Insecten vraten van dit blad. Bomen en insecten kunnen niet zonder elkaar.
Insecten vraten van dit blad. Bomen en insecten kunnen niet zonder elkaar.

Is er biodiversiteit in Capelle?

Algemeen 66 keer gelezen

Capelle - Biodiversiteit is alles wat leeft. Dat zijn planten, dieren, schimmels, bacteriën, virussen. Zij zijn allemaal met elkaar en met hun omgeving verbonden. Biodiversiteit is de basis van ons leven. ‘Biodiversiteit is ons eten, drinkwater, medicijnen; eigenlijk alles wat we nodig hebben. We kunnen niet zonder. Het grootste deel van onze biodiversiteit is onzichtbaar. Denk aan bodemdiertjes, schimmels.

Door Edith Stuivenberg van de Bomenstichting

Schimmels in de bodem geven aan de bomen belangrijke voedingsstoffen. Zij werken met elkaar samen. Op de bladeren van wilgen en zomereiken leven meer dan 400 soorten insecten. Deze insecten zijn voer voor kleine vogeltjes. De ransuil eet zwakke en zieke vogeltjes. Alle dieren en planten zijn met elkaar verbonden. Zij hebben elkaar nodig. Als er eentje weg valt, krijgen de anderen een probleem.

Stel je eens voor, dat de schimmels geen voedingsstoffen meer aan de bomen geven. Aan de bomen groeien dan veel minder bladeren. Dat betekent: minder voer voor insecten. Vette pech voor vogeltjes, die deze insecten eten. Resultaat: minder vogeltjes. De ransuil wil ook eten, maar kan geen vogeltjes meer vinden. Hij vertrekt en gaat met een knorrende maag op zoek naar een plek waar wel vogeltjes zijn.

Schimmels in de bodem, boom met bladeren, insecten, vogeltjes, ransuil. Zij hebben elkaar nodig. Een netwerk waarin weinig soorten dieren en planten leven, is kwetsbaar. Als er een soort uit valt, heeft dat nare gevolgen voor de overgebleven soorten.

Biodiversiteit in Capelle?

In onze omgeving zie je kleine, geïsoleerde stukjes natuur die niet meer met elkaar verbonden zijn. In deze kleine stukjes natuur is weinig biodiversiteit. Zij zijn daardoor kwetsbaar geworden. Het Schollebos heeft groene verbindingen nodig7 met de wijken, het Kralingse Bos en het Hitland. Deze groene verbindingen kunnen bestaan uit: bloemrijke bermen, natuurlijke oevers, groene tuintjes, groene gevels, groene balkons en groene daken. Dieren, planten én mensen zijn allemaal afhankelijk van een goede biodiversiteit. Wij zijn met elkaar verbonden Biodiversiteit is niet een zaak voor een natuurgebied, vele kilometers verderop. Biodiversiteit is ook lokaal. Biodiversiteit voor een leefbare omgeving, voor ons en de generaties na ons.

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via: www.bomenstichting.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 11 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10