Prins Alexander was 15 jaar oud toen hij werd gevraagd om op 26 oktober 1866 de eerste steen te leggen voor het bovengemaal in Kralingseveer.
Prins Alexander was 15 jaar oud toen hij werd gevraagd om op 26 oktober 1866 de eerste steen te leggen voor het bovengemaal in Kralingseveer.

Historisch: Wie was Prins Alexander precies?

Algemeen 41 keer gelezen

Voor ons is Prins Alexander de naamgever van de polder en de woonwijk Prins Alexander. Hij was de derde zoon van koning Willem III en prinses Sophie van Würtemberg. Geen van de drie zonen leefde lang. Alexander werd 32 jaar oud.

Door Wim van den Bremen

Capelle - Door het eerder overlijden van zijn broers werd hij in 1879 kroonprins. Maar omdat zijn vader hem overleefde kwam hij niet op de troon. Na het overlijden van zijn moeder was zijn vader hertrouwd met Emma van Waldeck-Pyrmont.

Ze kregen een dochter Wilhelmina. Omdat de drie broers toen al waren overleden werd Wilhelmina, nog als kind, troonopvolger. Met haar moeder Emma als regentes.

Prins Alexander was 15 jaar oud toen hij werd gevraagd om op 26 oktober 1866 de eerste steen te leggen voor het bovengemaal in Kralingseveer. Dit bovengemaal moest het uit de polder in de ringvaart gemalen water naar de IJssel pompen. De prins deed de opening graag. Met de eerstesteenlegging kreeg ook dit bovengemaal de naam Prins Alexander.

Bij de opening was er voor de hoge gasten een speciaal feestmenu. Ook de werknemers werden op kosten van de prins onthaald. Omdat die arbeiders tijdens de feestelijkheden niet konden werken, misten ze loon. Prins Alexander gaf hen een som geld om dit loonverlies te compenseren.

Hij gaf toestemming om de polder naar hem te vernoemen. Het bovengemaal heeft tot 1971 bestaan. De gevelstenen zijn toen overgebracht naar een seniorencomplex in de wijk Lage Land.

Prins Alexander studeerde in Leiden maar maakte zijn studie niet af. Zijn moeder had hem zeer beschermd opgevoed. Als kind was de prins veel ziek. Ze vond hem een voortreffelijk mens maar zag dat hij geen gevoel naar vrouwen had.

De prins stierf ongehuwd en kinderloos. Zijn vader vond hem niet zelfstandig genoeg en had het niet zo met hem op. Toen de prins in 1884 aan tyfus overleed was zijn vader met vrouw en kind op vakantie. Maar hij kwam niet eerder terug voor de begrafenis. Die werd daarom een maand uitgesteld.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website: www.hvc-capelle.nl. De vereniging is ook actief op Facebook.

Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 8 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws gisteren
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10