Het Servicepunt Mantelzorg van Welzijn Capelle geeft ondersteuning aan mantelzorgers.
Het Servicepunt Mantelzorg van Welzijn Capelle geeft ondersteuning aan mantelzorgers. (Foto: )

Welzijn Capelle: Ondersteuning voor mantelzorgers in 2020

  •   keer gelezen

Capelle - Het Servicepunt Mantelzorg van Welzijn Capelle geeft ondersteuning aan mantelzorgers. Behalve het Informatiebulletin zijn er ook diverse bijeenkomsten. Mantelzorgers kunnen daar hun verhaal kwijt en ervaringen en tips delen.


Mensen die voor een familielid, partner of buur zorgen, langere tijd en onbetaald, zijn mantelzorgers. Veel mensen weten dat niet, of hebben een hekel aan de term ‘mantelzorger’. Zorgen voor een ander levert veel positiefs op, maar kan ook zwaar zijn. Daarom staan de medewerkers van het Servicepunt Mantelzorg klaar met informatie en advies, of voor een persoonlijk gesprek.

Een overzicht van de activiteiten en data voor het nieuwe jaar staat op www.welzijncapelle.nu/mantelzorgers. Mantelzorgers die zich hier registreren, ontvangen elk kwartaal een nieuwsbrief met veel handige informatie en de tijdstippen van alle bijeenkomsten. Een inschrijfformulier aanvragen kan ook via 010 - 264 02 20. Hier een aantal van de activiteiten:

Op maandag 13 januari is het eerste MantelzorgMenu van 2020 in wijkrestaurant Schenkel. De MantelzorgMenu’s zijn gezellige etentjes voor mantelzorgers, waarbij ruimte is voor ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen. Soms wordt een specifiek onderwerp uitgediept. Iedere keer is het menu weer een verrassing, maar het is áltijd ‘de complimenten aan de kok!’.

Elke twee maanden kunnen mantelzorgers mee-eten in wijkrestaurant Schenkel aan de Bongerd 14, tegen een kleine eigen bijdrage. Een coördinator van het Servicepunt Mantelzorg is aanwezig. De MantelzorgMenu’s vinden plaats in samenwerking met Pameijer en het wijkrestaurant. Aanmelden graag o.v.v. MantelzorgMenu, aantal gasten, telefoonnummer aanmelder en eventuele dieetwensen. Tijd: 17.30 - 20.00 uur.

SAMen (Steun Aan Mantelzorgers) Parkinson is speciaal voor mantelzorgers van iemand met de ziekte van Parkinson. Deze chronische ziekte uit zich op heel verschillende manieren, maar toch hebben mantelzorgers vergelijkbare ervaringen. Eerder spaken de groepsleden al over hulpmiddelen, ervaringen met de Wmo, logeerzorg en veranderingen in de relatie door de ziekte. Er is altijd ruimte voor persoonlijke verhalen. Zoals een deelnemer het verwoordt: ‘Ik ben altijd blij dat ik weer geweest ben’.

De bijeenkomsten zijn tweemaandelijks op de woensdag in het Huis aan den IJssel. Op woensdag 15 januari is de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar, tussen 13.30 - 15.30 uur. (Let op: alleen deze bijeenkomst is aan de Linie 7E in Capelle aan den IJssel!)

Er zijn ook groepsbijeenkomsten voor mensen die zorgen voor een familielid of bekende met dementie. SAMen (Steun Aan Mantelzorgers) Dementie is eens in de twee maanden op de dinsdagmiddagen. Alle mantelzorgers van mensen met dementie zijn welkom, of de diagnose nu net gesteld is of al jaren bekend is. Er wordt informatie gegeven over specifieke onderwerpen, maar natuurlijk kunnen ook persoonlijke ervaringen gedeeld worden.

Op dinsdag 21 januari van 13.30 - 15.30 is de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar, in het Inloophuis, Linie 1E (vaste locatie). Voor meer informatie of aanmelden, neem contact op met het VIP: 010- 264 02 20 of vip@welzijncapelle,nu. Aanmelden graag o.v.v. SAMen Dementie.

Mantelzorgers kunnen zich aanmelden voor het MantelzorgMenu, SAMen Parkinson of SAMen Dementie bij het VIP, vip@welzijncapelle.nu of 010 - 264 02 20. Voor meer informatie, vraag naar Dineke Schaaphok of Alastair Roolvink.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten