• Ard de Vries voelt zich prettig tussen de palen van vv Capelle.
• Ard de Vries voelt zich prettig tussen de palen van vv Capelle. Foto: John Wijntjes

Keepersschap bij vv Capelle ‘overkwam’ kind van de club Ard de Vries

Sport 581 keer gelezen

CAPELLE • En dan ben je ineens doelman van Capelle 1. Het ‘overkwam’ Ard de Vries, nadat eerste keeper en vaste waarde Marc van Splunter serieus geblesseerd raakte. “Ik vind het verdrietig dat deze blessure hem in zijn laatste seizoen overkomt.” 

Vijf wedstrijden heeft hij inmiddels ‘weggetikt’ in de hoofdmacht van vierdedivisionist Capelle. “Tot nu toe gaat het lekker,” glimlacht Ard de Vries (22). “En er gaan er nog een paar potjes bij komen, heb ik begrepen.”

Gezonde spanning
“Na het uitvallen van Marc werd meteen mijn richting op gekeken,” vertelt Ard de Vries. “Niet veel later maakte ik mijn debuut in een competitiewedstrijd van het eerste elftal. Spannend? Ja, natuurlijk. Maar het was gezonde spanning. Ik was niet nerveus ofzo. Ik wilde deze kans grijpen en had er enorm veel zin in om me te laten zien. Ik nam me voor om ‘vrij in mijn hoofd’ tussen de palen te gaan staan. Dat lukte prima. Ik keepte die eerste wedstrijd solide.”

Goede serie
Met De Vries op doel is Capelle momenteel bezig aan een goede serie duels waarin aardig wat punten werden binnengesleept. “Als we dit volhouden, dan komen we in de buurt van een nacompetitieplek,” zegt hij. “We hebben er absoluut de kwaliteiten voor om dat doel te bereiken.”

Als Marc weer fit is, wordt hij ongetwijfeld weer opgesteld. Logisch, want hij is een uitstekende keeper

‘Goed en gezond seizoen afronden’
De kans is groot dat Ard de Vries de verdere opmars weer vanaf de reservebank gaat meemaken, realiseert ook hij zich. “Als Marc weer fit is, dan wordt hij ongetwijfeld weer opgesteld. Dat is ook logisch, want hij is een uitstekende keeper. Ik hoop oprecht voor hem dat ‘ie zo snel mogelijk weer op het veld staat en vind het verdrietig dat deze blessure hem in zijn laatste seizoen overkomt. Ik gun hem zijn rentree om al die mooie seizoenen bij Capelle goed en gezond af te ronden.”

Clubtrouw
Ard de Vries hoort zo links en rechts namen van keepers voorbij komen die eventueel naar Capelle zouden willen komen. Gebaseerd op zijn clubtrouw én zijn prestaties zou ook hij een kans moeten verdienen om mee te dingen naar de nummer 1-positie onder de lat.

Ik heb nu aan het eerste elftal geroken en ervan geproefd. Het smaakt naar meer

Zelf is hij daar naar eigen zeggen niet zo mee bezig. “Ik focus me vooral op de eerstkomende wedstrijd”, klinkt het nuchter. “Meer dan mijn best kan ik niet doen. Voor de rest is het aan de trainer en de technische commissie van Capelle. Maar ik zeg ook eerlijk: ik heb nu aan het eerste elftal geroken en ervan geproefd, en kan je vertellen dat het naar méér smaakt.” 

Buffon van ‘t Slot
“Ik ben inmiddels ook een jaar of vier ouder dan toen ik destijds aan de selectie werd toegevoegd. Dus neem ook ík nu ervaring mee. Het is van kinds af aan mijn grote droom om eerste doelman van Capelle te zijn. Als me dat lukt dan wil ik dat de komende twintig jaar blijven. In dat geval word ik de Buffon van ‘t Slot”, lacht de Vries.  

Gemis van clubleven en vriendjes
Behalve een periode van vier seizoenen in de jeugd van Excelsior Rotterdam, speelt de keepersloopbaan van Ard de Vries zich al een jaar of vijftien af in Capelse voetbalsferen. “Ik werd destijds door Excelsior gescout bij de F-pupillen. Naar Woudestein gaan, dat sprak me aan. Een betaald voetbalclub, leuke tegenstanders, goed team om in te spelen. Toch had ik het er uiteindelijk niet erg naar mijn zin. Het was er veel zakelijker dan ik bij Capelle gewend was. Ik begon het clubleven en mijn vriendjes steeds meer te missen en nam op mijn elfde de beslissing om te terug te keren naar mijn vertrouwde omgeving.”

Alles scherper, harder en sneller
“Daarna heb ik nooit meer de ambitie gehad om nog naar een andere vereniging te vertrekken. Bij Capelle is het fijn en vertrouwd. Ik doorliep er de jeugd en mocht op mijn 17e bij het tweede elftal aansluiten. Dat was in eerste instantie even wennen, maar ik bleek er qua niveau prima in mee te kunnen komen. Niet veel later tekende ik mijn eerste contractje en mocht ik gaan mee trainen met het eerste team. Ook dat was een mooie ervaring. Je komt in een omgeving terecht waar alles net even wat scherper, harder en sneller gaat en sprake is van een ander soort druk. Ik voel me daar goed bij.”

Naast het voetbal houdt Ard de Vries zich bezig met studeren en werken. “Ik zit in de afstudeerfase van mijn HBO-opleiding Watermanagement,” vertelt hij. “Mijn werk en stage spelen zich af bij Hoogheemraadschap Delfland. Bevalt me erg goed. Net als onder de lat staan bij Capelle 1, want ook dat maakt me gelukkig.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Van Moederdagbrunch tot jeu de boulestoernooi: nieuwe activiteiten bij De Zellingen Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's gisteren
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 26 apr, 11:05
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 26 apr, 09:11
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10