Foto:

Column Gerard Vermeeren: Krioelen

  •   keer gelezen

Capelle - Het krioelt van de mieren. Mijn stilstaand beeld wordt constant verstoord door beweging. Alsof er duizenden gedachten in je hoofd rondspoken.


Ik heb er last van; zeker wanneer ze omhoog beginnen te kruipen en ik ineens overal kriebel krijg. Als door een wesp gestoken vlieg ik overeind, wanneer er een paar vliegende tussen zitten. Ze waggelen gedesoriënteerd tussen alle andere door. En diegenen die al proberen te vliegen storten neer voordat ze goed en wel in de lucht zijn.

Wat een onrust in het verder zo rustige beeld

Het is de generatie die niet praat. Hun stemmen hebben zich in mijn hoofd genesteld. Het krioelt in mijn hoofd van de kreten die hun generatie voortbrachten. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, is de hardst klinkende. Het overgedragen verdriet en de doorgegeven gereserveerdheid komen tezamen als krioelende mieren in een mierenhoop. Kon ik het maar bestrijden. Waren het maar echte mieren - van de vliegende heb je tenslotte maar een dag of twee last.

Externe onrust kun je verdrijven, de interne daarentegen is een stuk hardnekkiger.

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’, ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ en ‘Onder water’ te bestellen bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel of u lokale boekhandel. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten