Alles lijkt dood te gaan in de herfst, maar schijn bedriegt. Onder het gevallen blad barst het van het leven.
Alles lijkt dood te gaan in de herfst, maar schijn bedriegt. Onder het gevallen blad barst het van het leven.

Herfst in Capelle: de blaadjes vallen

Algemeen 34 keer gelezen

Capelle - Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC) schrijft regelmatig over de natuur in Capelle. Deze keer gaat het artikel over bladeren.

De herfst markeert het tijdelijke einde van het plantenleven. Nu dagen steeds korter worden en de buitentemperatuur daalt, sterven veel bloeiende planten af. De meeste bomen en struiken verliezen nu hun blad, al dan niet geholpen door herfststormen of nachtvorst. Al dat gele, rode en bruine blad, het is een prachtig gezicht. En het is ook de mooiste tijd voor het zoeken van paddenstoelen; de veelheid aan vormen en kleuren is fantastisch.


Alles lijkt dood te gaan, maar schijn bedriegt. Onder het gevallen blad barst het van het leven. Slakken, regenwormen, springstaarten, schimmels en bacteriën zijn druk doende al dat afgedankte plantenmateriaal af te breken en om te zetten in mineralen en humus, zodat de komende lente de natuurcyclus weer opnieuw kan beginnen. Afval bestaat in de natuur niet, dat is voedsel voor het nieuwe jaar. Als de winter niet te streng wordt, is in april al dat gevallen blad weer afgebroken.


Veel mensen vinden al dat blad in de tuin maar slordig en vervelend en halen het weg. En dat is zonde, want ook in de tuin is blad- en groenafval weer voedsel voor het komend seizoen. Ook in de tuin popelen de bodembewoners om hiermee aan de slag te gaan en er voedingsstoffen en humus van te maken. Beter is het dit tussen de planten, struiken en bomen te leggen. Het beschermt ook de bodem en vermindert de onkruidgroei. En de kans op plaagdieren in de tuin wordt ook kleiner, want meer bodemleven betekent een beter natuurlijk evenwicht. Er komen meer vogels, insecten als (wilde) bijen en vlinders, en misschien ook wel een egelpaar in de tuin, in een rustig hoekje overwinterend onder al dat blad. Egels en ook zangvogels eten slakken, vaak ongewenst omdat ze allerlei planten opeten. Natuurlijk moet wel al dat blad van de tuinpaden af (dat wordt gladde pulp) en ook van het grasveld, omdat anders het gras wordt verstikt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 11 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10