Vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen in Capelle en Oostland (Zuidplas, Lansingerland en Pijnacker/Nootdorp), Rotterdamse mbo-instellingen, gemeenten en bedrijven sloten vrijdag 22 maart een samenwerkingsconvenant voor Sterk Techniek Onderwijs in hun regio. In het midden, tweede van links achter het bord Intentieverklaring: wethouder Harriët Westerdijk (Economische Zaken, Capelle).
Vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen in Capelle en Oostland (Zuidplas, Lansingerland en Pijnacker/Nootdorp), Rotterdamse mbo-instellingen, gemeenten en bedrijven sloten vrijdag 22 maart een samenwerkingsconvenant voor Sterk Techniek Onderwijs in hun regio. In het midden, tweede van links achter het bord Intentieverklaring: wethouder Harriët Westerdijk (Economische Zaken, Capelle). Foto: Jan Kok

Samenwerken voor Sterk Techniekonderwijs in regio Capelle en Oostland

Algemeen 43 keer gelezen

Capelle - Meer medewerkers in de techniek in de regio Capelle aan den IJssel en Oostland (Zuidplas, Lansingerland en Pijnacker/Nootdorp). Daarvoor werken gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijven in deze regio samen, een samenwerking die vrijdag 22 maart is bezegeld in het Energiecafé aan het Amnestyplein in Capelle. De samenwerkingspartners verwachten namelijk veel impulsen van het streven naar een aardgasvrije samenleving, waarvoor in het Energiecafé adviezen worden gegeven.

De gemeenten, onderwijsinstellingen en tientallen bedrijven ondertekenden vrijdag 22 maart in aanwezigheid van de Capelse wethouder voor Economische Zaken, Harriët Westerdijk, het samenwerkingsconvenant Sterk Techniekonderwijs Capelle en Oostland. Dit heeft vier doelen: de belangstelling voor de technische sector vergroten in het basis- en voortgezet onderwijs, innovatie op de arbeidsmarkt, doorlopende leerlijnen voor techniekprofielen van vmbo naar mbo, en professionalisering van techniekdocenten.

3 miljoen

De samenwerkingspartners dienen uiterlijk 31 maart hun plannen in bij het ministerie van Onderwijs, dat in de jaren 2019-2023 (naar verwachting) ruim 3 miljoen euro subsidie beschikbaar stelt voor de regio Capelle/Oostland). Deze subsidie maakt deel uit van de investering van het kabinet in de komende jaren van gemiddeld 100 miljoen euro per jaar voor het vmbo-techniekonderwijs. Het geld mag besteed worden aan personeel, machines, materialen, onderwijsontwikkeling en professionalisering van docenten. Voorwaarde voor het toekennen van de subsidie is dat bedrijven uit de regio minstens tien procent van de begroting bijdragen, in natura of in geld.

De toezeggingen van bedrijven in de regio Capelle/Oostland gaan bijvoorbeeld over lesmateriaal, gastcolleges, docentstages, medewerking aan inspiratiebijeenkomsten, stageplaatsen voor leerlingen, begeleiding door leermeesters, hybride leren en de inzet van een Technomobiel, een mobiele experimenteerruimte voor scholen.

Tot de ondertekenaars van het samenwerkingsconvenant horen: de gemeenten Capelle aan den IJssel, Zuidplas, Lansingerland en Pijnacker/Nootdorp (Oostland), de onderwijsinstellingen Comenius Beroepsonderwijs Capelle (penvoerder), IJsselcollege, Accent Praktijkonderwijs Capelle, Melanchthon Berkroden, Techniek College Rotterdam (TCR), Grafisch Lyceum Rotterdam, Hout- en Meubileringscollege (HMC), minstens twintig bedrijven, waaronder Royal IHC, Hollandia, M. de Koning Autobedrijven, Van Dorp, Sligro en De Jong Installatiebedrijf BV, organisaties als OTIB, stichting NexTechnician, Metaal Unie en Bouwend Nederland.

Bijzonder

Bijzonder is de samenwerking met projectorganisatie De Groene Boog, de groep bedrijven die de verbindingsweg aanlegt tussen de A13 en de A16 (Terbregseplein). Rijkswaterstaat is opdrachtgever voor deze weg, en de combinatie van bedrijven (Besix, Dura Vermeer, Van Oord, TBI, John Laing en Rebel) is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en voorfinancieren van de nieuwe ring in Rotterdam-Noord. De bouwmethode van De Groene Boog is energieneutraal, innovatief en past in de omgeving. De bouw start begin 2019, eind 2024 gaat de weg open voor verkeer.
De Groene Boog zal lessencycli ontwikkelen voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het vmbo. Voor de bovenbouw van het vmbo levert De Groene Boog vraagstukken die zicht geven op de vele technische beroepen die betrokken zijn bij het realiseren van de nieuwe snelweg. Daarnaast kunnen klassen het (mobiele) belevingscentrum bezoeken.

Meer informatie: www.sterktechniekonderwijs.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 20 uur geleden
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50