Kees Hoogerwaard (67) met assistentes Do en Marcia. Dag en nacht is Kees nu bij metrostation Capelseburg te vinden.
Kees Hoogerwaard (67) met assistentes Do en Marcia. Dag en nacht is Kees nu bij metrostation Capelseburg te vinden. "Want ik bewaak mijn bomen met mijn leven." Foto: Cor Hulsbus

Kees slaapt altijd bij zijn kerstbomen

Algemeen 55 keer gelezen

Capelle - Dit jaar viert hij stilletjes zijn 25-jarig jubileum als kerstbomenverkoper nabij de wijk ‘s-Gravenland. Kees Hoogerwaard (67) verkoopt al veertig jaar kerstbomen, zoals de sparren in de volksmond worden genoemd. Van 1 december tot kerstavond is de inwoner van Kralingseveer bij metrostation Capelsebrug te vinden. “Dag en nacht, want ik bewaak mijn bomen met mijn leven.”

Door Cor Hulsbus

De tijd van de kerstbomenoorlogen tussen straten en wijken speelde zich vooral af in Crooswijk, het Oude Noorden, het Witte Dorp en Overschie. “Maar die tijd is voorbij. Wat overblijft ging altijd naar die jongens uit Ouderkerk. Nee, weggeven voor een prikkie doe ik niet. Waarom? Vorig jaar kwam er kerel in een dure BMW 7 de dag voor kerst en vroeg of hij de boom gratis kon krijgen. Dat kan ik niet maken, liet ik hem weten, want zijn buurvrouw heeft misschien een dag eerder wel twintig euro betaald.” Kees Hoogerwaard wordt dagelijks geassisteerd door Do en Marcia. Op de drukke weekenddagen heeft het drietal het hartstikke druk. “Ja, zelfs de dag voor kerst nog. Er zijn mensen die alleen voor de kerst een boom willen. Dus blijf ik tot kerstavond hier staan en overnachten in mijn tijdelijke woning.” De caravan gaat na de kerst weer in de verkoop. Ieder jaar weer keert Jaap terug op zijn vaste stek, nabij metrostation Capelsebrug. Deze jubileumeditie heeft hij eindelijk echt stroom. Een kabel hangt vijf meter boven de weg omdat de trucks en bussen soms vier meter of hoger zijn. Het Leger des Heils helpt hem, zoals zoveel mensen daadwerkelijk worden geholpen.

Een wijkbewoonster koopt een mooie blauwspar. Zijn schoondochter vraagt of de boom thuis bezorgd kan worden. Kees roept meteen: “Natuurlijk, heb er toch nog een die daar heen moet.” De meeste klanten komen uit het naastgelegen ‘s-Gravenland maar ook inwoners van de andere Capelse wijken komen ieder jaar weer bij hem een boom halen. “We zijn de enige kerstboomverkopers op straat in de hele regio. De mensen uit de beide Krimpen-gemeenten komen hier ook. Net als de mensen uit Kralingseveer, hoewel we daar toch steeds meer mensen van buitenaf zien komen die milieubewust zijn en geen boom willen. Mag natuurlijk ook. Onze bomen komen uit de Belgische en Luxemburgse Ardennen en de ouderwetse spar komt uit Noord-Brabant. De Nordmann-spar is momenteel het populairst. Een volle boom die amper een geur afgeeft. De blauwspar daarentegen geeft een heerlijke geur maar is nu minder in trek”, aldus Hoogerwaard, die net als zijn vader nog voordat de eerste straat 25 jaar geleden klaar was, al in ‘s-Gravenland bomen verkocht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

V.l.n.r Jolanda, Cees en Lidy. Achter hen op de foto staat Lindsey.
Kapper Cees Labrie stopt na 50 jaar met zijn zaak: 'Tijd van komen en een tijd van gaan' Advertorial 10 uur geleden
Afbeelding
Column - Zoek de verschillen in budgetteren Nieuws 12 uur geleden
• De brandweer kijkt bij de kelderbox naar binnen.
Kelderbox met een luchtje: brandweer ontdekt lekkende motor 112 14 uur geleden
• Het gemeentehuis van Capelle.
Gemeente Capelle doet beroep op inwoners: 'Zeg afspraak op tijd af' Nieuws 7 mei, 15:59
Afbeelding
Buurtbankjesdag: zet hapje en bankje klaar voor de buren in Middelwatering Nieuws 7 mei, 14:13
• Soufiane Touzani in actie op het trapveldje in Schenkel.
Freestyle voetballer Soufiane Touzani komt naar U13 Cup Sport 7 mei, 11:29
• Dick Jaspers: komend seizoen te zien bij Paperclip in Capelle.
SPC Capelle stunt met komst Dick Jaspers: 'We hebben een fenomeen binnengehaald' Sport 7 mei, 10:03
Afbeelding
Asfalt op Abram van Rijckevorselweg vervangen: weg deels dicht van 14 op 15 mei Nieuws 6 mei, 17:49