Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Open dagen: zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Algemeen 428 keer gelezen

Het is januari dus doen onderwijsinstellingen hun deuren open om nieuwe leerlingen/studenten te werven. In mijn onderwijsleven heb ik meer dan 100 open dagen meegemaakt, als leerling, leraar van groep 8, directie, ouder en organisator. Als kind kreeg ik net als alle jongens in de klas een LTS-advies maar ging ik naar MAVO, HAVO, HBO en Universiteit om uiteindelijk drs. te worden. Als leraar in het Oude Noorden kreeg ik vaak de vraag van ouders of hun kind meteen naar Erasmus kon. Meer dan 60 procent ging naar het VMBO en menigeen is nu eigen baas en verdient een veel hoger uurloon dan ik. Anderen volgden mijn route en sommigen zijn nu fiscalist of oncoloog. Net als ik opgeklommen uit een achterstandswijk. Een advies is een mening, een test een meetpunt. Docenten en ouders zouden meer moeten kijken naar de executieve functies van een kind? Exe…wat? Google gerust een paar uur, want nader onderzoek is het meer dan waard. Jongens plannen in eerste instantie minder goed hun huiswerk wat alles te maken heeft met die executieve functies en de ontwikkeling in de hersenen en zo zijn er meer grote verschillen die veelal onbelicht worden.

Het IJsselcollege heeft 19 januari een online open dag maar wie het knuffelkonijn voor het praktijkonderwijs in het promofilmpje ziet, zal eerder aan een basisschool denken. Het Comenius College houdt 26 januari open huis. Op dergelijke dagen staan de meest enthousiaste kinderen en docenten hun gasten te woord. Ik adviseerde altijd ook op andere dagen de school binnen te lopen, de juiste sfeer te proeven. Anno nu moet je helaas ook letten op naleving van regels, ventilatietechnieken en bovenal: geen woorden maar daden.

Op een school zag ik zeker 15 keer dat er geurige gel werd gemaakt, maar mijn drie kinderen hebben de jaren daarna dit leuke proefje nooit uitgevoerd. Oftewel, een open dag is leuk om sfeer te proeven het gebouw te leren kennen, maar nader onderzoek en undercover bezoeken leveren meer informatie op. Zegt de school dat men checkt op petjes, mondkapjes en gezonde voeding, check dat dan zelf. Maar….goed onderwijs is tevens zo afhankelijk van de juiste docenten, daar kan geen open dag tegenop.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws gisteren
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46