• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars. Foto: Jan Timmer

Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: ‘Mooi om jonge gasten bij te staan’

Sport 611 keer gelezen

CAPELLE • Laurens Salcedo Valdez en honkbalclub Euro Stars vormen al jaren een hechte twee-eenheid. De 34-jarige pitcher kijkt terug en vooruit naar de komende competitie.

Met druk omgaan: een pitcher moet dat kunnen. En Laurens Salcedo Valdez kán het. Een kwestie van midset en ervaring.

Ik kon niet simpelweg tevreden zijn met mijn spel. Daardoor zat ik mijzelf in de weg

Zekerheidje op de heuvel
Bij Euro Stars geldt hij als de eerste man op de heuvel. Een zekerheidje in de hoofdmacht van de Capelse honkbalclub, de rust zelve. “Vroeger was dat wel anders,” grijnst de Rotterdammer. “In mijn jonge jaren legde ik mezelf vaak te veel druk op. Als ik een goede wedstrijd had ‘gegooid’, moest de volgende nóg beter. Ik kon niet simpelweg tevreden zijn met mijn spel. Daardoor zat ik mezelf vaak in de weg.”

Rust en vertrouwen
“Het was de fase in mijn sportleven dat ik me soms overprikkeld voelde en helemaal uit mijn doen kon raken wanneer de scheidsrechter een in mijn ogen verkeerde beslissing nam. In zulke situaties is het belangrijk dat je een coach hebt die ziet wat je doormaakt en rust en vertrouwen uitstraalt en overbrengt. Die miste ik toen in het eerste team van de club waar ik ook ooit op mijn veertiende met honkballen begon: Sparta/Feijenoord. Er was geen klik.”

Ridderkerk Rowdies was een forse stap terug, maar voelde als een verademing

Verademing
“Ik vertrok, in een poging om mijn plezier in de sport én in mijn rol daarin te hervinden. Ik kwam terecht bij Ridderkerk Rowdies, een Overgangsklasser. Dat was qua niveau weliswaar een forse stap terug, maar het voelde als een verademing.”

“Ik kreeg er de lol weer terug en trof een coach die me op een heel positieve manier begeleidde. ‘Je moet jezelf niet zoveel druk opleggen,” zei hij regelmatig. Dat werkte, ik vond mijn rust.”

Ik bekommer me graag om de jonge gasten in de selectie

Mentorrol
Inmiddels maakt Laurens Salcedo Valdez alweer flink wat jaren deel uit van de selectie van Euro Stars. De honkballende IT-consultant voelt zich fijn op sportpark Schenkel. Als mens én als werper. “Ik heb me hier verder kunnen ontwikkelen tot mijn persoonlijke top, zowel fysiek als mentaal,” stelt hij vast. “Ook voel ik me prettig bij mijn mentorrol binnen de spelersgroep. Ik bekommer me graag om de jonge gasten in de selectie, denk ook dat ik goed begrijp wat er in hun hoofden omgaat in relatie tot honkbal. Zelf heb ik leren omgaan met al die factoren die invloed kunnen hebben op je presteren in het veld. Het is mooi om ze daarin bij te staan.”

Altijd een aanvaardbaar niveau
Zijn ervaring zorgt er mede voor dat Salcedo Valdez altijd mag rekenen op zijn technische en tactische kwaliteiten. De tijd waarin hij wel eens door de ondergrens ging, ligt ver achter hem. “Natuurlijk, je hebt wel eens een minder optreden,” glimlacht de Euro Stars-pitcher, “Maar dan lukt het me nog wél om een aanvaardbaar niveau te bereiken. En dan zijn er nog die wedstrijden waarin álles lukt en elke bal precies zo aankomt als hij in gedachten had. Dan sta je verschrikkelijk te genieten op die heuvel.”

Scheurtje in pees
Het voorbije seizoen verliep voor Laurens Salcedo Valdez anders - en vooral minder prettig - dan hij gehoopt had. “Ik was er een tijd uit vanwege een blessure” vertelt hij. “Bij elke worp voelde ik flinke pijn. Een scan maakte duidelijk dat er een scheurtje in de pees van mijn elleboog zat. Dat kostte me een seizoen. Intussen liep ik bij de fysio en hield ik me er mee bezig om mijn lijf nog wat sterker te maken.”

‘Totaalplaatje ziet er goed uit’
“Inmiddels heb ik nergens last van en wil ik met Euro Stars een mooi seizoen gaan neerzetten in de Eerste Klasse. We zijn de competitie ingegaan met een vrijwel ongewijzigd team. Ook mochten we enkele versterkingen begroeten. Het totaalplaatje ziet er goed uit. Ons doel is dan ook om bij de bovenste teams te gaan eindigen. Ik zie Neptunus 2 en Amsterdam Pirats 2 samen met Hoofddorp 2 als voornaamste concurrenten.”

Er loopt hier veel talent rond en dat is een prettig gegeven

Veel talent
“Je moet het geluk hebben dat je deze ploegen op de juiste momenten treft. Heb je pech, dan voegen ze een aantal jongens uit hun eerste team toe en wordt het misschien een ander verhaal. Aan de andere kant: ook wij hebben een sterke selectie. Vorig jaar was ik vanaf de zijlijn blij verrast hoe goed die jonge gasten het deden en hoe de coaches met de verjonging omgingen. Er loopt hier veel talent rond en dat is een prettig gegeven. Het zou geweldig zijn als we dit seizoen de stap naar de Hoofdklasse kunnen zetten. Dat zou wat zijn: Euro Stars op het hoogste landelijke niveau.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De kampioenen op de foto.
Meidenteam MO15-1 van CVV Zwervers kampioen na Capels onderonsje Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke dag bij Wijkcentrum De Harp vanwege 10-jarig bestaan Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Natuuractiviteiten in Hitland: (water-)dieren en planten ontdekken Nieuws gisteren
Afbeelding
Ongekende ontsnapping: CVV Zwervers handhaaft zich in tweede klasse Sport 27 mei, 09:10
Afbeelding
Capellenaar aangehouden na vondst drugs, geld en vuurwapen in woning 112 27 mei, 07:46
Afbeelding
In beeld: braderie en rommelmarkt in Capelle-West Nieuws 26 mei, 13:12
Afbeelding
Fitnessruimte voor Oekraïense vluchtelingen geopend Met foto's 26 mei, 11:49
• Archiefbeeld open dag Ontmoetingstuin.
Twee open dagen bij Ontmoetingstuin Hitland Nieuws 25 mei, 08:27