Afbeelding
Foto: Gijs van Malenstein

Oogvereniging pakt de telefoon om in contact te blijven

Algemeen 53 keer gelezen

Regio - Juist in deze tijden van corona maatregelen is het zo ontzettend belangrijk dat we met elkaar in contact blijven. (Sport)verenigingen, scholen en horeca zijn dicht en de mensen die thuis kunnen werken, werken thuis. Mensen met een beperking worden extra hard geraakt door deze maatregelen. Naast de voor iedereen beperkende maatregelen rijdt het Wmo-vervoer niet of zeer beperkt, gaan activiteiten niet door, wordt boodschappen doen voor velen lastig en krijgt men minder bezoek. De Oogvereniging stelt om die reden haar leden in de gelegenheid om telefonisch met elkaar in contact te blijven. De ‘’oogcafés’’ die de Oogvereniging maandelijks organiseert, zullen nu op een aantal plaatsen in Zuid-Holland telefonisch plaatsvinden.

Stiekem beginnen we het allemaal al een beetje beu te raken: het thuis werken, thuis onderwijs geven aan de kinderen, niet op bezoek kunnen bij (groot)ouders en familie of vrienden. Gelukkig wordt er momenteel in de media en de politiek veel aandacht besteedt aan wat ‘’kwetsbare’’ groepen worden genoemd, zoals ouderen en mensen met een beperking. Voor deze groepen is het vreselijk dat (klein)kinderen niet op visite kunnen komen, dat uitjes niet doorgaan en dat mensen met een beperking sneller hun baan kwijtraken dan mensen zonder beperking in deze tijd. Positief is het dat er in het hele land mooie initiatieven ontstaan om elkaar te helpen. De Oogvereniging draagt ook graag haar steentje bij en biedt haar leden de mogelijkheid om telefonisch met elkaar in contact te blijven. De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening in Nederland.

Telefonische bijeenkomsten 

Normaal gezien organiseert de Oogvereniging op verschillende plekken in het land maandelijks bijeenkomsten waar mensen met een oogaandoening elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Regelmatig staan deze zogenaamde oogcafés in het teken van een bepaald thema. Helaas kunnen deze bijeenkomsten momenteel geen doorgang vinden in verband met de corona maatregelen. Daarom organiseert Oogvereniging Zuid-Holland verschillende telefonische bijeenkomsten zodat leden en geïnteresseerden met elkaar in contact kunnen blijven/komen. Zo vindt op vrijdag 1 mei het oogcafé Delft plaats, kunnen leden uit Den Haag en omstreken op 6 mei telefonisch bij elkaar komen en op 28 mei mensen uit Goeree-Overflakkee.

Telefoon, Computer, Tablet 

Voor veel mensen met een visuele beperking bieden hulpmiddelen als telefoon, computer en tablet de uitkomst om te kunnen (blijven) werken, hobby’s uit te oefenen of in contact te blijven met anderen. Het gebruik van deze apparaten kan nog wel eens voor vragen zorgen. De Oogvereniging biedt leden daarom de mogelijkheid om bij elkaar te komen tijdens digiwijsbijeenkomsten om elkaar op informele wijze te ondersteunen in het gebruik van telefoon, computer, tablet en elkaar op de hoogte te houden van de laatste snufjes. Er zal in de maand mei ook een telefonische digiwijsbijeenkomst plaatsvinden, namelijk de T(elefoon), C(omputer) en T(ablet) bijeenkomst van de leden en geïnteresseerden uit Rotterdam, Schiedam en omgeving. Deze bijeenkomst vindt plaats op 12 mei 2020 tussen 14.00 en 16.00 uur.

Aanmelden 

Hebt u als gevolg van een oogaandoening te maken met verminderd zicht en hebt u behoefte aan contact met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt? Of hebt u vragen over gebruik van telefoon, computer of tablet? U kunt zich aanmelden voor een of meerdere bijeenkomsten via het email adres bijeenkomstenZH@oogvereniging.nl. Staat uw woonregio er niet tussen? Meldt u zich dan toch vooral aan, als de activiteiten weer opgestart zijn, kunt u aansluiten bij activiteiten bij u in de buurt. Bent u nog geen lid van de Oogvereniging en wilt u dit wel graag worden? Aanmelden als lid is mogelijk via https://www.oogvereniging.nl/vereniging/word-lid/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 12 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10