Afbeelding
Foto:

‘Gezondheid Capelse kinderen stabiel’

Algemeen 480 keer gelezen

CAPELLE • ‘De ervaren gezondheid van kinderen in Capelle is stabiel gebleven’, concludeert de onlangs gepubliceerde Gezondheidsmonitor Kinderen 2022. Wel zijn er punten van aandacht, zoals risico op en toename van psychosociale problemen bij kinderen en hun ouders.

Deze resultaten zijn te zien in het rapport ‘Hoe gaat het met de kinderen in Capelle aan den IJssel’, dat is gebaseerd op vragenlijsten die door Capelse ouders zijn ingevuld. Voor het rapport is een steekproef uitgevoerd onder ouders van 551 kinderen in de categorie 0 t/m 3 jaar en 595 kinderen van 4 t/m 11 jaar. 

Gezonder eten
Ten opzichte van de vorige monitor uit 2018 - en andere gemeenten in de regio - zijn diverse positieve ontwikkelingen te zien in Capelle. Zo blijkt dat kinderen minder suikerhoudende drankjes zoals frisdrank en limonade drinken dan leeftijdsgenoten uit de regio en eten de kinderen vaker fruit dan vier jaar geleden. In 2018 at 85 procent van de Capelse kinderen vijf dagen per week fruit, terwijl dit in 2022 toegenomen is tot 92 procent.

Minder zwemdiploma’s
Vergeleken met het gemiddelde in de regio hebben relatief weinig kinderen in Capelle een zwemdiploma. In de regio is het gemiddelde 59 procent, terwijl het aantal kinderen in Capelle in de genoemde leeftijdscategorie blijft steken op 50 procent. Het college zegt dat de gemeente zich hard maakt om dit percentage hoger te krijgen. “In Capelle hebben wij de mogelijkheden van het ‘vangnetzwemmen’ en een vergoeding voor zwemlessen via het ‘Jeugdfonds Sport en Cultuur’. Met deze twee regelingen zijn de randvoorwaarden gecreëerd om het behalen van een A-diploma voor alle leerlingen in het basisonderwijs bereikbaar te maken”, schrijft het college.  

Psychosociale problemen
De ontwikkeling die het college ‘zorgelijk’ noemt is het toenemende percentage van ouders en kinderen met psychosociale problemen. Bij kinderen is dit percentage gestegen van 7 procent in 2018 naar 13 procent in 2022. Volgens het college is dit het gevolg van onder meer de coronamaatregelen. “Wij hebben als gemeente veel aandacht voor de preventie van psychische problemen bij kinderen. Met de subsidieregeling ‘Preventieve interventies jeugd’ wordt gewerkt aan het bevorderen van de weerbaarheid, het zelfvertrouwen en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren tussen de 4 en 25 jaar. Vanuit de regeling worden op dit moment bijvoorbeeld Rots- en Watertrainingen (bevorderen van de sociale en emotionele competenties van kinderen) en lessen verslavingspreventie vanuit stichting Be Aware gefinancierd.”

Het aantal kinderen met een ouder met psychische problemen is ook toegenomen van 10 procent in 2018 naar 15 procent in 2022. Het college zegt zich bewust te zijn dat dit probleem speelt in Capelle en hier veel aandacht voor is vanuit partnerorganisaties Stichting Welzijn Capelle (SWC) en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het college zegt alert te zijn en Capelse gezinnen integraal te blijven ondersteunen.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Echtpaar Simonis 70 jaar getrouwd Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Regentenkamer Van Cappellenhuis open op 1 april Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Team speeltuin Rollebollebos zoekt vrijwilligers Algemeen 26 mrt., 11:30
Afbeelding
Capels Compliment voor Joke van Leeuwen Algemeen 26 mrt., 09:10
Afbeelding
Dansvoorstelling door studenten Algemeen 25 mrt., 11:00
Afbeelding
Ravage na botsing twee auto's op Slotlaan 112 25 mrt., 08:27
Afbeelding
Capelse Rommelmarkt reikt cheque uit aan Voedselbank Algemeen 24 mrt., 19:15
Afbeelding
Inschrijving avondvierdaagse Capelle-West start 1 april Algemeen 24 mrt., 17:00