Peter Troost (64) is amateur fotograaf en woont in Capelle aan den IJssel naast Hitland, waar hij vaak mooie plaatjes schiet.
Peter Troost (64) is amateur fotograaf en woont in Capelle aan den IJssel naast Hitland, waar hij vaak mooie plaatjes schiet. "Veel mensen hebben er geen oog voor en lopen er zomaar langs. Foto: Margriet van Dam

Capellenaar van de Week: ‘Ik fotografeer kleurrijke vogels’

Algemeen 42 keer gelezen

Capelle - Hij is net terug van een reis naar Gambia. Op zijn tablet staan tientallen foto’s van bijzondere vogels die hij daar heeft waargenomen en gefotografeerd. Peter Troost (64) is amateur fotograaf en woont in Capelle aan den IJssel naast Hitland, waar hij vaak mooie plaatjes schiet. “Veel mensen hebben er geen oog voor en lopen er zomaar langs. Ik zie dan weer een roodborst of een paar blauwborsten in het riet. Dat soort vogels vind ik erg mooi”, vertelt de vogelliefhebber Peter Troost die deze week Capellenaar van de Week is.

Waar stond je wiegje?

“In Den Haag.”

Hoe lang woon je al in Capelle?

“Toen we getrouwd waren, zijn we naar Capelle aan den IJssel gekomen. Vanaf 1979 wonen we in Capelle.”

Wat is je hobby?

“Fotograferen. Ik ga lekker wandelen, de natuur in en dan maak ik foto’s. Ik ben geen beroepsfotograaf, maar gewoon amateur. Ik heb geen spiegelreflexcamera. Ik vind het belangrijk dat ik goed in kan zoomen, vooral bij vogels. Ik maak niet altijd de mooiste foto’s, maar ik kan goed met deze camera overweg. Hij heeft een grotere lens dan een doorsnee camera. Voornamelijk fotografeer ik vogels met prachtige kleuren of vogels die minder gekleurd zijn, maar die vleugels hebben met een mooie structuur.”

Heb je die hobby altijd al gehad of is het iets van de laatste jaren?

Door een reis in Zuid-Afrika in 2005 is mijn hobby meer aangewakkerd. In Hitland heb ik later de ijsvogel gefotografeerd. Veel mensen hebben er geen oog voor en lopen er zomaar langs. Ik zie dan weer een roodborst of een paar blauwborsten in het riet. Dat soort vogels vind ik erg mooi. Als je een beetje alert bent, zie je aardig wat.”

Je hebt onlangs een reis naar Gambia gemaakt. Hoe kwam dat zo?

“Door omstandigheden ben ik een aantal jaren niet op vakantie geweest. Ook wilde ik in eerste instantie niet alleen, maar mijn vrouw heeft me juist gestimuleerd om toch te gaan. Gambia staat bekend om vogels. De meeste soorten zijn daar te zien, wel zeshonderd soorten. Ik had een reis geboekt voor negen dagen, waarvan ik zeven dagen daar was. Ik heb een vogelgids in de arm genomen, met wie ik de hele week op pad ben geweest. Hij weet precies waar de vogels zitten en daardoor kon ik beter fotograferen. Gambia is al met al een heerlijk land met een droge warmte. Het was 31 of 32 graden, maar dat was echt lekker. Ik was de hele dag in touw. Daarna zat ik op een terrasje de foto’s te bekijken en te ordenen.”

Welke vogels vond je het mooist?

“Ik vond de zwarte kuifarend erg mooi en de bonte ijsvogel. De bonte ijsvogel zie je daar het meest. Met de gids ben ik wezen varen en toen hebben we meerdere vogels het water in zien duiken.”

Was het een lang gekoesterde wens om naar Gambia te gaan?

“Dat niet, maar nu ik er geweest ben, zou ik er graag volgend jaar nog een keer naar toe willen om een ander deel van Gambia te zien.”

Wat maakt Capelle zo mooi?

“Ik kijk vanuit mijn tuin schuin op Hitland. Het is een prachtig gebied. De laatste tijd is er behoorlijk huisgehouden en heeft er kaalslag plaatsgevonden. Helaas is het nu wat verwaarloosd, ondanks de prachtige plannen die er zijn om er een meer aantrekkelijk recreatiegebied van te maken. Het zou mooi zijn als alles weer wat gaat opbloeien. Nu mis ik veel vogels.”

Waar kom je graag?

“Met name in Hitland, soms in het Schollebos.”

Wat mist Capelle?

“Op dit moment niets.”

Door Margriet van Dam

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 11 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10