Felix Antonio Bobadilla Acevedo bezig met een hobby. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Felix Antonio Bobadilla Acevedo bezig met een hobby. (Foto: Annemarie van der Ploeg) Foto: Annemarie van der Ploeg

Felix uit Capelle geniet van gigantische vrijheid in Nederland

Algemeen 43 keer gelezen

Capelle - Felix Antonio Bobadilla Acevedo leefde 14 jaar in de genadeloze dictatuur van Chili. Toen hij daar niet meer kon leven, kwam hij in 1987 naar Nederland. Zes maanden later volgde zijn gezin maar zijn huwelijk liep later stuk. Felix schrijft ‘Poëzie Albums’ in de vorm van Anti-poëzie. De genadeloze dictatuur heeft zijn kwetsbare psyche aanzienlijk gebrandmerkt. Nederland heeft hem na zijn vertrek uit Chili behoorlijk verbaasd met de gigantische vrijheid die hier bestaat en dat was voor hem een grote opluchting.

Door Annemarie van der Ploeg

“Na de staatsgreep door militairen in mijn land Chili in 1973 was de situatie voor mij onhoudbaar. Alle linkse mensen werden vervolgd, gemarteld en gevangen gezet. Elke dag was er geweld, oorlog en waren er beschietingen. Ik ben zwaar depressief geworden en ben naar Nederland gekomen. Eerst in Amsterdam, waar ik een verblijfsvergunning heb aangevraagd. Later heb ik ook gezinshereniging aangevraagd en dat is binnen 6 maanden gebeurd. We zijn naar Schiedam verhuisd, maar daar was het moeilijk wonen. Daarna ben ik verhuisd naar Capelle aan den IJssel”, aldus Bobadilla.

In Chili had Bobadilla al sinds zijn 10e jaar gewerkt. “Eerst werkte ik bij een levensmiddelenwinkel, daarna bij een golfclub en vervolgens ben ik in Santiago gaan studeren. Later werkte ik op diverse afdelingen van een Spaanse bank en daarna als vertegenwoordiger bij een vleesfabriek. Toen startte ik bij een Amerikaans bedrijf, waarvoor ik Engelse cursussen huis aan huis moest verkopen, maar de mensen waren niet ontvankelijk. Als laatste werkte in bij een Spaanse bank waar ik contractueel verplicht werd om elke dag een pak met stropdas te dragen. Hier werkte ik tot aan mijn vertrek naar Nederland.”

“In Amsterdam liep ik door de parken en dat was zo’n verademing voor mij. Dat was waarnaar ik altijd had gestreefd. Ik vroeg mijn verblijfsvergunning aan en werd met mijn gezin herenigd. Ik deed vrijwilligerswerk omdat ik nog niet mocht werken in die periode en mijn vrouw snapte dat helemaal niet. Ze vond het niet leuk dat ik geen werk had, heeft een scheiding aangevraagd en is naar Zaandam vertrokken. Ik ben diverse malen vrijwillig opgenomen in een psychiatrische inrichting in Schiedam waar men constateerde dat ik paranoïde schizofrenie en chronische slapeloosheid had. Nu werk ik al 27 jaar bij de sociale werkvoorziening in Schiedam. Ik ben 30 jaar alleen en heb eenzaamheid gekend. Ik begon over van alles te lezen en heb zo Nederlands geleerd. Ik schreef al vanaf mijn 17e maar ben gegroeid in mijn schrijverschap. Ik schrijf spirituele gedichten, geen zinnelijke gedichten. Sommige schrijvers zeggen: ‘Ik ben alleen maar vrij in mijn gedichten’ en zo voel ik het ook een beetje.” Citaat uit het gedicht ‘De weg der Hoop’ van Bobadilla: ‘De hoop is krachtig en vol geduld, houdt rekening met het verleden, ontstijgt het Hier & NU!’ Poëziealbums van Bobadilla zijn te bestellen via email: fabobadillaacevedo@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 21 uur geleden
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws gisteren
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50