Als ik terugkijk was dat de belangrijkste partij van mijn leven tot nu toe. Ik móest winnen. Ik won.”

Ultieme droom
Heden ten dage staat Mohamed Amine opnieuw op een belangrijke kruising van zijn loopbaan in het kickboksen en (inmiddels ook) MMA (Mixed Martial Arts). Hij zette zijn handtekening onder twee contracten die hem ‘in één klap’ de ‘champions league’ van de vechtsport in katapulteren. “Op dit niveau mogen vechten is de ultieme droom van elke kickbokser of MMA-er. Mijn gevoel is moeilijk onder woorden te brengen. Ik ben trots, dankbaar en blij tegelijk en ga de uitdagingen met veel zelfvertrouwen aan.”

Zijn overstap naar de mondiale topcompetities betekent ook dat Mohamed Amine ‘full-professioneel’ zijn dagen invult. Hij traint acht a tien keer in de week in Rotterdam, Leiden en Oostzaan; een druk bestaan naast zijn gezin met twee jonge kinderen (Nori van 4 en Sofi van acht maanden). Alle zaken rondom zijn activiteiten als beroepsvechter heeft hij ondergebracht bij zijn manager Ali. “Dat geeft me rust,” zegt Amine. “Ik kan me zo volledig concentreren op mijn sport.”

Wanneer zijn eerste Glory-gevecht gaat plaatsvinden? Mohamed Amine verwacht ná de zomer, wanneer hij op het affiche prijkt van het prestigieuze Collission Five, een hoog aangeschreven kickboks-event in het Gelredome te Arnhem. “Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Collission Five al in maart van dit jaar gehouden zou worden, maar men besloot vanwege de blessure van Rico Verhoeven tot uitstel over te gaan,” weet de in de licht-zwaargewicht (-95 kilogram) uitkomende Mohamed Amine. “Het evenement vindt nu na de zomer plaats. Het zij zo. Natuurlijk wil ik graag zo snel mogelijk in de ring verschijnen, maar de nieuwe datum geeft me natuurlijk wél de mogelijkheid om me nog beter voor te bereiden en nog sterker te worden en dat ene voortdurende doel na te streven: winnen. Ik geef er alles voor om mijn tegenstanders te verslaan. Man, wat heb ik er zin in om het ook op het hoogste niveau te laten zien.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Jongvolwassenen kunnen in Capelle HPV-vaccinatie krijgen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Studenten Hogeschool ronden onderzoek naar Capels platform RVZ af Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Kinderen herdenken watersnoodramp bij beeld Johan van Veen FOTOREPORTAGE 1 feb, 11:00
Afbeelding
Jim Sneeuw (13) geniet als 'scheids' Sport 1 feb, 08:45
Afbeelding
Gratis toegankelijk 'Shanti Beautyweekend' op 4 en 5 februari Algemeen 31 jan, 16:30
Afbeelding
Brownies&downieS op derde plaats in Zuid-Holland Algemeen 31 jan, 14:00
Afbeelding
Wethouders lezen voor in KinderLabs tijdens Nationale Voorleesdagen Algemeen 31 jan, 11:30
Afbeelding
Echtpaar Slingerland-Hartmans 60 jaar getrouwd Algemeen 31 jan, 09:00