• Trots op vijftig jaar basketbal in Capelle aan den IJssel.
• Trots op vijftig jaar basketbal in Capelle aan den IJssel. Foto: Jan Timmer

Cady’73: al vijftig jaar puur genieten

Sport 651 keer gelezen

CAPELLE • We beginnen in het ‘nu’. En dat vertelt het verhaal van een bloeiende basketbalvereniging met zo’n 250 leden. “We zijn weer in opbouw na een paar lastige coronajaren,”, zegt huidig voorzitter Oscar van Veen. “De positieve ontwikkelingen voltrekken zich in rap tempo. Er is tegenwoordig zelfs een wachtlijst in een aantal jeugdcategorieën.”

Jan Bijl - Cady-voorzitter van 1983 tot 1991 - herinnert zich nog goed dat hij in 1973 lid werd van de toen nog nieuwe basketbalvereniging. “Ik was 25 toen. Mijn vrouw vond dat ik iets aan sport moest gaan doen. Basketbal kende ik nog vanuit mijn schooltijd, dus was Cady een logische keuze. Mijn eerste officiële wedstrijd was bij SOVB. Het was een ongelijk gevecht. We werden helemaal horendol gespeeld en scoorden pas na rust onze eerste punten..”

Cady’s eerste voorzitter was Jan Brasser senior. “Tijdens de oprichtingsvergadering moest op een gegeven moment een bestuur worden geformeerd,” vertelt zijn destijds tienjarige zoon Jan Brasser junior, die later zélf ook een periode de club leidde. “Diverse functies werden verdeeld, alleen toen het voorzitterschap ter sprake kwam, werd het even stil. Toen stak mijn vader zijn hand maar op. Ik weet ook nog goed dat mijn zus Joke meteen ook lid werd van de nieuwe club. Voordien speelde ze basketbal bij SV Hoogvliet.”  Dick Poolen was als Jan Bijl en Jan Brasser junior niet alleen voorzitter van Cady’73, hij speelde er ook seizoenenlang in het eerste herenteam. “Na de vervulling van mijn militaire dienst kwam ik halverwege de jaren zeventig bij Cady terecht. En daar zit ik nog steeds” Poolen was ook jaren trainer van Dames 1 en fungeerde als scheidsrechter. De laatste jaren houdt hij zich alleen nog bezig met het schoolbasketbal. Een andere bezige bij binnen het Capelse basketbal was John Breedveld. Voorzitter, trainer, organisator; hij deed het allemaal. “Pa was van dinsdag tot en met zaterdag bij Cady te vinden,” stelt zoon Lee Breedveld met gepaste trots vast. “Hij was ook graag bij dit interview geweest, maar om gezondheidsredenen lukt dat helaas niet. “Ondanks die situatie voelt pa zich nog altijd heel betrokken bij de club.”

Gezinnen
Kijkend naar de geschiedenis van Cady’73 wordt duidelijk dat bij de Capelse club opmerkelijk veel basketbalgezinnen rond liepen en lopen. “Dat zag je toen en dat zie je nog steeds.”, stelt Peter Cleton, voorzitter van 2019 tot 2021 - vast. “Ik vind dat prachtig om te zien. Het zegt ook veel over het karakter van onze vereniging. Er hangt een gemoedelijke en sociaal veilige sfeer. Ik heb dat zelf mogen ervaren toen mijn zoon hier lid werd. Hij werd geweldig opgevangen en voelde zich snel thuis.” Als voorzitter hield Cleton zich vooral bezig met het herstructureren van Cady’s financiële en administratieve organisatie. “Er was ieder jaar een tekort,” zegt hij. “En toen kwam daar ook nog eens corona overheen. De urgentie om zaken anders in te richten werd daardoor nog groter. We zijn er met z’n allen in geslaagd om het schip weer op koers te krijgen. Ik kijk er met voldoening op terug.”

En dan zijn er natuurlijk al die andere verhalen uit vijftig jaar Cady-geschiedenis. Over hilarische feestjes, over de legendarische en creatieve en veel te vroeg overleden oud-voorzitter Donald Bax, over bijzondere teams - zoals een Amerikaans gezelschap basketballers dat twee seizoenen volle zalen trok in een Cady-shirt - en over spelen op eerste divisie-niveau met de dames en de heren.

“Mooi hé, als je zo bij elkaar zit, komt het allemaal weer naar boven,”, grijnst Jan Brasser junior, die in 1994 vanwege een blessure noodgedwongen stopte met basketbal, daarna via zijn kinderen in andere sporten terecht kwam en Cady deels uit het oog verloor. “Bij ons allemaal loopt deze mooie vereniging als een rode draad door ons leven,” stelt Jan Bijl vast. “We hebben eigenlijk nooit het hoogste niveau nagestreefd, maar juist het plezier in onze sport centraal gesteld.” Huidig preses Oscar van Veen knikt instemmend. “Zo is het nog steeds met de zaterdag als hoogtepunt van de week. Dan kijk je de zaal in en zie je al die mensen bezig met onze gezamenlijke favoriete sport én met elkaar. Puur genieten doe je dan, dat blijft mooi!”

Jan Timmer

Samen plezier hebben in basketbal is al vijftig jaar het credo bij Cady’73. Een interview met vier oud-voorzitters en de huidige preses.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Lezing over valpreventie in Capels Verbindingshuis Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Mike Groeneveld en Zwervers houden hoop ondanks degradatiezorgen Sport 13 uur geleden
Afbeelding
'Flierefluiterstocht' voor goed doel Algemeen 22 mrt., 18:30
Afbeelding
Column - (Arne) Slotplein Algemeen 22 mrt., 16:30
Afbeelding
TOC Zondag Heren 1 wil op prijzenjacht Sport 22 mrt., 13:40
Afbeelding
Levensecht leren over brandveiligheid in 'belevingswoning' Algemeen 22 mrt., 11:10
Afbeelding
Actie NK Tegelwippen weer gestart Algemeen 22 mrt., 08:40
Afbeelding
Capelle heeft relatief hoog percentage gescheiden inwoners Algemeen 21 mrt., 18:00