Afbeelding
Foto: Jan Kok
Met foto’s

Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding

Nieuws 803 keer gelezen

CAPELLE • Met een ‘smoes’ werden tien Capellenaren vrijdagochtend naar het Van Cappellenhuis gelokt. Daar werden ze verrast met een Koninklijke onderscheiding, opgespeld door burgemeester Cor Lamers.

De ‘lintjesregen’ is een traditie voorafgaand aan Koningsdag. Mensen die zich hebben ingezet voor de maatschappij worden met de decoratie in het zonnetje gezet.

Tien Capellenaren zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Eén gedecoreerde werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

De gedecoreerden zijn:

Ton Bartels

De heer Bartels is na zijn pensionering vrijwilliger geworden bij voetbalvereniging SVS in Capelle aan den IJssel. Hij fungeert al meer dan 15 jaar als klusjesman en verzorgt het onderhoud van de faciliteiten. Ook is hij leider van een voetbalteam en zet zich in voor de vereniging als dat nodig is.

Marike Corver-Klee

Mevrouw Corver-Klee was van 2008 tot 2014 lid van de oudercommissie van kindcentrum Toverburcht in Capelle en ondersteunde wekelijks bij activiteiten.

Van 2010-2022 was ze vrijwilliger bij basisschool RKVO de Vijfster in Capelle. Ze was lid van de oudercommissie en organiseerde activiteiten, ook deed ze de financiële administratie van school. Inmiddels is ze daar voor een dag per week in dienst als evenementenplanner.

Vanaf 2017 is ze bestuurslid van het Wijkoverlegplatform Fascinatio van de gemeente Capelle, vanaf 2018 vrijwilliger bij het Denk & Doe Mee Fonds van de gemeente Capelle en vanaf 2019 oprichter en penningmeester van Stichting Buurtgroep Fascinatio waar ze mede wijkactiviteiten organiseert en ook betrokken is bij de Oekraine opvang.

In coronatijd is ze vrijwilliger geweest bij een reisbureau en heeft daar administratie mee gedaan.

Jan Hadders 

De heer Hadders is vanaf 1985 vrijwilliger bij voetbalvereniging CVV Zwervers in Capelle aan den IJssel. Door de jaren heen heeft hij verschillende dingen gedaan zoals grensrechter, scheidsrechter, coördinator van de scheidsrechters, wedstrijdsecretaris en organisator van de jeugdtoernooien. Verder heeft hij veel contacten met de KNVB.

In de periode van 1997-2017 was hij ook scheidsrechter voor de KNVB.

André Nijmeijer

De heer Nijmeijer is al lang lid van voetbalvereniging SVS in Capelle aan den IJssel. Vanaf 1994 nam hij de taak van contributie administrateur op zich, later aangevuld met de ledenadministratie. Vanaf 2003 trad hij toe tot het bestuur en vanaf 2007 in de functie van secretaris.

Bas Schouten

De heer Schouten verricht vanuit zijn kerkelijk hart divers vrijwilligerswerk.

Zo is hij van 1992-1998 lid, algemeen adjunct en voorzitter geweest van de Plaatselijke Zendingscommissie Capelle.

Van 1994-2019 was hij actief voor de Vereniging voor onderwijs op Gereformeerde Grondslag Capelle, eerst als bestuurslid en later als lid van de Raad van Toezicht. 

Van 2013 tot heden is hij lid van de onderhoudscommissie, hulpkoster en diaken van de Gereformeerde Gemeente Capelle en van 2016 tot heden algemeen lid en penningmeester van de Stichting Vrienden van Cedrah.

Marjolijn Schumacher-Verwijs

Mevrouw Schumacher-Verwijs zet zich sinds 2012 in voor de Hersteld Hervormde Gemeente in Kralingse Veer, de Laankerk, in Rotterdam. Gelegen tussen de Capelse wijken Capelle-West en Rivium. Haar inzet breidt zich uit van binnen de kerkgemeente, naar activiteiten voor de mensen in de wijk rondom de kerk en sinds anderhalf jaar ook naar de opvanglocatie van Oekraïners in de wijk Rivium.

Door haar inzet voor de Laankerk is ze ook in contact gekomen met het Diaconaal Platform Capelle. Van daaruit toont zij enorme inzet voor de Oekraïners in Capelle, maar ook voor de opvanglocatie voor asielzoekers in de Barbizonlaan.

Voorbeelden van haar inzet zijn initiatief voor inzamelingsacties, spel- en knutselmiddagen, activiteiten in vakanties, hulp bij plaatsing op scholen, ondersteunen van andere vrijwilligers en noodopvang bij haar thuis. 

Al haar vrijwillige inzet behelst inmiddels een full time baan die ze vervult naast het moeder zijn van een jong en groot gezin. 

Eric Smith 

(Ridder in de Orde van Oranje Nassau)
De heer Smith is onlangs verhuisd van Capelle aan den IJssel naar Rotterdam, maar werd in Capelle uitgenodigd en onderscheiden. Hij was eigenaar van een praktijk voor verloskunde ‘BovenMaas’ en momenteel directeur-eigenaar van de praktijk voor echoscopie BovenMaas Prenataal.

Van oorsprong is hij verloskundige en was hij één van de eerste verloskundigen die zich tevens liet scholen als echoscopist. Hij maakte zich gedurende zijn carrière sterk voor de verbetering van de verloskunde, in het bijzonder de echoscopie. Hij investeerde als één van de eerste in een echoapparaat in zijn praktijk om op deze manier de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg te kunnen bieden aan zwangere vrouwen in Capelle aan den IJssel, Rotterdam en omstreken.

Tevens verrichte hij baanbrekend werk op het gebied van prenatale screening en prenatale onderzoeken. Buiten de openingstijden van de praktijk ondersteunde hij de ontwikkeling van nieuwe medische apparatuur en nieuwe software programma’s. Hij hielp bij kwaliteitsverbetering, onderzocht pijnbestrijdingsmiddelen tijdens de bevalling en zette nieuwe samenwerkingsverbanden op.

Hij was mede-initiatiefnemer van screening in de zwangerschap naar aangeboren afwijkingen en participeerde in grote bevolkingsonderzoeken. Verder was hij actief als opleider echoscopie voor verloskundigen binnen de regio en deelde zijn kennis en ervaring ruimhartig met anderen in de regio en via landelijke nascholingssymposia.

Marianne Tobé-De Veer

Mevrouw Tobé-De Veer is vanaf 2002 medeoprichter en duovoorzitter van het Wijkoverlegplatform Fascinatio te Capelle aan den IJssel. Zij startte diverse wijkgebonden activiteiten op en fungeerde als klankbord voor de gemeente inzake ontwikkelingen in en rond de wijk.

Zij is lid van het kernteam, coördineert de werkgroepen en bevordert de samenwerking tussen de bewoners en de bij de wijk betrokken partijen. Zij inventariseert de wensen met bewoners en bevordert het verbeteren van de buitenruimte en het openbaar groen.

Met de groei van de wijk groeide ook het overleg dat zij voerde binnen de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, infrastructurele overleggen over de oeververbindingen, woningbouwprogramma’s en het wegennet. Ook steekt ze praktisch haar handen uit de mouwen als het gaat om Stichting Buurtgroep Fascinatio, Stichting Sjatoo 010 en sinds de oorlog in Oekraine ook voor de opvanglocatie in de naastgelegen wijk Rivium.

Rob Verduin

De heer Verduin is vanaf 2002 medeoprichter en duovoorzitter van het Wijkoverlegplatform Fascinatio te Capelle aan den IJssel. Betrokkene vergadert wekelijks en woont bijeenkomsten bij over verkeer, veiligheid, vergroening en wijkverbetering.

Hij coördineert de werkgroepen en bevordert de samenwerking tussen de bij de wijk betrokken partijen en de bewoners. Hij inventariseert de wensen van de bewoners en initieert projecten.

Vanaf 2020 is hij ook vicevoorzitter van Stichting Sjatoo 010, deze stichting nam initiatief tot aanleg van een wijngaard in Fascinatio. De eerste wijn is al gebotteld en de flessen verkocht.

Ria Vrijdag

Mevrouw Vrijdag is vanaf 1982 zo’n 15 jaar vrijwilliger geweest bij Videoflimclub ‘de IJsselstreek”. Zij was gastvrouw en lid van de redactie van het verenigingsblad. Van 2014 was ze gedurende 8 jaar budgetmaatje bij Samen 010 in de wijkwinkel Schollevaar. Van 2015 was ze gedurende 8 jaar lid van de Adviesraad Sociaal Domein. In 2008 startte ze met haar vrijwilligerswerk voor de Zonnebloem, dat ze momenteel nog steeds doet. Eerst 3 jaar als bestuurslid, momenteel alleen als vrijwilliger bij verschillende activiteiten.

Toespraak

Na ontvangst met koffie en gebak sprak de burgemeester de gedecoreerden persoonlijk toe. In het bijzijn van vrienden en familie kregen ze de Koninklijke Onderscheiding opgespeld.

‘Hoogtepunt van het jaar’

Het uitreiken van de Onderscheidingen is één van de hoogtepunten van het jaar, volgens burgemeester Cor Lamers. “Een prachtige dag waarbij de Koning zijn waardering uitspreekt aan burgers die iets moois, goeds of belangrijks voor de samenleving hebben gedaan. Het was een eer deze bijzondere Capellenaren uit te nodigen, de Koninklijke Onderscheidingen op te spelden en de mensen toe te spreken.” 

“Ik heb bijzondere waardering voor mensen die dit vele (vrijwilligers)werk doen en zicht belangeloos inzetten voor de Capelse samenleving. En soms ver daarbuiten. Het lijkt soms vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De Koninklijke Onderscheiding is zeer verdiend en is deze Capellenaren van harte gegund.”

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Twee Capellenaren (21) aangehouden op A16 na waarschuwingsschot van politie 112 9 uur geleden
Afbeelding
Zo presteerden de Capelse voetbalclubs afgelopen weekend Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Capelle viert vrijheid met bevrijdingsconcert in St. Paulus' Fotoreportage 12 uur geleden
Afbeelding
Maas Marimba Trio geeft bijzonder concert in Van Cappellenhuis Met foto's 13 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking Capelle: indrukwekkende bijeenkomst bij oorlogsmonument Fotoreportage 5 mei, 09:12
• Archiefbeeld Dodenherdenking 2023.
Toespraak burgemeester tijdens Dodenherdenking: 'Offers nooit vergeten' Nieuws 4 mei, 20:05
Afbeelding
Noodzaak of nonsens? Workshop over inclusiviteit en diversiteit bij CapelleDoet Nieuws 3 mei, 17:07
Afbeelding
Met een onbekende vast in de lift: tragikomedie in Isala Theater Nieuws 3 mei, 15:20