Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - De lintjes behoren niet iedereen toe

Algemeen 341 keer gelezen

Koningsdag 2022. Ook in Capelle krijgen diverse Capellenaren op deze voor hen zo bijzondere dag een blijk van waardering. 

Het heeft de majesteit behaagt om… Cock kent het riedeltje inmiddels. In de ochtenduren is er een speciale bijeenkomst voor eerder onderscheiden inwoners die tezamen met burgemeester Peter Oskam de vlag hijsen en koffie/thee met wat lekkers nuttigen. Ook hij was een keer aan de beurt. Decennialang voorzitter van een sportvereniging, in goede en slechte tijden. Door weer en wind ging hij er naar toe. Voor zijn beste vriend de reden om de ‘koning’ eens een brief te schrijven, zoals zovelen ieder jaar doen. Voor Capellenaar Cock was het een hele eer om te worden uitgenodigd. Totaal onverwacht, hetgeen deze lintjesregen ook zo bijzonder maakte. Waar velen opmerkten dat hij alleen al voor het begeleiden en verzorgen van zijn aan een spierziekte lijdende vrouw een lintje had moeten krijgen, kreeg hij de onderscheiding voor de vele vrijwilligerstaken en ook niet voor zijn vele jaren doorbrengen op het Capelse gemeentehuis. 

Er zijn artiesten die een lintje krijgen voor hun vele albums of optredens die zij hebben verzorgd. Voor topambtenaren, voor zeer succesvolle zakenlieden, voor topsporters en politici. Allen kregen daar (flink) voor betaald en verdienden aan hun succes. Het onderscheid is soms moeilijk te doorzien. Wie verdient nu echt een lintje en wie niet? De commissies die zich hier mee bezig houden kijken verder dan alleen de werkzaamheden of vrijwilligerstaken. Zo vroeg ik ooit een lintje aan voor een clubbestuurder die zelfs vele jaren binnen de top van de KNVB actief was geweest. Altijd belangeloos vele vrije uren besteed aan club en bond. Maar een kleine misstap voorkwam een feestelijke uitreiking. En zo ken ik meer voorbeelden. Iemand die een keer betrapt was met flinke slok op kreeg geen lintje omdat zijn blazoen decennia geleden was geschonden. 

Lintjes op Koningsdag horen thuis bij die mensen die zich echt (en het liefst belangeloos) inzetten voor de medemens of maatschappij. Maar op Koningsdag moeten we ook denken aan al die duizenden vrijwilligers die het niet voor een lintje doen, maar voor de medemens. Zij verdienen elke dag een onderscheiding. Een schouderklopje, een bedankje, een bos bloemen of gewoon onze dankbaarheid. Waardeer deze mensen!

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 5 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 21 uur geleden
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws gisteren
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws gisteren
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04