Ralph Kalkman bleef na een overwegend goed seizoen met lege handen achter.
Ralph Kalkman bleef na een overwegend goed seizoen met lege handen achter. Foto: Annemiek van Dillen

‘Uiteindelijk draait het om kwaliteit’

21 jun, 19:41 Sport 1 keer gelezen

capelle • ‘Waar ging het mis?’ vroegen ze zich de voorbije twee weken af op sportpark ‘t Slot, de thuishaven van de trotse hoofdklasser. Ook trainer Ralph Kalkman stelde zichzelf die vraag. 

“Uiteindelijk draait alles om kwaliteit’. Dat is het kernwoord.” zegt hij. “Je kunt kijken naar de opvallende momenten, zoals het Paasweekeinde waarin we gelijk speelden tegen degradant Rijsoord en verloren van Achilles Veen. Die remise bij Rijsoord was echt ondermaats. Achilles Veen daarentegen is een ploeg waar je van kúnt verliezen. We stonden tot aan die duels nog fier aan kop in onze poule en hadden normaliter vier punten aan ons totaal toegevoegd. Het werd daarentegen één schamel puntje. Dat was niet best. In de serie wedstrijden daarna liep het ook niet altijd even goed, al waren er duels bij - zoals ARC-uit- waarin we prima voetbal lieten zien, maar we zeker tien uitgelezen scoringskansen niet wisten te benutten. Maar goed, dat zijn allemaal momentopnamen. Het is beter om meer vanuit een helikopterview het seizoen na te beschouwen en de vinger op de zere plekken te leggen.”

Uitstekend

Capelle begon de competitiejaargang 2021-2022 uitstekend met attractief en bovenal winstgevend spel. Dat leidde al snel tot een positie bovenin de Hoofdklasse A en de mogelijkheid de eerste periodetitel voor zich op te eisen. Op het moment supreme echter zagen de Slotbewoners die prijs op doelsaldo aan zich voorbij gaan. Nog niets aan de hand, want de serie er na leverde wederom goede resultaten op, waardoor de groenzwarten bij de winterstop fier aan kop van de ranglijst prijkten met een redelijk geruststellende voorsprong op naaste rivaal FC Rijnvogels. Na het winterreces ging het langzaam maar zeker mis voor Capelle. Dat uitte zich niet alleen in het morsen van punten, maar nog meer in een magere doelpuntenproductie. “In de zeventien competitieduels van 2022 hebben we in totaal slechts 25 keer gescoord,” heeft Ralph Kalkman ‘een zere plek’ te pakken. “Tien doelpunten van die 25 tikten we binnen tegen drie tegenstanders: Achilles Veen, DHSC en De Jodan Boys. Dus bleven er veertien wedstrijden over waarin we in totaal 15 keer scoorden. dat is niet kampioenswaardig en maakt meteen duidelijk op welk vlak we een probleem hadden. Als gemiddeld maar één doelpunt per wedstrijd scoort, kun je op je vingers natellen dat meespelen om de titel een moeilijk verhaal; wordt. In verdedigend opzicht lieten we wél cijfers zien die bij een kampioenspretendent passen: in dertig duels kregen we slechts 25 goals tegen.”

Doelpunten

Kalkman neemt geen enkele speler iets kwalijk, laat dat duidelijk zijn. “Niemand schiet ballen opzettelijk over of naast,”, zegt hij. “Maar duidelijk is wél dat deze selectie doelpunten nodig heeft in het nieuwe seizoen. Met de komst van -Dennis van der Heijden en Ada Vega Lopes hopen we daarin te voorzien, al heb je in de sport altijd garantie tot de deur. Dennis heeft de voorbije seizoenen in Italie en Polen aardig wat ballen binnen getrapt en Ada schiet de laatste vijftien jaar gemiddeld altijd meer dan vijftien keer per competitie raak, dus zouden ze zo maar eens de ontbrekende puzzelstukjes voor ons kunnen zijn. het is aan ons als technische staf om ze te laten renderen in een voor hen  nieuwe voetbalomgeving. Daarnaast is het van groot belang dat iedereen leert van wat ons het voorbije seizoen is gebeurd. Binnen onze selectie waren de vijf routiniers de spelers op wie je altijd kon bouwen en ontwikkelde een jonge speler als Marciano Pape zich geweldig. Sommige anders spelers zullen zich deze zomer moeten afvragen of ze hun persoonlijke lat wel hoog genoeg hebben gelegd en of het niet een tandje scherper en steviger moet. Want weer een seizoen zonder een tastbare prijs, daar zit geen voetballer op te wachten. Voor iedereen begint alles met keihard werken en er onder alle omstandigheden voor je team willen zijn. Ik kan iet in de hoofden kijken, maar zie wél op de training en in de wedstrijd of die ijzeren wil er is. Ontbreekt er straks op dat vlak iets dan moet je eerlijk en hard tegen elkaar kunnen zijn om samen dat ene doel te bereiken: sportief succes.”

Hoewel Capelle recentelijk een forse teleurstelling te slikken kreeg en Ralph Kalkman tijdens het interview in eerste instantie het woord ‘falen’ in de mond neemt, mag toch ook worden vastgesteld dat de voorbije twee seizoenen iets moois is ontstaan aan de PC Boutensingel. Toen Kalkman en zijn staf bij Capelle begonnen was de club vooral verliezen gewend. Het lukte de trainer in no time om zijn selectie van nieuw elan en dito ambitie te voorzien. het feit dat de gemiste titel tot zure gezichten heeft geleid, is vervelend maar mag ook als een compliment worden gezien. Capelle leeft weer volop. Nu nog een tasbvare prijs. het nieuwe seizoen lonkt.

Jan Timmer

4 juni 2022 was niet de meest glorieuze dag in het lange bestaan van vv Capelle’s eerste elftal. Met trainer Ralph Kalkman blikken we terug en vooruit.

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00