Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Zoek de verschillen in budgetteren

Nieuws 597 keer gelezen

Joy weet het even niet meer. Al zeven jaar vecht ze tegen de overheid. Als zogenoemde toeslagenmoeder wordt er van alle kanten aan haar getrokken. Afgekeurd vanwege long covid, in de frontlinie gestaan om ouderen in ‘haar’ verzorgingstehuis te helpen. De een na de ander kreeg het virus en menigeen stierf. 

Haar drie kinderen hadden het ook moeilijk met een moeder die zelf nog amper kon functioneren. Elke keer weer ploffen de rekeningen op de deurmat. Een door de gemeente aangeboden cursus budgetteren en een fijn contact met een budgetmaatje (via bmcapelle@samen010 of 010 4666 722) heeft haar leven iets draaglijker gemaakt. Maar de stress blijft. Elke maand komt Joy flink geld tekort.

Vermoeid ligt Joy op de bank. De kinderen gamen, dus is er even een rustmomentje in deze meivakantie. Joy loopt al het regionale nieuws na op www.capelle.ijsselenlekstreek.nl en ziet opeens een bericht dat ze aandachtig voor de tweede, derde en vierde maal leest. Aanleg Stadsplein valt fors duurder uit (en ligt tijdelijk stil). Het budget was in 2023 vastgesteld op 4,5 miljoen euro en wordt overschreden met 800.000 euro. Hoe is dit mogelijk, achttien procent meer dan begroot in nog geen jaar tijd. 

Joy snapt er niets van. Haar vader en broer zaten vroeger in de bouw en was de klus duurder, dan hadden zij pech. Aangenomen werk. Vooraf prijs afspreken zorgde voor helderheid. Anno 2024 mag je toch verwachten dat kostenberekeningen professioneel worden uitgevoerd? 

Joy leest vervolgens dat de gemeenteraad op 27 mei een besluit moet nemen of er met drie maanden vertraging doorgewerkt mag worden. Haar eerste reactie bestaat uit verdriet, gevolgd door woede. Capelle telt maar liefst 834 ouders die zich hebben aangemeld als gedupeerde voor de toeslagenaffaire. Er zijn maar liefst 1211 kinderen aangemeld, 675 tot en met vijftien jaar en 536 van zestien en ouder. Een behoorlijk deel van de ouders is in de schuldsanering beland. En dan wordt er even van de gemeente acht ton extra gevraagd voor het Stadsplein? 

Zouden de verantwoordelijken ook niet een budgetcursus en een budgetmaatje kunnen gebruiken? Want wat zijn de verschillen? Ach, het is maar 12 euro per inwoner? Voor Joy is het duidelijk. Er wordt her en der met twee maten gemeten, maar eigenlijk wist ze dit al jaren. 

C. Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Duo Palmera.
Leuk Latin feestje op de Spido, verzorgd door Duo Palmera ingezonden mededeling 17 mei, 11:40
• Werk aan de weg op de Van Brienenoordbrug.
Opnieuw sluiting deel Van Brienenoordbrug: dit betekent het voor weggebruikers Nieuws 17 mei, 10:55
Afbeelding
Dagje dierentuin, golfen of spelletjes doen tijdens Week van de Jonge Mantelzorger Nieuws 17 mei, 08:56
Afbeelding
Koor- en samenzangavond met Shaare Zedek Koor in Nieuwe Westerkerk Nieuws 16 mei, 17:55
• Een eerdere winnaar bij Pitch Parade.
Pitch Parade in Capelle: geld voor jongeren die dromen willen realiseren Nieuws 16 mei, 15:50
• Erik Terlouw bij zijn brouwerij in de Stormpolder.
Capelse brouwer Erik Terlouw organiseert bierfestival in Krimpen Nieuws 16 mei, 13:37
Afbeelding
Zwervers U13 Cup: sterren van morgen in actie met Pinksteren Sport 16 mei, 11:13
Afbeelding
Gezondheidscontrole en -advies in Capelse wijken tijdens 'Voel je Fit-tour' Nieuws 16 mei, 08:50