• Andrea en Gert van der Zee.
• Andrea en Gert van der Zee. Foto: Aangeleverd

Lotgenoten ontmoeten bij IC Café

Algemeen 375 keer gelezen

CAPELLE • De Capelse Andrea van der Zee lag vanaf februari 2018 gedurende lange tijd ernstig ziek op de Intensive Care in Het het IJsselland Ziekenhuis en het Erasmus MC. Voor haar en haar man Gert is het IC Café erg belangrijk omdat ze daar lotgenoten kunnen ontmoeten en Andrea informatie vindt die nodig is om te herstellen.

“In februari 2018 kreeg Andrea een griepje”, vertelt Gert. “Maar dat werd uiteindelijk een bloedvergiftiging, ze kwam in coma en moest aan de beademing op de Intensive Care van het IJsselland Ziekenhuis. Door een dubbele klaplong moest ze naar het Erasmus MC. Op 3 april 2018 kon ze terug naar de IC van het IJsselland Ziekenhuis. Daarna lag ze drie weken op de longafdeling om de zuurstof af te bouwen. Het duurde bij elkaar een maand of drie, vier. Uiteindelijk verbleef ze nog vier maanden in Rijndam Revalidatie.” Andrea: “Via een andere IC patiënt vond ik een fysiotherapeut in Rijswijk die in het REACH (Rehabilitation After Critical Illness and Hospital Discharge) project zat en opgeleid was voor het PICS (Post Intensive Care Syndrom) Omdat deze stopte, kreeg ik het advies weer aan te kloppen bij Rijndam. Op de website www.icconnect.nl gaat een wereld voor je open als je loopt te tobben. Als je in je eigen bubbel zit, denk je dat je gek wordt. Op een gegeven moment ga je aan alles twijfelen. Je wil iets wel, maar het lukt niet. Diederik Gommers heeft ooit gezegd: “Het is weer opnieuw leven na het overleven.” Alles is anders en daarmee moet je zien te dealen. In het IC Café ontmoet je lotgenoten en is er herkenning. Het is gewoon ontspannen.”

IC Café
“In Nederland worden jaarlijks 80.000 mensen op een IC opgenomen, waarvan er 40.000 restklachten houden. In 2012 werd PICS erkend als ziekte, dat je na opname op een IC klachten kan houden. Gert: “Toen is de FCIC opgericht, een patiëntenvereniging voor mensen die op een IC hebben gelegen en hun familie. Daaruit is uiteindelijk het IC Café ontstaan. In het hele land organiseren regionale ziekenhuizen bijeenkomsten. Op de website van ICconnect is hierover alles te vinden. Bij de eerste bijeenkomst in Buurtgebouw Het Palet in Rotterdam waren er een veertigtal mensen, verpleegkundigen en een intensivist. Alles gaat in huiselijke sfeer, zonder witte uniformen. Op 24 november is er weer een avond en in 2023 zullen er weer drie bijeenkomsten worden georganiseerd.”

Aanmelden kan via lotgenoten@iccaferijnmond.nl.

Annemarie van der Ploeg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grote handel in nepmerkkleding ontdekt Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
‘Groene les’ voor leerlingen van Eye College Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
UPDATE - Vermist meisje (17) gevonden Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Kaartje sturen tijdens Week van de Verbinding Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Capelse collectanten gezocht voor Brandwondenstichting Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek aan den IJssel geeft workshops Digitale zorg Algemeen 27 sep, 13:30
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Sjoerd Geissler Algemeen 27 sep, 10:40
Afbeelding
Zonder straf en anoniem mes inleveren Algemeen 27 sep, 09:00