• Mevrouw in haar badkamer met badkuip.
• Mevrouw in haar badkamer met badkuip. Foto: Huub Lakerveld

Capelse (89) wacht al een jaar op renovatie ‘gevaarlijke badkamer’

Algemeen 1.032 keer gelezen

CAPELLE • Een Capelse dame (89) wacht al een jaar tevergeefs op een verbouwing van haar badkamer, ondanks dat haar geval als urgent is bestempeld.

Een Capelse dame van 89 jaar oud woont in een huurappartement van Havensteder. Ze wil hier zo lang mogelijk blijven wonen, maar de badkamer heeft een douche in een badkuip en op haar leeftijd levert de hoge in- en uitstap van het bad gevaarlijke situaties op. Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) heeft zij recht op renovatie van de badkamer door de beheerder. Ondanks herhaaldelijk contact met de eigenaar/beheerder, leek de woningcorporatie niet happig om een verbouwing uit te voeren. Havensteder belooft nu toch de renovatie op zich te nemen. Dit zal in mei gebeuren.

In de 36 jaar dat mevrouw in haar appartement woont, heeft zij weinig problemen ervaren, maar met het klimmen van de jaren wordt douchen in een badkuip steeds meer een risicovolle activiteit. De angst slaat haar regelmatig om het hart. Zeker na een recente val in haar keuken zit de schrik er flink in. “Het bad in stappen gaat nog wel, maar ik als er weer uit ga, ben ik bang”, vertelt zij.

“Vorig jaar februari is het verhaal begonnen”, zegt haar zoon. “We hebben toen eerst een bedrijf ingeschakeld om te kijken wat de mogelijkheden waren. Dit ging echter behoorlijk in de papieren lopen. Ik heb daarna contact gehad met Havensteder om te vragen wat zij hierin konden betekenen en zij verwezen ons naar de gemeente voor de WMO. Bij navraag bij de gemeente bleek echter dat Havensteder de plicht heeft de renovatie uit te voeren, omdat mijn moeder hier al langer dan 20 jaar woont en er nog nooit een renovatie is uitgevoerd.” 

Recht op renovatie

Na opname ter plekke door een aannemer, in maart 2021, is er door woningcorporatie Havensteder goedkeuring gegeven voor renovatie van haar badkamer. Dit zou een simpele badkamer worden met een douche aan de muur, zonder een spatscherm. Omdat de zoon vond dat je een dame van bijna 90 niet na iedere douchebeurt de vloer moet laten dweilen, heeft hij contact met Havensteder opgenomen. Zij zouden gezien de situatie een douchescherm tegen hun kosten laten plaatsen. 

“Het was volgens Havensteder echter druk bij de aannemer en wij moesten maar even afwachten”, zegt de zoon. “Mijn moeders situatie werd wel bestempeld als ‘urgent’. Wat schetste onze verbazing: na ongeveer twee weken kwam er een brief van Havensteder met een onverwachte aanbieding voor de plaatsing van een scherm en stoeltje in de badkamer. De kosten? 828 euro. Na direct contact met hen opgenomen te hebben bleek dit een ‘foutje in het systeem’ te zijn. Toen werd het weer stil. Ik heb bij elkaar zo’n tien keer gebeld. Maar telefonistes kunnen niets doen. In december zei een telefonist: “Het is beter om te appen, dat gaat sneller.” Met de kerst hebben wij het even laten rusten, maar daarna hebben wij weer via de app contact opgenomen om de status op te vragen. Dit leverde alleen maar de reactie op: ‘Uw moeder staat op de wachtlijst, u moet geduld hebben’”. 

Begin april werd het de schoondochter van mevrouw teveel en heeft zij de redactie benaderd en een bericht laten plaatsen op sociale media. Hierop volgden een reeks steunbetuigingen en vergelijkbare verhalen. De zoon nam daarnaast contact op met de Huurdersraad Capelle aan den IJssel.

Reactie Havensteder

In een reactie op het verhaal van mevrouw en haar zoon laat een woordvoerder weten dat Havensteder het vervelend vindt dat het zo gelopen is. “We gaan met deze mevrouw in gesprek om de renovatie op onze kosten aan te bieden. Daarnaast gaan we het intern bespreken om te kijken hoe het zo kon lopen en hoe we in de toekomst dit soort verzoeken sneller kunnen afhandelen.” Inmiddels heeft Havensteder contact opgenomen met de bewoner en familie om concrete zaken af te spreken. De voorbereidingen zijn in gang gezet. Op 16 mei verwacht Havensteder de badkamer aan te kunnen pakken. 

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 21 uur geleden
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50