Het tweetalig vwo op het Comenius College in Capelle heeft sinds kort tot en met de bovenbouw een kwaliteitskeurmerk van het Nuffic. Daarmee is Comenius een senior tto-school. (Foto: PR Comenius College)
Het tweetalig vwo op het Comenius College in Capelle heeft sinds kort tot en met de bovenbouw een kwaliteitskeurmerk van het Nuffic. Daarmee is Comenius een senior tto-school. (Foto: PR Comenius College)

Comenius College in Capelle nu senior tto-school

Algemeen 30 keer gelezen

Capelle - Het Comenius College in Capelle aan den IJssel is sinds 17 december een senior tto-school. Dit keurmerk houdt in dat ook de bovenbouw van het tweetalig vwo voldoet aan de standaarden van het Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. Concreet houdt het in dat het taalniveau van leerling en docent op het tweetalig vwo van het Comenius College aan de eisen voldoet, net als de invulling van internationalisering binnen de tto-opleiding, de aandacht voor wereldburgerschap, de onderwijstijd in het Engels en de didactische kwaliteiten van tto-docenten. Een enorme opsteker voor het team van Comenius in Capelle!



Visitatie
Op dinsdag 17 december werd de tto-afdeling van het Comenius College gevisiteerd om te bepalen of het junior certificaat – behaald in 2014 – omgezet kon worden in een senior certificaat. De visitatiecommissie, die bestond uit een opleider van de Universiteit Leiden/ICLON, een rector van een collega-middelbare school, een tto-coördinator en een secretaris van het Nuffic, heeft de hele dag gesprekken gevoerd met de directie, docenten, leerlingen en ouders. Daarnaast zijn er twaalf tto-lessen bezocht.
Aan het eind van deze dag bleek dat het Comenius met vlag en wimpel was geslaagd voor de test. De commissie was onder de indruk van het niveau van Engels, het commitment in de lessen, de energie onder de docenten en de variatie aan werkvormen. Tessa Mears, voorzitter van de visitatiecommissie, presenteerde de bevindingen, en zei tot slot: ‘Wat een inspirerend team met veel enthousiasme, bezieling en energie. We werden ook geraakt door de openheid en authenticiteit onder ouders, docenten en leerlingen. Binnen de gesprekken was er een algemeen gevoel van veiligheid, waarin al deze geledingen de vrijheid voelden om alles bespreekbaar te maken.’

Wat oud-leerlingen zeggen
Oud-tto-leerlingen hadden op verzoek een filmpje opgenomen waarin zij terugkijken op hun Comeniusjaren. Hierin werd duidelijk dat het tto-onderwijs hen allen individueel gevormd heeft. Door steeds uitgedaagd te worden om uit hun comfortzone te stappen leerden ze presenteren voor grote groepen en kritisch en creatief te denken. Ze deden eigen ervaringen op in internationale contacten en werden echte wereldburgers (global citizens). Dit heeft hen in vergelijking met collega-studenten meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn gegeven. Daarnaast spreken ze Engels op een near native niveau, wat ze als een groot voordeel beschouwen.
‘Een fijn gevoel en een bevestiging van ons werk sinds 2010’, zegt Karen Verdel, tto-coördinator van het Comenius College. ‘Jarenlang halen onze leerlingen al geweldige resultaten; ze scoren boven het landelijk gemiddelde. We mogen hen vanaf klas 1 begeleiden naar het eindexamen en zien hen voldaan, maar met een traan in de ogen, vertrekken. De tto-klas voelt toch bijna als familie na zo’n lange tijd.’

Nu ook tto-havo
Verdel vervolgt: ‘We kunnen stellen dat het tto-vwo stáát, nu we officieel het predicaat senior tto-school mogen voeren. Nu we tto eveneens aanbieden op havoniveau, bereiden we leerlingen ook voor op de grotere rol van het Engels in het hbo. We bieden hun de mogelijkheid uit te groeien tot global citizens met alle bijkomende mogelijkheden.’

Open dag en Early Learners
Meer te weten komen over het tto op Comenius kan op de open dag, die plaatsvindt op woensdagmiddag 29 januari 2020 van 15.00 tot 20.00 uur in het gebouw op Lijstersingel 18 in Capelle aan den IJssel (en ook op de andere scholen van Comenius).
Leerlingen uit groep 8 die interesse hebben in tweetalig onderwijs kunnen meedoen met de Early Learners, tto-proeflessen die gegeven worden op woensdag 15 of 22 januari 2020 van 13.30 tot 15.15 uur. Opgeven kan via de website www.comenius.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 11 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10