Zoals op de foto duidelijk is te zien werden er dan vloedplanken voor de deur gezet. Foto: HVC Beeldbank
Zoals op de foto duidelijk is te zien werden er dan vloedplanken voor de deur gezet. Foto: HVC Beeldbank (Foto: )

Historisch: Water met veel kracht uit de Noord

  •   keer gelezen

De gevolgen van de watersnoodramp in 1953 zijn voor Capelle groot geweest. Er waren geen verdrinkingen en de dijken bleven met veel moeite dicht. In de Ketensedijk ging het bijna mis. Net als in Capelle-West en bij Het Hooge Water. Omdat er aan de overkant van de rivier een dijk doorbrak steeg het water niet verder.


Door Wim van den Bremen

Capelle - Maar de ramp heeft uiteindelijk vele Capellenaren hun woning gekost. Langs de Nijverheidsstraat stonden veel woningen buitendijks.

Bij deze woningen kwam bij hoge waterstand vaker water binnen. Zoals op de foto duidelijk is te zien werden er dan vloedplanken voor de deur gezet. Die hielpen niet echt als de overlast langer duurde.

Ook elders in Capelle langs de dijk werd met vloedplanken gewerkt. In de Oude Kern zie je in de oude woningen aan de rivierzijde de groeven in de muren nog zitten.

De dijk is in de loop der tijden ook enkele keren opgehoogd. Dat herken je aan de oudere woningen. Die staan vaak laag ten opzichte van de weg. Terwijl ze bij de bouw minstens op dijkniveau stonden.

De grootste gevolgen waren er langs de Nijverheidstraat. Hier kwam het water met veel kracht uit de Noord in de Nieuwe Maas. En vanaf de zee landinwaarts. De dijk had daar het meest te verduren. Die was daarvoor al opgehoogd. Bij de ramp liepen de buitendijkse woningen schade op.

Toen het Deltaplan in uitvoering kwam werden veel van die woningen afgebroken. De stormkering werd gebouwd. Daar werd ook voor gesloopt.

De dijk moest veel hoger en breder worden. Daarom werden er ook woningen binnendijks verwijderd. Er was anders te weinig ruimte om een goede weg aan te leggen.

Een ander gevolg van de watersnoodramp was het uitstel van de bouw van de wijk ‘s Graveland.

Dit gebied tussen rivierdijk en de slaperdijk (reservedijk) Van Rijckevorselweg was te kwetsbaar voor hoog water. Daarom mocht daar pas worden gebouwd toen de stormkering bij Hoek van Holland gereed was en de slaperdijk minder belangrijk werd.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto’s. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel. 

hvc-capelle.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten