Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Topzomer, lang leve de opwarming van de aarde!

Algemeen 1.044 keer gelezen

Ze zitten naast elkaar in het zonnetje op een bankje bij de Koperwiek. Hun partners lopen over de markt. De grootste van de twee mept zijn buurman op de schouder. “Wat een topzomer hebben we toch, Koos! En dat allemaal dankzij de opwarming van de aarde. Vroeger gingen we wekenlang met de auto naar Spanje, nu blijven we lekker in Costa Capella. In Nesselande hebben ze dat soms o zo drukke strand, in Krimpen dat strandje bij de surfplas, maar hier in Capelle heb je nergens een lekkere plek om te liggen bruinbakken.” 

Koos, altijd voorzien van een knalbruin hoofd, lag vroeger dagenlang te bakken in Rockanje of Spanje maar ook hij verlaat zijn Costa Capella alleen voor de profwielerronde in Oostvoorne (4 augustus) en de nabijgelegen strandjes. “Ja joh, we hebben hier alleen dat stukje Schollevaar. Ik rijd nu met mijn brommertje naar de Zevenhuizerplas of Kralingse Plas. Ben het met je eens dat we hier ook zoiets zouden moeten hebben. Bij het Zandrak een mooi strandje maken of in het Vuykpark, lekker wat eten en drinken bij Fuiks. De zomers zijn tegenwoordig zo lekker, daar hoef je niet meer voor naar het bloedhete Spanje.” Zijn buurman knikt instemmend. “En dat allemaal door de opwarming van de aarde. Wie had dat durven denken toen ze 20 jaar geleden zeurden over zure regen. Daar hoor je nu niemand meer over. Het is nu alleen nog maar stikstof en CO2. Ik heb vroeger scheikunde gehad, maar snap er helemaal niks meer van. Het zal allemaal wel. Het water is tegenwoordig lekkerder en helderder dan ooit en bijna elke dag zon en prima temperaturen. Bovendien geen koude winters meer, ook heerlijk voor ons ouden van dagen.” 

“Neem dit Stadsplein, daar komen straks allemaal nieuwe terrasjes. Moet het wel vaak lekker weer zijn. Kijk, de jeugd denkt er misschien heel anders over, maar voor ons ouwetjes is die opwarming een prima zaak. Ja toch, niet dan?”
Koos antwoordt direct: “Het is een topzomer, lang leve de opwarming van de aarde! Lekker veel zon en weinig regen, prima toch zo! Moet alleen wel elke dag de geraniums water geven. Dan overleven ze ook de winter voor het raam. Geniet ik ook van.”

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 21 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport gisteren
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06
• De eikenprocessierups.
Gemeente pakt eikenprocessierups aan met aaltjes Nieuws 23 apr, 15:55