Foto:

Column van Gerard Vermeeren: Capels blauw

  •   keer gelezen

Blauw en wit is Capelle. De vlag, het gemeentehuis, het water van de IJssel met zijn schuimkoppen. De blauwwitte metrobaan die Capelle doorkruist. De blauwwitte parkeerkaart voor de blauwe parkeerzones rondom de Koperwiek, de Terp en wederom het blauwwitte gemeentehuis. Je zou kunnen spreken van Capels blauw als in Delfts blauw. Meer blauw op straat zal op toeval berusten. Maar waar is het rood?


Het stadsplein is dan wel rood betegeld en de Bergen zijn met rode baksteen gebouwd, maar de verhoudingen zijn zoek. De driekleur wappert fier voor het gemeentehuis, maar de verhouding één staat tot drie is daarnaast ver te zoeken. Zowel in de raadszaal als ver daarbuiten delft het rood grotendeels het onderspit.

Groen heeft in het blauwwitte Capelle zelfs de overhand. De groenste gemeente waren we in 2015, het Schollebos ademt groen, de velden van de drie Capelse voetbalclubs zijn, al dan niet kunstmatig, groen. De politieke partij van onze burgemeester associeert zich met deze kleur, Hitland in de zomer en de oprukkende stroom. Het is groen wat de klok slaat naast het gemeentelijk blauwwit.

Maar nogmaals: wáár is het rood? Okee, de verkeerslichten hebben in mijn beleving meer de voorkeur voor deze kleur. ‘Rood is een warme kleur die aandacht trekt en geassocieerd wordt met het lichaam. De kleur van bloed is de kleur van leven, vitaliteit, energie, kracht en passie’, lees ik op een site. Een kleur dus die mijns inziens prima bij Capelle aan den IJssel past.

Dus bij dezen wil ik een nieuwe Capelse vlag aanbevelen waarbij net als onze driekleur rood, wit en blauw voorkomen. Maar hoe voeg je rood toe aan de bestaande blauwe vlag met de twee witte vissen? De vis rode ogen geven is wat bizar, misschien helemaal rood, verwijzend naar de zalmvisserij van weleer. Wellicht is een veelkleurige vlag een optie waarin een ieder zijn favoriete kleur vertegenwoordigd ziet.

Maar dan wel afgezet met de twee Capels blauwe vissen.

Van de schrijver, Gerard Vermeeren, verscheen eerder het boek ‘Zeewaardig’ bij uitgeverij Boekscout.nl. In september vorig jaar verscheen bij dezelfde uitgeverij zijn tweede boek: ‘Een raar seizoen en een rare vogel’.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten