Afbeelding

Wilde Orchideeën in Capelle? Jazeker!

Algemeen 37 keer gelezen

Capelle - Wilde Orchideeën in Capelle? Jazeker! Echte wilde Orchideeën! In Capelle is de Brede Wespenorchis vrij algemeen met als belangrijkste plaats het Schollebos, maar ook bijvoorbeeld in Slotpark en zelfs op de parkeerplaats van het gemeentehuis. In Nederland zijn alle orchideeën wettelijk beschermd. De Brede Wespenorchis is een van de meest algemene orchideeënsoorten.

Stichting Natuurvrienden Capelle

Veel mensen hebben bij het idee van ‘Orchidee’ een beeld van orchideeën die je bij tuincentra kan kopen. Dat zijn echter cultivars of kweken van tropische soorten met grote bloemen. De Europese orchideeën halen dit formaat nooit, maar doen zeker niet onder voor hun schoonheid en hun voortplantingsstrategieën.

Manliefwesp

De voortplantingsbiologie van orchideeën is echt spectaculair. Zo lijkt de bloem van de Brede Wespenorchis op een vrouwtjeswesp waartoe ‘manliefwesp’ zich toe aangetrokken voelt. Daarnaast produceert de bloem ook nog een vluchtig feromoon (lokstof) die gelijk is aan die de vrouwtjeswesp produceert om mannetjeswespen te lokken. De mannetjeswesp stinkt er onvermijdelijk in, maar zijn inspanning wordt vergoed door een overmaat aan heerlijke nectar. Filosofisch gezien zijn er parallellen te trekken met de menselijke aard van de man.

De Brede Wespenorchis is een late zomerbloeier (nu te zien). Dat betekent wel dat het maaibeleid hiermee rekening moet houden: groeiplaatsen in juni en daarna pas in september of oktober maaien. Helaas gaat dit in Schollebos nog steeds niet goed (geen maaibeurt in juni), waardoor deze beschermde plant steeds verder achteruit gaat door overgroei van woekeraars als brandnetel, distels, ridderzuring, kleefkruid, en anderen.

Leuk weetje

Dan nog een weetje: de naam ‘Orchidee’ komt vanuit het Griekse ‘Orchis’ dat gelijk staat aan het Latijnse ‘Testiculum’ of wel testikel. Grondgebonden orchideeën hebben namelijk twee wortelknolletjes die lijken op... Juist ja!

Wil je meer weten over Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC)? Kijk dan ook eens op de website van de natuurvrienden. Reageren op een artikel kan door te mailen naar contact@natuurvriendencapelle.nl.

www.natuurvriendencapelle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

V.l.n.r Jolanda, Cees en Lidy. Achter hen op de foto staat Lindsey.
Kapper Cees Labrie stopt na 50 jaar met zijn zaak: 'Tijd van komen en een tijd van gaan' Advertorial 11 uur geleden
Afbeelding
Column - Zoek de verschillen in budgetteren Nieuws 14 uur geleden
• De brandweer kijkt bij de kelderbox naar binnen.
Kelderbox met een luchtje: brandweer ontdekt lekkende motor 112 15 uur geleden
• Het gemeentehuis van Capelle.
Gemeente Capelle doet beroep op inwoners: 'Zeg afspraak op tijd af' Nieuws 7 mei, 15:59
Afbeelding
Buurtbankjesdag: zet hapje en bankje klaar voor de buren in Middelwatering Nieuws 7 mei, 14:13
• Soufiane Touzani in actie op het trapveldje in Schenkel.
Freestyle voetballer Soufiane Touzani komt naar U13 Cup Sport 7 mei, 11:29
• Dick Jaspers: komend seizoen te zien bij Paperclip in Capelle.
SPC Capelle stunt met komst Dick Jaspers: 'We hebben een fenomeen binnengehaald' Sport 7 mei, 10:03
Afbeelding
Asfalt op Abram van Rijckevorselweg vervangen: weg deels dicht van 14 op 15 mei Nieuws 6 mei, 17:49