Jaap Boiten voor 'De Huiswerkplek' aan de Kanaalweg in Capelle a/d IJssel.
Jaap Boiten voor 'De Huiswerkplek' aan de Kanaalweg in Capelle a/d IJssel. Foto: Annemarie van der Ploeg

De Huiswerkplek maakt leren leuk

Algemeen 38 keer gelezen

Zijn oudste zoon vond dat Jaap Boiten iets met huiswerk moest gaan doen. Boiten dacht na en zo ontstond ‘De Huiswerkplek’. Inmiddels is Boiten al een jaar of 8 actief met dit werk, eerst in Canaalstaete en daarna op de Kanaalweg. Hij hielp inmiddels al meer dan 300 kinderen bij het huiswerk.

Annemarie van der Ploeg

Capelle - Jaap Boiten was marketingman van huis uit. Hij zorgde ervoor dat hij 6.00 uur begon en om 13.30 uur stopte met werken. Zo was hij op tijd thuis om zijn kinderen bij het huiswerk te helpen. Hij stopte met dit werk toen zijn werktijden veranderden en hij niet meer thuis kon om zijn kinderen te helpen bij hun huiswerk.

“De Huiswerkplek aan de Kanaalweg 33-35 is bedoeld als een tweede huiskamer, een plekje om lekker rustig en met plezier je huiswerk te maken. Er zijn steeds meer ouders die beide werken en als kinderen dan wat eerder uit school zijn, vinden zij daar allerlei verleidingen.

“Maar school gaat natuurlijk voor dus dan is het lekker voor ze om hier het huiswerk te maken en daarna ook nog tijd te hebben om lekker te gaan gamen, films te gaan kijken of iets anders te gaan doen. Ik heb basisafspraken met de kinderen gemaakt.

“Binnen De Huiswerkplek is vertrouwen een groot goed en ze weten hoe ze ermee om moeten gaan. Ze zijn er zelf natuurlijk ook bij gebaat. Hoe eerder ze klaar zijn, hoe eerder ze naar huis kunnen. We houden ze ook in de gaten en dat weten ze. Een corrigerende blik of een tikje op de schouder doet wonderen. Voordeel is ook dat ouders minder werk hebben als de kinderen thuis geen huiswerk meer hoeven te maken”, vertelt Boiten.

Naast Boiten zijn er ook huiswerkbegeleiders aanwezig. “De huiswerkbegeleiders zijn jonge studenten die het heel leuk vinden om de kennis die zij zelf op school hebben opgedaan over te dragen. Voornamelijk middelbare scholieren worden geholpen met het maken van huiswerk, het maken van samenvattingen, en ook leren ze hoe ze zich de stof eigen kunnen maken.

Natuurlijk kunnen ze ook vragen stellen. Als ze binnenkomen hangen ze hun jas op, nemen ze spa, cola, water, thee, koffie of soep. Ze melden zich bij de huiswerkbegeleider en praten even over hoe het op school gaat, cijfers etc. Dan nemen ze een koekje en zoeken een plekje aan een van de 20 tafeltjes. Daarna gaan ze aan de slag met het huiswerk.”

Op de laatste dag van het centraal schriftelijk examen wordt er aan die leerlingen die zich op deze plek geruime tijd op het eindexamen hebben voorbereid ‘De Zilveren Duim’ uitgereikt.

Boiten: “Deze is bedoeld om de leerlingen te laten zien dat ze zich er kranig doorheen hebben geslagen. Wethouder Dick van Sluis reikt deze duimen uit.”

Meer informatie staat op de website. Voor die kinderen die dat nodig hebben is er ook de Bijlesplek: www.debijlesplek.nl. Stichting De Bijlesplek is op zoek naar donateurs, zowel bedrijven als particulieren.

dehuiswerkplek.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 11 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10