Afbeelding

Capelle onderzoekt beleving democratie in de stad

Algemeen 39 keer gelezen

Capelle aan den IJssel - Het gemeentebestuur van Capelle aan den IJssel start deze week een online Quick Scan naar de beleving van de lokale democratie.

Capelle wil van haar inwoners weten hoe zij de democratie in Capelle aan den IJssel ervaren. Hoe democratisch werkt de gemeente? Wat vinden inwoners van de manier waarop in de gemeente besluiten worden genomen en uitgevoerd? Is dat voldoende duidelijk en is daar draagvlak voor? Vinden inwoners dat zij voldoende kunnen meedenken, meebeslissen of zelfs meedoen? Om op deze vragen antwoord te krijgen, zet het Capelse gemeentebestuur de Quick Scan Lokale Democratie in. Een online vragenlijst die meerdere gemeenten inzetten om de beleving van de lokale democratie te meten.

Vragenlijst

De vragenlijst staat vanaf 3 februari op www.capelleaandenijssel.nl/democratischcapelle. Papieren exemplaren liggen klaar bij de receptie van het gemeentehuis en kunnen aangevraagd worden bij de griffie. Alle Capellenaren kunnen de vragenlijst invullen. Dit duurt ongeveer 15 minuten en kan tot en met 1 maart. De antwoorden worden anoniem verwerkt. Alle inwoners, maar ook raadsleden, collegeleden en ambtenaren kunnen meedoen.

Burgemeester Peter Oskam is van mening dat de lokale democratie continue in ontwikkeling is, ook omdat de Capelse samenleving continu verandert. “Democratie gaat over politiek, maar ook over meedoen. Hoe regelen we inspraak en invloed. Op een manier dat we optimaal gebruik maken van de denkkracht van Capellenaren. In Capelle gebeurt al veel op het gebied van burgerparticipatie. De scan geeft straks concrete inzicht in de beelden en meningen van inwoners, raadsleden, collegeleden en ambtenaren. De uitkomsten bespreken we samen waarbij we op zoek gaan naar punten waarop het beter kan of moet. Om zo te werken aan een democratie die past bij Capelle aan den IJssel.’’

De antwoorden worden verwerkt in een rapport met aanbevelingen. De verwachting is dat het rapport voor de zomer beschikbaar is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 11 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10