• Theo Smit op het Stadsplein in Capelle.
• Theo Smit op het Stadsplein in Capelle. Foto: Annemarie van der Ploeg

Theo Smit, organisatorische duizendpoot

Algemeen 604 keer gelezen

CAPELLE • Theo Smit nam onlangs afscheid van Stichting Leergeld Hollandsche IJssel en is in verschillende organisaties actief geweest. Inmiddels is hij een goede bekende van veel Capellenaren. 

“In 1972 begon ik als leraar economie aan de toenmalige ‘Glopper’, die inmiddels IJsselcollege heet”, vertelt hij. “Ik kwam van de basisschool, toen lagere school, in de wijk Feijenoord. Hier heb ik vijf jaar gewerkt. Er zaten toen veel achterstandskinderen op en dat is nog steeds zo. Ik heb geleerd dat je dan het best de mooie sinaasappelmethode kan gebruiken. Een bekend pedagoog zei ooit dat je in plaats van de kinderen bestraffend toespreken, je ze beter sinaasappels kunt geven. Zo laat je je autoriteit gelden, maar toont ook meeleven en sympathie. Volgens familiegebruik ben ik verder gaan studeren: economie aan de NEH, de huidige Erasmus Universiteit. Vervolgens ben ik conrector brugklas geworden, daarna ook conrector bovenbouw. De ambitie om baas van het geheel te worden, was er eerst niet. Maar, mijn leven hangt van toevalligheden in elkaar. Toen mijn collega wegging, werd ik toch rector op mijn eigen school. Ik heb er nooit spijt van gehad en ben dan ook 20 jaar rector van Glopper en IJsselcollege geweest.”

Smit was ook één van de oprichters van de Stichting Leergeld Hollandsche IJssel in 2007. “Ik ben lang secretaris geweest en de laatste vijf jaar was ik adviseur, toen ik had besloten om me iets terug te trekken. In mei dit jaar heb ik daar afscheid genomen. Leergeld heeft altijd een bijzondere plek in mijn hart ingenomen. Ik heb té vaak gezien hoe sommige mensen de eindjes aan elkaar moesten knopen om de boeken te betalen en hun kind zo een goede opleiding te bezorgen. Tot voor kort moesten boeken gewoon betaald worden. Gelukkig is dat veranderd. Onderwijs is gratis, maar er zijn nog steeds bepaalde dingen die je zelf moet betalen. Tijdens de coronacrisis heeft Leergeld een enorme dienst bewezen door met een bevriend IT bedrijf voor tablets te zorgen, omdat ook basisscholen grote problemen hiermee hadden. Leergeld hielp vanaf 2007 maximaal 100 kinderen en nu zijn er zo’n 2000 aanvragen, verdeeld over drie gemeentes. Heel leuk om te constateren dat Leergeld in die 15 jaar zo gegroeid is. Samen met mijn vrouw, die programmering doet, ben ik nog actief bij het Van Cappellenhuis, maar we stoppen uiterlijk eind 2023. Wat we daarna gaan doen, weten we nog niet.”

Annemarie van der Ploeg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 20 uur geleden
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50