• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer. Foto: John Wijntjes

‘Laatbloeier’ Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen

Sport 460 keer gelezen

CAPELLE • Saviël Armand behoort tot de topzwemmers binnen de wedstrijdploeg van ACZ. Hij is een laatbloeier, want rond zijn 18e was het er ineens: de volledige motivatie om zich als wedstrijdzwemmer te ontwikkelen en zijn sportieve plafond te ontdekken.

Inmiddels traint Saviël Armand tien keer per week: acht zwembadsessies van gemiddeld anderhalf uur per keer bij ACZ en het Rotterdamse Blue Marlins. En twee krachttrainingen in de sportschool. 

‘Inspireren en ontwikkelen’
“Mijn doel is tweeledig,” zegt de 21-jarige sportman. “Ik wil andere mensen die net als ik op relatief late leeftijd iets willen bereiken in hun sport inspireren, en ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Tot hoe ver ik ga reiken, weet ik niet. Ik kan roepen dat ik de Olympische Spelen wil halen, maar dat is niet slim en kan frustrerend uitpakken als ik dat niet red. Ik redeneer liever in termen van ‘stapsgewijs’ doelen stellen.”

‘Het gaat om progressie’
“Ik sta nu op plek 37 op de nationale zwemranglijst bij de sprinters. Vorig jaar was ik nummer 54. Mijn tijden zijn nu sneller. Ik boek progressie. Daar gaat het me vooral om. Mijn nieuwe missie is om plek 20 te bereiken. Als dat gelukt is, is er ongetwijfeld weer iets om naar toe te werken. Op deze manier te werk gaan is veel beter dan mogelijk onrealistische doelen te formuleren.”

Eerst judo
Saviël Armand behaalde als kind net als veel van zijn leeftijdgenoten zijn zwemdiploma. In het verlengde daarvan werd hij gevraagd om deel uit te gaan maken van de wedstrijdploeg van ACZ, maar hij koos voor judo als ‘eerste sport’. Op zijn 14e ging hij wél op de lokroep van de Algemene Capelse Zwemvereniging in. “Ik vond het gewoon leuk om te doen, meer was het niet,” glimlacht de HBO-student Bedrijfskunde. “Ik merkte al snel dat het lekker ging en dat ik leuke tijden neer kon zetten op de vijftig meter vrije slag.”

Stop en herstart
“Ik besloot om het wat hogerop te gaan zoeken en werd lid van Rotterdam Swimming. Dat had ik beter niet kunnen doen, want ik had het er niet naar mijn zin. Op mijn 17e besloot ik er mee te stoppen. Niet veel later hoorde ik dat de wedstrijdafdeling en de trainers van De Lansingh uit Krimpen aan den IJssel overkwamen naar ACZ. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid.”

Sportleven veranderde
“Tot dan toe stelde ACZ op wedstrijdzwemgebied niet veel voor, maar door het samengaan werd alles anders. Er ontstond een écht sportklimaat. Dat triggerde me enorm. Ik meldde me aan. Dat bleek een heel goed besluit. Mijn sportleven veranderde totaal. Ik lééf er nu voor, train zoveel als ik kan en heb het geweldig naar mijn zin bij de club. Zwemmen is weliswaar een individuele sport, maar je kunt niet zonder trainers, coaches en een fijne sfeer. Ik vind dat allemaal in Aquapelle bij ACZ.”

Meer doseren
“Natuurlijk, ik ben pas laat tot het besef gekomen dat ik in mezelf wil investeren. Daarmee heb ik een achterstand op topzwemmers die er al op jonge leeftijd vol voor gaan. Ik ben nu als het ware bezig om die achterstand goed te maken. Daar zit een ‘valkuil’ in, heb ik al ontdekt. Je kunt ook té veel doen, te hard trainen. Dat deed ik een periode lang. Daardoor wordt de winst die je dacht te boeken teniet gedaan. Sinds ik daar achter ben gekomen, pak ik het ‘gedoseerder’ aan. Hard trainen, oké. Me over de kop werken? Nee, dat doe ik niet meer.”

Voorbereiding op NK
Dit seizoen staat voor Saviël Armand voor het grootste deel in het teken van zijn voorbereiding op het NK Langebaanzwemmen. “Dat vindt begin juni plaats,” weet hij. “Met medio april een belangrijk internationaal toernooi waar ik limieten hoop te halen en je je kunt kwalificeren voor onder meer het EK.”

Korte Baan in bagage
“Grote toernooien zijn fantastisch om mee te maken. Het NK schaar ik daar ook onder. Op zich zou je denken dat het ‘gewoon’ een toernooi is, maar ik heb al ervaren dat zo’n evenement een heel ander soort druk met zich mee brengt. Pure spanning zelfs. Daar moet je mee leren omgaan. Ik heb het NK Korte Baan nu meegemaakt. Dat neem ik mooi mee in mijn bagage. Ik weet nu wat er voor nodig is om het beste uit jezelf te halen op zo’n niveau. Dat is een voordeel.”

“Waar het me gaat brengen? We gaan het zien.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 18 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 22 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58