Afbeelding

Lof voor sociale woningbouwplannen Fascinatio; vraagtekens over geluidsoverlast

Algemeen 740 keer gelezen

CAPELLE • In een commissievergadering is deze week voor het eerst gesproken over sociale woningbouw in Fascinatio. Over het algemeen kan het plan rekenen op enthousiasme.

Op tafel ligt een initiatief om naast de metrobaan en de A16 161 sociale huurwoningen te bouwen, ter compensatie van de sloop van de Hovenbuurt. De eerste reacties waren positief, al zijn er zorgen over onder meer de geluidsoverlast in deze hoek van de wijk. 

Volgens de meeste commissieleden is het fijn dat de sloop van de 310 gesloopte woningen in de Hovenbuurt gecompenseerd worden met nieuwe sociale huurwoningen. Over de locatie zijn wel vraagtekens, met name als het gaat om geluidsoverlast. De kavel ligt op zo’n zestig meter van de metrobaan en eveneens dichtbij de A16. “We moeten kritisch zijn wat betreft het geluid”, aldus Wendy Tieman van de PvdA. “Tegelijk staan we voor de vraag: willen we geen sociale huurwoningen of sociale huurwoningen met geluidsoverlast?” Ook andere raadsleden hebben bedenkingen bij de locatie voor de te bouwen huurwoningen. Dat de locatie niet ideaal is noemde Willem Vlot (SP) een ‘eufemisme’ en ook Peter Heerens (CU) vroeg zich af of dit de juiste plek is. “Zou het in het geval van koopwoningen ook een geschikte locatie zijn geweest?”, vroeg hij zich hardop af. Wethouder Eric Faassen (stadsontwikkeling) antwoordde hierop dat dit zeker het geval is, omdat het in alle gevallen altijd gaat om een goede ruimtelijke ordening.

Parkeren
Naast de geluidsnormen is ook parkeergelegenheid op de locatie aan de buitenring van Fascinatio volgens de raadsleden een punt van aandacht. “We zien dat er aandacht is voor parkeren vanuit de gemeente, maar tegelijkertijd snappen wij de zorgen van bewoners met betrekking tot de ontwikkelingen in de wijk”, aldus Lisette Feuth (D66). “Zeker omdat er ontwikkelingen buiten onze macht liggen, zoals de tijdelijke parkeerplaatsen aan de Fascinatio-kant van Kralingse Zoom.” Wethouder Faassen zegde hierop toe dat parkeergelegenheid de blijvende aandacht van het college heeft.

Twintig jaar sociale huur
Een discussiepunt is het huidige voornemen om de woningen tot minimaal twintig jaar na oplevering sociale huurwoningen te laten zijn. Diverse fracties pleiten ervoor deze termijn te verlengen, omdat anders de weg open ligt voor investeerders. “Wij willen die twintig jaar opgerekt zien”, zei Eduard Hartog (GroenLinks). Hij kreeg bijval van Caroline Penterman van de VVD. “De gemeente heeft behoorlijk meebewogen qua grondprijs, het lijkt mij dat bepaalde garanties over de bestemming hier tegenover mogen staan. Wij investeren stevig. Dit is iets dat wij vast moeten leggen, ik zie dit liever hard op papier.”
Het blijkt dat de twintig jaar voortvloeit uit subsidievoorwaarden op sociale woningbouw vanuit provincie. Voor de volgende raadsvergadering komt het college met nadere details over de regelgeving.
Volgens Henry Oudshoorn (SGP) is twintig jaar juist lang. “Ondanks dat er momenteel behoefte is voor sociale huurwoningen, vinden wij dat het gemeentebestuur dat op dat moment aan zet is de situatie kan bekijken en eventueel aanpassingen moet kunnen doen.”

In het huidige plan valt 57 procent van de te bouwen woningen onder de passendheidsnorm, waarbij de huurprijs past bij het inkomen van de huurders.

Naar verwachting wordt het voorliggende plan een hamerstuk bij de volgende raadsvergadering.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Eerste rit van de Parkshuttle met reizigers.
Reizigers tevreden over ParkShuttle, cijfer voor bus daalt iets Nieuws 26 apr, 17:12
Afbeelding
Van Moederdagbrunch tot jeu de boulestoernooi: nieuwe activiteiten bij De Zellingen Nieuws 26 apr, 14:53
Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 26 apr, 12:45
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 26 apr, 11:05
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 26 apr, 09:11
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32