Johan Monster en Ger Keuzenkamp zoeken nog daken waarop zonnepanelen kunnen worden geplaatst. (Foto: Margriet van Dam)
Johan Monster en Ger Keuzenkamp zoeken nog daken waarop zonnepanelen kunnen worden geplaatst. (Foto: Margriet van Dam) Foto: Margriet van Dam

Daken gezocht voor zonnepanelen in Capelle

Algemeen 41 keer gelezen

De Coöperatie ZonKracht Capelle is pas opgericht. Deze organisatie wil zonnepanelen plaatsen op daken van openbare gebouwen en de mogelijkheid bieden aan bewoners om hierin te investeren en duurzame energie te ontvangen.

Door Margriet van Dam

Capelle - “Het begon toen ik zonnepanelen voor mijn huis wilde”, vertelt Johan Monster. “Ik heb eerst gekeken of het wel kon, maar het is te mager met het dak op het noorden en ik verlies veel rendement. Een coöperatie voor het ‘gebruikmaken van een ander dak’ bestond nog niet in Capelle, dus misschien kon ik zelf iets opzetten. Ik sloot me aan bij het Energie Collectief Capelle en ik ging aan de slag.”

De bedoeling is: je plaatst panelen op het dak van een openbaar gebouw: een bedrijf, een kerk of een school. Mensen die in de buurt wonen, kunnen daarin investeren door bijvoorbeeld één of twee panelen te kopen. “Zo financieren we met geld van alle bewoners. Zij krijgen via hun energierekening een stukje van het geld weer terug. Ze betalen bijvoorbeeld 300 euro voor een paneel, ze krijgen 30 euro per jaar terug, dus in tien jaar hebben ze het terugverdiend.”

Die subsidieregeling duurt vijftien jaar, dus de laatste vijf jaar verdienen bewoners eraan. “Ze krijgen rendement voor hun investering. Bovendien gebruiken ze duurzame energie en daarmee besparen we CO2. Dit is fijn voor mensen die huren of in een appartement wonen of zoals ik een dak op het noorden hebben of die zonnepanelen op hun dak niet mooi vinden en toch willen investeren.”

Er is best veel interesse onder bewoners. “Het lastigste is om het eerste dak te vinden. We hebben al veel kandidaten gesproken, maar nog niemand heeft doorgezet.”

Als de panelen geplaatst worden, moet de dakconstructie geschikt zijn voor de komende vijftien jaar. “Dus moet eerst onderhoud worden uitgevoerd”, voegt Ger Keuzenkamp toe. “Een periode van vijftien jaar is best lang”, zegt Monster. “Hoe zit het bijvoorbeeld met het bestemmingsplan?” Monster en Keuzenkamp zijn erg blij met de subsidie die zij van de gemeente en de provincie hebben ontvangen.

Via de website www.zonkrachtcapelle.nl kunnen bedrijven en inwoners van Capelle meer informatie over de Coöperatie ZonKracht Capelle vinden. Willen bewoners meedoen of willen bedrijven, scholen of kerken hun dak ter beschikking stellen, dan kunnen zij mailen naar info@zonkrachtcapelle.nl . De organisatie neemt dan contact met hen op om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 21 uur geleden
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50