Foto: Stockfoto

IJsselcollege verzorgt ontbijt voor leerlingen

  •   keer gelezen

CAPELLE • Het IJsselcollege is dinsdag 14 december begonnen met het verzorgen van een ontbijt op school. De middelbare school is tot de conclusie gekomen dat veel leerlingen niet ontbijten voordat zij naar school gaan en wil daarom tussen 7:30 en 8:10 uur een ontbijt gaan aanbieden.


De initiatiefneemster, docente Engels Yardena Verhoog, legt uit. “We beginnen eerst alleen met de dinsdagen. Zo kunnen wij zien of het aanslaat, en kunnen de leerlingen wennen aan de beschikbaarheid van het ontbijt op school. De leerlingen moeten ook vrij vroeg uit bed, dus we zullen zien wat er gebeurt. Als er een groei is in het aantal leerlingen, kunnen we het gaan uitbreiden en ook op andere dagen een ontbijt op school verzorgen”.

Volgens de school is het een mooi moment voor een stukje binding met de leerlingen, maar ook om hen aan te leren wat een gezonde leefstijl is. Dat laatste is nodig, zegt ook Yardena Verhoog. “We merken dat veel kinderen zonder besmeerde boterhammen naar school toe komen. Het worden er eigenlijk steeds meer. Daarnaast mag de bovenbouw tijdens de pauzes van het schoolplein af. Veel leerlingen gaan dan naar fastfoodketens of winkels waar zij energiedrankjes halen. Of ze maken in het winkeltje in de school de verkeerde keuzes. Sommige kinderen eten zelfs de hele dag niet; dat is slecht voor hun ontwikkeling en concentratie in de klas. De mentoren koppelen dit regelmatig terug naar de ouders. We proberen dan de oorzaken te achterhalen en de jongeren aan te sporen om toch te ontbijten”.

Voorlopig gaat Yardena zelf het ontbijt organiseren, maar als de belangstelling toeneemt zullen collega’s bijspringen. Het IJsselcollege hoopt met het ontbijt op school andere scholen te inspireren om hetzelfde te doen.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten