Column Gerard Vermeeren: Eiland van Capelle


Column Gerard Vermeeren: Eiland van Capelle

  Column

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren in de krant (editie Capelle) van deze week.

Ik ben op weg naar het eiland van Capelle. Ik heb een roeiboot gehuurd. Het blijkt overbodig want een brug brengt mij ook naar het Sloteiland. Het eiland is omgeven door bebouwing en de Hollandsche IJsseldijk. Tot 1798 heeft hier het 'Slot van Capelle' gestaan. De gracht en het verderop gelegen Dief- en Duifhuisje zijn de enige overblijfselen die daar nog aan herinneren.

Hoge bomen markeren de plek van het voormalig slot. Je waant je heden ten dage in een wat verwilderd parkje. Een parkje dat ik meermaals al doorlopen had, zonder enige voorgeschiedenis te kennen. Ik had er al op een bankje plaatsgenomen in mijn eerste jaren in Capelle aan den IJssel, rond de eeuwwisseling. Machtig mooi hoe vanzelfsprekendheid wegvalt wanneer je geschiedschrijving ter hand neemt. Een parkje wordt plots een kasteel en een sloot een slotgracht.

De huur van de roeiboot heb ik gelukkig kunnen annuleren na bestudering van de geschriften over de exacte locatie. Het Slotplein, de Slotlaan en sportpark 't Slot herinneren aan het voormalige Slot. Waar ik mijn fiets laat onderhouden, mijn rug laat behandelen en waartegen ik gevoetbald heb liggen allen op een steenworp afstand. De naam van metrostation Slotlaan behoeft geen nadere uitleg, lijkt me.

Ik zet mijn fiets op slot en betreed de plek waar in 1340 het Slot herrees. Anders is het dit keer. Ik voel mij een reiziger in mijn eigen stad. Met een plattegrond in de hand probeer ik mij een voorstelling te maken van de grootte van het kasteel. Luid gesnater klinkt, wanneer ik een eendennest te dicht nader. Zompig is het pad. Veelzijdig de begroeiing. De drommen toeristen blijven me bespaard; slechts een enkele wandelaar kruist mijn pad

Het mystieke is verdwenen. Ik moet het doen met de gravures, tekeningen en geschriften. Het Dief- en Duifhuisje is er gelukkig nog wel. Het deed dienst als gevangenis van het kasteel. De zolder van het torentje deed dienst als duiventil. Heden ten dage is het huisje het kleinste museum - er worden geregeld exposities gehouden - van Nederland. Het is slechts vier bij vijf meter groot.

Van de schrijver Gerard Vermeeren verschenen eerder de boeken 'Zeewaardig' en 'Een raar seizoen en een rare vogel' bij uitgeverij Boekscout.nl.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden