Deze knotwilg in het Schollebos is verkeerd geknot.
Deze knotwilg in het Schollebos is verkeerd geknot.

Natuur in Capelle: Knotten en snoeien, een kunst apart

Algemeen 42 keer gelezen

Capelle - Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC) schrijft regelmatig over de natuur in Capelle. Deze keer gaat het artikel over knotten en snoeien.

Al eeuwen lang worden wilgen, elzen en essen in het Hollandse landschap geknot. De lange buigzame twijgen werden voor allerlei doeleinden gebruikt: voor het vlechten van manden, hekken en afzettingen, of als basis voor muren van boerderijen, die verder werden aangesmeerd met leem en gebrande kalk.
De dikkere drie- tot zesjarige takken werden gebruikt als palen, als bouwhout of als stelen voor spades, harken en schoffels. Het overige hout verdween als brandhout in broodovens en kachels.

Overal in Capelle staan nog knotbomen, wilgen, elzen en ook essen, die op de traditionele wijze worden beheerd. Hoewel, traditioneel? Dan moeten de mensen, die het knotwerk voor de gemeente doen, wel weten hoe. De foto laat zien hoe het niet moet. Er staan ‘kapstokken’ op de pruik, in plaats van netjes afgezette takken op 1 à 2 vingerdiktes hoogte. Te kort op de pruik mag ook niet, want er moeten wel knoppen overblijven, die weer kunnen uitlopen in het voorjaar.

Er gaat helaas meer fout met het snoeien van bomen. Vaak wordt te laat, pas na jaren geknot. Of men knot alle bomen tegelijk, zodat er dat jaar geen bloeiende katjes zijn. En daarvan moeten de bijen, hommels en andere insecten het nou net hebben; ze leveren nectar en stuifmeel en als tegenprestatie bevruchten die insecten de boom.

Ook andere struiken en bomen in het gemeentegroen hebben van tijd tot tijd een snoeibeurt nodig, omdat ze te groot worden of over paden groeien. In Capelle gebeurt dit wel érg efficiënt: zo eens in de zes à tien jaar worden álle plantsoenen met een maaier als een ‘heg’ gesnoeid, of erger tot de grond toe afgezet. Een ramp voor alle besetende vogels, vlinders en andere insecten! Enkele jaren lang is er geen bloesem, dus geen nectar en stuifmeel, en zijn er geen bessen. En geen schuilgelegenheid voor vogels en kleine zoogdieren.

Belangrijk!

Fasegewijs en mozaïekbeheer in het openbaar groen is belangrijk. En het is niet eens duurder en levert meer natuur op. Ook het op de juiste wijze knotten van bomen kost natuurlijk niets extra’s. Zet gewoon vakkundige mensen aan het werk!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

V.l.n.r Jolanda, Cees en Lidy. Achter hen op de foto staat Lindsey.
Kapper Cees Labrie stopt na 50 jaar met zijn zaak: 'Tijd van komen en een tijd van gaan' Advertorial 15 uur geleden
Afbeelding
Column - Zoek de verschillen in budgetteren Nieuws 17 uur geleden
• De brandweer kijkt bij de kelderbox naar binnen.
Kelderbox met een luchtje: brandweer ontdekt lekkende motor 112 18 uur geleden
• Het gemeentehuis van Capelle.
Gemeente Capelle doet beroep op inwoners: 'Zeg afspraak op tijd af' Nieuws 7 mei, 15:59
Afbeelding
Buurtbankjesdag: zet hapje en bankje klaar voor de buren in Middelwatering Nieuws 7 mei, 14:13
• Soufiane Touzani in actie op het trapveldje in Schenkel.
Freestyle voetballer Soufiane Touzani komt naar U13 Cup Sport 7 mei, 11:29
• Dick Jaspers: komend seizoen te zien bij Paperclip in Capelle.
SPC Capelle stunt met komst Dick Jaspers: 'We hebben een fenomeen binnengehaald' Sport 7 mei, 10:03
Afbeelding
Asfalt op Abram van Rijckevorselweg vervangen: weg deels dicht van 14 op 15 mei Nieuws 6 mei, 17:49