Team Cycling for Others: altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.
Team Cycling for Others: altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Foto: PR

‘Cycling for Others’ gaat dit keer de berg op voor regionale goede doelen

13 jan, 19:00 Algemeen 48 keer gelezen

regio • Fietsend uitdagingen aangaan met als doel geld in te zamelen voor goede doelen; dat is wat ‘Cycling for Others’ met veel succes doet. In september 2022 hoopt de vriendengroep de Tour de France-berg Croix de Fer te beklimmen. “Ditmaal willen we lokale en regionale stichtingen ondersteunen met een bijdrage”, vertelt Leendert van der Lugt, pr-man van Cycling For Others. “Men kan zich aanmelden via www.cyclingforothers.com”.

“Het moet gaan om een maatschappelijk, tastbaar en praktisch doel en de stichtringen die zich kandideren moeten de ANBI-status hebben”, zegt Arco de Ruiter, net als Van der Lugt enthousiast wielrenner én sportief geldinzamelaar. “Dus, voel je je aangesproken, meld je dan met je organisatie bij ons aan”.

Cycling for Others werd in 2016 opgericht door een groep vrienden en kennissen met een gezamenlijke passie voor fietsen in het algemeen en sponsortochten in het bijzonder. In 2017 ging men zijn eerste sportieve goede doelen-uitdaging aan door de Galibier te beklimmen in het kader van de Woord en Daad-actie ‘Fiets voor een Huis’. “In die periode had Bangladesh te kampen met zware overstromingen waardoor veel arme mensen hun huis kwijt raakten”, vertelt Leendert van der Lugt. “Wij stapten op de fiets om bij te dragen aan de wederopbouw en in de wetenschap dat er voor elke duizend euro die wij bij elkaar konden harken één nieuwe woning gebouwd zou kunnen worden. Een betere motivatie kon je niet bedenken. Het jaar er op reden we de Mont Ventoux op om geld in te zamelen voor de kindslaven van Haïti, ook een actie van Woord en Daad. In 2019, 2020 en 2021 organiseerden we onder de naam ‘Ontmoeting’ eigen acties, zoals een klimtour in de Vogezen, een eigen Elfstedentocht in Friesland en een 200 kilometer lange rit rondom Nijmegen. We kwamen in die periode in actie voor motorfietsen en rijbewijzen voor jongerenwerkers en de aankleding van huizen voor dak- en thuislozen”.

Alles bij elkaar slaagde Cycling for Others er sinds de officiële start in 2017 liefst 125.000 euro in te zamelen, geld dat afkomstig was van bedrijven en particuliere gevers. “Gemiddeld komen we aan de 25.000 euro per actie”, weet Leendert van der Lugt. “Ook voor de 2022-editie zitten we alweer aardig in de goede richting. “Centraal bij de sponsoring staat ons wielershirt. Dat proberen we elke keer vol te krijgen met sponsoruitingen. Lukt elke keer goed. Bedrijven werken graag mee en zijn bereid om mooie bedragen neer te tellen voor naamsvermelding. Ze voelen zich aangesproken door de goede doelen én ons enthousiasme”.

“Het is ook een mooie groep mensen”, glimlacht Krimpenaar Arco Ruitenberg, denkend aan Cycling for Others. “De ploeg is ontstaan in Hendrik-Ido-Ambacht waar een aantal mensen er samen fietsend op uit trok. Op een gegeven moment kwamen daar wielrenners uit Capelle, Krimpen en Rotterdam bij. Zelf sloot ik me aan via mijn neef Raymond van Egmond, voorzitter van Cycling for Others. Ik voelde me meteen thuis. Had te maken met onze gezamenlijke liefde voor het fietsen en onze collectieve christelijke geloofsachtergrond. Die is breed geschakeerd, van vrijzinnig tot ‘streng in de leer’. Zelf behoor ik tot die laatste groep. Hoewel veel mensen in mijn kerk weinig hebben met sport, lukte het me toch om veel van hen te overtuigen om mee te sponsoren. Ik denk dat christen-zijn en sport prima samen kunnen gaan, zolang je de sport maar op een gezonde manier beoefend en niet doorslaat in fanatisme. Daarnaast spreekt het veel mensen aan dat we onze passie inzetten om goede doelen te ondersteunen. De naam van onze fietsgroep is niet voor niets ‘Cycling for Others’: we fietsen niet alleen om sportieve doelen na te streven, maar ook uit naastenliefde. Er zijn zoveel mensen in nood die een zetje in de rug zo goed kunnen gebruiken, hè?!”
De goede doelen-fietstrips van het vriendencollectief zijn events om je elke keer op te verheugen, weet Leendert van der Lugt. “Vaak huren we wat huisjes voor een periode van een paar dagen. “Wij gaan dan al snel het parcours verkennen en trainen, de vrouwen verzorgen de maaltijden en alles daaromheen. Alles wat we doen is op eigen kosten. En dan komt de dag van de échte uitdaging. De berg op! Dat is elke keer machtig mooi en..,. loodzwaar. Maar je weet waarvoor en voor wie je het doet. Dat geeft zoveel extra kracht. Elke keer opnieuw”.

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aquabubbel tijdens recreatief zwemmen Algemeen 12 aug, 13:10
Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10