Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Lokale politici moeten niet polariseren maar samenwerken

Algemeen 510 keer gelezen

Landelijk hebben we inmiddels maar liefst 20 delegaties in de Tweede Kamer. Sinds Volt vorige week ook deel ging uitmaken van de ‘nieuwe’ politiek vond er weer een afsplitsing plaats. In Capelle zijn er bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart ‘slechts’ elf partijen. 

Ik raad iedereen aan via www.capelleaandenijssel.nl zich te verdiepen in die elf partijen. Immers, zij gaan wel over uw en mijn gemeente waar ongeveer 68.000 inwoners staan ingeschreven. Het huidige college van B en W bestaat uit burgmeester Peter Oskam en vijf wethouders, twee dames (Hartnagel en Westerdijk) en drie heren (Struijvenberg, Wilson en Van Veen). Dit zijn tevens de namen die u in de media het meest tegenkomt. Over (burger)raadsleden leest en hoort u op Radio Capelle veel minder, hoewel, richting verkiezingstijd zij ook behoorlijk actief worden. Gaat het in Den Haag over de grote problemen, hier in Capelle gaat het over uw woonomgeving, uw habitat als het ware. Over lokale belastingen. Zo worden de gemeentelijke lasten dit jaar niet verhoogd en is de hondenbelasting afgeschaft.

Landelijke politici maken er tegenwoordig een sport van mensen uit te sluiten, zoals D66 en GroenLinks met de PVV en FvD doen. Dit terwijl geroepen wordt om naast elkaar te gaan staan, om niet te polariseren en mensen uit te sluiten maar juist te verbinden. Is hier sprake van discriminatie? In Capelle stapten onlangs politici uit Leefbaar Capelle en de VVD en richtten de Capels Bewoners Belang op. Kees de Jong, jarenlang Leefbaar nu CBB, gaf de doorslag bij de stemming over asielgezinnen in Capelle. Ik hoorde hem vorige week woensdag op Radio Capelle zeggen dat dit kan binnen deze nieuwe partij. Prachtig idee, een ieder mag de eigen stem laten horen. Maar ik hoorde toch ook al enige aarzeling. Houden deze CBB’ers het vier jaar vol om niet altijd als een partij te spreken, of valt ook dit clubje uiteen en hebben we in 2026 vijftien partijen? 

In ieder geval is het te hopen dat in Capelle niet wordt gepolariseerd en partijen worden uitgesloten. In veel programma’s lees ik het woord ‘verbinden’. Nu al roep ik alle politici op dit na 16 maart ook daadwerkelijk te doen en niet de landelijke collegae te volgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 11 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10