<p>• Eric van der Kleij tijdens zijn Europese fietsavontuur.</p>

• Eric van der Kleij tijdens zijn Europese fietsavontuur.

(Foto: Aangeleverd)

Eric broedt op meer tochten

  •   keer gelezen

CAPELLE/BERGSCHENHOEK • Eric van der Kleij heeft net een Europese fietstocht van bijna 7000 kilometer in de benen zitten, maar kijkt nu alweer vooruit naar een volgend avontuur. “Ik fiets nu eenmaal makkelijk en het is heerlijk ontspannen om op de fiets te zitten”.  


Als ‘mooiweerfietser’ vielen de eerste tien dagen van zijn trip deze zomer tegen; regen teisterde Eric tot halverwege Frankrijk. Maar daarna bleef de zon schijnen tot het einde van de trip, zo’n drie maanden later. Hij maakte een rondje via Santiago de Compostela, door Portugal, Spanje, Frankrijk en door diverse Balkanlanden naar Griekenland. Van daaruit fietste hij weer terug naar het noorden, een ronde van ongeveer 7000 kilometer.

Albanië 

Het hoogtepunt voor Eric was Albanië. “Het land heeft geen beste naam. Het is een klein landje en het ziet er een beetje uit zoals Nederland er in 1985 uitzag. Er rijden erg veel oude Mercedessen-Benz rond en er zijn overal kleine garages en plaatsen waar mensen hun auto schoon laten maken. Zo’n Mercedes lijkt een statussymbool. De hoofdstad Tirana deed mij denken aan het oude Rusland, met grote standbeelden en rotondes met acht toegangswegen. Maar bovenal stak de gastvrijheid en vriendelijkheid van de bevolking er bovenuit”.

Hoewel zijn Europese fietstocht interessant was en hij met name Albanië niet snel zal vergeten, heeft Eric een voorkeur voor andere culturen. “Ik ga graag naar plekken waar mensen anders leven, wonen, werken en eten”, legt hij uit. “Het avontuur trekt mij aan. Zo fietste ik eens vijf weken door Iran. Dat land heeft misschien niet zo’n goede reputatie en sommige mensen zien het zelfs als onveilig. Maar de gastvrijheid was onbeschrijflijk; mensen riepen vanuit hun auto “welkom in Iran!” en ik werd ook echt overal welkom geheten”.

Nieuwe verre reis

Voorlopig gooit de code rood die op veel plekken in de wereld geldt nog roet in het eten, maar Eric heeft zijn zinnen gezet op een nieuwe, exotische reis die begin volgend jaar moet starten. “In november heeft het ministerie weer overleg over het reisadvies. Ik kan wel heel stoer doen en door rood gebied rijden, maar als mij iets overkomt vraagt de verzekeraar: “Wat deed je daar?” Hopelijk kan ik naar India of een lange reis van het puntje van Argentinië naar Alaska, door de Amerika’s. 

Als het eenmaal zo ver is, boekt Eric alleen maar een ticket. Hij houdt van spontane plannen en improvisatie. “Ik bereid mijn reizen slecht voor en laat mij liever overvallen door wat ik op een plek aantref. Mijn tent en luchtbed gaan altijd mee, en ik maak bij wijze van spreken op iedere t-splitsing ter plaatse een afweging waar ik heen ga”. Ook bij het inpakken bereidt Eric zich weinig voor. “Hoe vaker ik op reis ga, hoe minder ik meeneem”, vertelt hij. “Qua kleding neem ik heel weinig mee; die kun je immers overal kopen. Ik zou binnen een uur kunnen inpakken voor een reis van maanden. Alleen mijn twee wielrenbroeken gaan altijd mee; die moet je echt hebben, anders zit je je eigen zitcomfort in de weg. Verder zit er eigenlijk vrijwel geen voorbereiding in, behalve als ik wat prikken moet halen tegen tropische ziekten”. 

Familie

Voor zijn familie was het een kwestie van wennen aan Eric’s avontuurlijke geest, maar communicatie via WhatsApp en bellen maakt het gemakkelijk. Via een app kunnen zij zelfs Eric’s exacte locatie volgen. “Niet alleen een leuke app om te volgen, maar de GPS is ook nog eens handig als er bijvoorbeeld iets met mij gebeurt en er hulp nodig is. Zo kunnen de thuisblijvers altijd zien waar ik als laatst ben geweest”. Eric zit het liefst op de fiets, maar “uiteindelijk is het ook altijd weer leuk om thuis te zijn”, besluit hij.
Het is niet zo dat familieleden meerijden met Eric. Hij gaat meestal alleen op pad, maar ontmoet onderweg veel mensen. Soms rijdt hij zelfs een maand mee met andere fietsers als zij dezelfde richting op gaan. “Het is wel belangrijk om een connectie met iemand te hebben”, legt hij uit. “Ik vertrek altijd vroeg in de morgen, niet iedereen houdt daarvan. Maar vaak is er door de gedeelde passie voor het fietsen wel een klik. En bovendien kun je vaak nog veel van elkaar leren”.

Fietsend is er nog veel te ontdekken voor Eric, die voorlopig de 100.000 kilometer wil aantikken met zijn fiets. De teller staat nu op 47.000.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten