Foto: Ed Lorwa

Mantelzorgers uit Capelle in het zonnetje gezet

  •   keer gelezen

Capelle - Zaterdag 10 november jl. vierde Capelle de Dag van de Mantelzorg. Op vier locaties werden mantelzorgers in het zonnetje gezet met hapjes en drankjes, een verwenmiddag, samen zingen en een heerlijk diner. Wethouder Marc Wilson opende deze bijzondere dag in Wijkpunt Torenhof. Namens de gemeente bood hij alle ingeschreven mantelzorgers bij Welzijn Capelle een cadeautje aan. Sportief Capelle was op alle locaties aanwezig met een demonstratie van de duofiets en informatie en tips over sport en bewegen.


De wethouder was blij mantelzorgers te ontmoeten op deze speciale dag. “Mijn wens is een Capelle waar inwoners elkaar helpen als dit nodig is, waar iedereen mee kan doen en waar mensen als het kan op eigen kracht, zo nodig met hulp van anderen, prettig leven. Waar inwoners als het nodig is, kunnen rekenen op professionele zorg en waar mensen naar elkaar omzien en niet eenzaam zijn. Mantelzorgers geven invulling aan die wens en daarbij past zeker een dank je wel.” De wethouder sloot zijn toespraak af met een citaat van Jörgen Raymann: ‘Voor je tijd, je inzet gisteren en morgen, wil ik je vandaag bedanken voor jouw goede zorgen’. Het thema van de Dag van de Mantelzorg dit jaar was: verras de mantelzorger. Het cadeau van de gemeente voor alle mantelzorgers met een Mantelzorgpas is een keuze uit een vlaai, een lekker drankje of een mooie bloeiende plant.

Mantelzorgers in alle soorten maten
Ongeveer één op de drie volwassenen is mantelzorger. Ongeveer vijf van de zes mantelzorgers geniet van de mooie momenten van hun werk, maar bijna 9% van de mantelzorgers voelt zich ook zwaar belast. Bij mantelzorg wordt vaak gedacht aan ouderen, maar 12% van de kinderen en jongeren tussen 5 en 24 jaar groeit op met een chronisch zieke huisgenoot. Dit betekent dat er ook heel veel jonge mantelzorgers zijn.

Verwenmiddag in Schollevaar
In Schollevaar begon de dag om 13.00 uur met een verwenmiddag en lunch. Het werd gezellig druk. Mantelzorgers genoten van de heerlijke hapjes en taart en van het optreden van Dameskoor Eigen Wijs uit Moordrecht. Mantelzorgers konden meedoen aan allerlei verwenactiviteiten. De health check leverde mantelzorgers handige tips op en doorverwijzingen. Eén van de mantelzorgers liet aan buurtcoach Jacqueline van Gent weten dat in Schollevaar een boel mantelzorgers een goede middag is bezorgd.

Gezellige middag met lunch in Middelwatering
In Middelwatering werden mantelzorgers verwelkomd in wijkpunt Torenhof. Hier was de wethouder aanwezig en ging hij met mantelzorgers in gesprek. Er waren heerlijke hapjes en soep. Accordeonist Arie zorgde voor een vrolijke noot. Samen werd gekiend en er waren leuke prijzen te winnen. “De vrijwilligers van Torenhof hebben keihard gewerkt om de mantelzorgers een leuke dag te bezorgen”, aldus buurtcoach Arno de Bie. Bij het naar huis gaan kreeg iedere mantelzorger een attentie mee naar huis.

Smartlappenkaraoke in Oostgaarde
De vrijwilligers van het Praathuis zorgden voor een leuke middag in De Roo. Er waren zo’n 70 mantelzorgers aanwezig. Eén van hen zong een zelfgemaakt lied over mantelzorg op muziek van Guus Meeuwis. De rest van de middag is volop gezongen en gegeten. Het buffet werd verzorgd door Antes (voormalig Bouman). Eén van de mantelzorgers liet aan buurtcoach Astrid Keerveld weten dit ze dit elke week wel zou willen.

Dineren in wijkrestaurant Schenkel
In Schenkel konden mantelzorgers plaatsnemen aan een feestelijk gedekte tafel. Na een woord van welkom door buurtcoach Novita Metz en Narda Vermeulen van Pameijer, werd de eerste gang geserveerd, bestaande uit allerlei hapjes. Hierna volgde citroenkip met rijst en salade. Voor de vegetariërs waren er aangepaste gerechten. Na het hoofdgerecht kon men kiezen voor tiramisu of cheesecake. Tijdens het eten was er alle tijd voor kennismaken en het uitwisselen van ervaringen. De mantelzorgers gingen tevreden naar huis met een mooie roos. Eén van hen liet nadien per e-mail weten dat het een top avond was: “Leuke mensen met wie we gezellig hebben gepraat en gelachen, heerlijk gegeten en goed georganiseerd.”

Ondersteuning voor mantelzorgers
In Capelle biedt het Servicepunt Mantelzorg van Welzijn Capelle ondersteuning aan mantelzorgers van Welzijn Capelle. Aanmelden? Kijk op https://www.welzijncapelle.nu/mantelzorgers/aanmelden-mantelzorg. Of bel met het VIP, 010 – 264 02 20.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten