• Fatima (staand) met enkele deelnemers van de borduurgroep.
• Fatima (staand) met enkele deelnemers van de borduurgroep. Foto: Huub Lakerveld

Capelse borduurgroep maakt gordijnen voor koninklijk huis

Algemeen 675 keer gelezen

CAPELLE • Drie jaar geleden begon Fatima Abbadi met een Capelse borduurgroep voor vrouwen van Arabische afkomst. Veel van hen hadden nog geen ervaring met het fijne borduurwerk, maar het gezelschap heeft zichzelf naar grote hoogten gestuwd. Zo mochten zij onlangs meewerken aan nieuwe gordijnen voor de koninklijke familie, waarbij koningin Maxima zelfs langs kwam om een kijkje te nemen en mee te borduren. Docente Fatima vertelt over haar passie en het doel van de borduurgroep.

Fatima Abbadi, van Italiaans-Jordaanse afkomst, kwam zo’n 3,5 jaar geleden in Nederland wonen en ging in haar nieuwe woonplaats Capelle meteen op zoek naar mogelijkheden om een borduurgroep op te zetten. “Ik leefde hiervoor in Italië, waar ik veel sociale contacten had”, vertelt zij. “Toen ik naar Nederland verhuisde voor werk, wilde ik weer die contacten opbouwen. Ik ging op zoek naar een manier om iets te doen in de samenleving, zonder dat ik de taal sprak. Borduren werd eigenlijk de taal waarmee ik kon communiceren, ondanks dat we vaak in stilte werken. Borduren heb ik meegekregen vanuit mijn achtergrond en is de link naar mijn cultuur. Borduren betekent voor mij identiteit.”

“In de eerste maanden werd gezocht naar een budget, ruimte en natuurlijk vrouwen die wilden deelnemen. Daarbij kreeg ik hulp, onder meer van Welzijn Capelle, en werd een crowdfundingsactie opgezet. In het begin ‘scoutten’ wij voor deelnemers, maar via mond-op-mondreclame zijn de meeste dames bij ons binnen gekomen. Langzaamaan kreeg ik een kring van dames om mij heen en sindsdien is het een succes.”

Ieder jaar legt de borduurgroep zich toe op een nieuw project. Fatima legt uit. “In het eerste jaar maakten wij een groot tapijtwerk dat wij aan de burgemeester gaven. Dat heeft een plek gekregen in het gemeentehuis. Het tweede jaar gingen wij aan de slag met een persoonlijk project, namelijk het borduren van je eigen jurk. En daar kwam toen de bijzondere opdracht: meewerken aan de gordijnen voor een zaal in Huis ten Bosch.” 

Gordijnen voor koningshuis
Rond december vorig jaar nam een medewerker van het TextielMuseum in Tilburg contact op, met de vraag of zij eens op bezoek kon komen bij de borduurkring in Capelle. “Zij vroeg ons toen of wij mee wilden doen aan een project, alleen ze vertelde verder niets”, zegt Fatima. “In maart kwam zij terug om te vertellen dat wij geselecteerd waren - als één van de vijftien groepen - om de nieuwe gordijnen voor het Koninklijk Huis te borduren. We kregen daarna nog een masterclass van expert Anna Bolk, want we moesten een andere steek toepassen voor dit project. In het begin zeiden de dames: ‘Dit kunnen wij niet’. We gingen vier maanden lang heel precies en schoon werken. Maar ik wilde de vrouwen leren in zichzelf te geloven en uitdagingen aan te gaan. Toen Maxima hier kwam, kon niemand het geloven. Maar het werkte sterk als motivatie. En de gordijnen zijn prachtig geworden. Ze zijn nu nog in het TextielMuseum, maar zullen de huidige Chinese gordijnen vervangen “

Fatima Abbadi, fotografe van beroep, is trots op de groep en de ontwikkeling die dames in slechts drie jaar gemaakt hebben. “De meeste vrouwen hadden geen idee hoe je moet borduren, en nu maken zij de gordijnen voor de koningin. Mijn doel is hen een stukje zelfverantwoordelijkheid en - bewustzijn mee te geven. Ik leer deelnemers om hun dromen te bouwen. Het gaat hier echt om bijdragen en je dromen verwezenlijken, niet alleen om een kopje koffie te drinken en wat te borduren. De vrouwen voelen zich comfortabel, begrepen en veilig hier, en kunnen praten over hun dromen en projecten.”

De dames gaan nu aan de slag met een uitdagend project: Jordaans borduren, met Jordaanse steken en Jordaanse kleding. En Fatima blijft groot dromen, want de gordijnen voor Maxima smaken naar meer. Ik ben al in contact met de Jordaanse ambassade in Nederland en zou graag ons werk en mijn foto’s daar laten ophangen na dit project. Hopelijk komt de koningin van Jordanië dan om de tentoonstelling te bekijken.” Groot denken, dromen en doen; het is in drie jaar realiteit geworden voor de groep.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 23 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport gisteren
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06