Huwelijksvoltrekking door burgemeester Oskam in Capelle aan den IJssel (archieffoto). (Foto: Frank de Roo)
Huwelijksvoltrekking door burgemeester Oskam in Capelle aan den IJssel (archieffoto). (Foto: Frank de Roo)

Trouwen in Capelle gaat weer iets makkelijker

Algemeen 40 keer gelezen

Capelle - De maatregelen die getroffen moesten worden door de coronacrisis hadden ook zijn weerslag op het voltrekken van huwelijken; ook op huwelijken die in de gemeente Capelle aan den IJssel zouden worden gesloten. Inmiddels is er door de versoepeling van de maatregelen vanaf 1 juni wat meer mogelijk. Er kunnen meer mensen bij de huwelijksvoltrekking aanwezig zijn en trouwen is weer mogelijk op meerdere locaties. Burgemeester Peter Oskam vertelt over trouwen in coronatijd.

Door Annemarie van der Ploeg

“Tijdens deze coronaperiode hebben we moeten besluiten om bij een trouwplechtigheid maximaal 10 mensen inclusief personeel aanwezig te laten zijn. Dus dat waren hele kleine trouwplechtigheden. Dat was natuurlijk heel verdrietig voor mensen die wilden trouwen, want dat zijn momenten die heel belangrijk zijn. Het moet eigenlijk een feestje zijn en door corona kon dat niet. Heel veel huwelijken zijn uitgesteld naar een ander moment. Het is natuurlijk niet alleen het voltrekken van het huwelijk, maar je kan ook geen feest vieren en je moet zwaaien als je iemand wilt feliciteren. Dat vind ik heel vervelend voor die mensen. Gelukkig is de situatie inmiddels per 1 juni veranderd. Er mogen nu 30 mensen inclusief personeel aanwezig zijn bij het voltrekken van een huwelijk. Dus er mogen ook weer wat meer gasten bij. Bij veel huwelijken wordt een livestream geregeld, zodat er zo ook mensen vanuit huis bij aanwezig kunnen zijn. Dat maakt het allemaal al ietsje makkelijker. De livestream was er al maar we hebben er inmiddels ook meer ervaring mee gekregen. Huwelijken vinden zo veel mogelijk plaats in de raadszaal, waar het gewoon leuk is voor de mensen. Ook kunnen er inmiddels weer huwelijken voltrokken worden en er kan ook feest gevierd worden op externe locaties. De huwelijksvoltrekkingen in het Van Capellenhuis en Het Zalmhuis moesten eerst geannuleerd worden. Inmiddels is het weer mogelijk daar het huwelijk te voltrekken en met het geoorloofde aantal mensen een beetje feest te vieren. Ook mogen mensen in hun tuin trouwen als deze voldoet aan de voorwaarden en er 1,5 meter afstand van elkaar gehouden kan worden. Dat is heel fijn, want met 30 mensen kun je toch al iets meer feest vieren. De huwelijken worden voltrokken door de BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) en af en toe door mij. Dat kan nu weer gewoon.”

Voorbereidingen vinden wel telefonisch of via video call plaats in plaats. “Op bezoek gaan en een gesprek voeren gaat niet. Maar dit gaat ook prima. Iedereen raakt steeds een beetje meer gewend aan deze nieuwe situatie. Maar laten we hopen dat we zo snel mogelijk weer naar helemaal normaal kunnen. Maar, de gezondheid en veiligheid van alle mensen die bij zo’n huwelijk aanwezig zijn, van zowel het bruidspaar als van de ambtenaren, staan natuurlijk voorop. Sommige bruidsparen stellen hun huwelijk uit tot het najaar van 2020 of tot het vroege voorjaar van 2021 omdat ze een groot feest willen vieren. Normaal is het voorjaar het moment om te trouwen. De mensen willen van het prachtige weer gebruik maken om hun huwelijk te laten voltrekken. Het is nog steeds anders dan normaal, maar bruidsparen melden zich wel weer om een afspraak te maken voor hun huwelijksvoltrekking”, besluit burgemeester Oskam.

Burgemeester Peter Oskam voltrekt af en toe zelf huwelijken. Hij vond het triest dat er door de coronacrisis geen mooi feestje voor het bruidspaar kon komen. Sinds 1 juni ziet alles er weer anders uit. Er mogen 30 in plaats van 10 mensen aanwezig zijn en ook het voltrekken van huwelijken op externe locaties is weer mogelijk, eventueel zelfs in eigen tuin.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 12 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10