• Meral Euser, bevlogen voorzitter van Euro Stars.
• Meral Euser, bevlogen voorzitter van Euro Stars. (Foto: Jan Timmer)

Meral Euser koestert liefde voor soft- en honkbal

  •   keer gelezen

CAPELLE • De liefde voor het honk- en softbal zit diep in het hart van Meral Euser, sinds een half jaar voorzitter van Euro Stars.


Ze doet hoogstpersoonlijk het hek van het Euro Stars-terrein open op deze doordeweekse dag en eigenlijk is dat geen toeval, want Meral Euser is hier veelvuldig te vinden.

“Meerdere keren per week”, zegt ze. “We zorgen er met ons bestuur sowieso voor dat er elke avond één van ons aanwezig is. Zo houd je de lijnen naar de leden kort, ben je gemakkelijk benaderbaar en weet je wat er speelt onder de mensen.”

Zelf had ze al een lange geschiedenis bij Blue Hitters, voordat ze een jaar of zeven geleden de overstap maakte naar Euro Stars. “Bij mijn oude club had ik zo’n beetje alles gedaan: gesoftbald en bestuurlijke functies vervuld”, vertelt Meral Euser. “Op een gegeven moment was ik er wel een beetje klaar mee en wilde ik stoppen, mede vanwege het feit dat mijn coach bij de club vertrok. Hij ging naar Euro Stars en nam daarna al snel contact met me op. Hij zei letterlijk: ‘Meral, je moet maar Capelle komen. Ik heb je nodig in het softbalteam en je kunt verder ook van grote waarde zijn voor de club’. Ik haalde vervolgens mijn handschoenen uit het vet en ben lid geworden van Euro Stars. Ik kwam terecht in een team met alleen maar Antilliaanse vrouwen en had het meteen naar mijn zin in mijn nieuwe omgeving.”

De ambitie om nog meer voor haar vereniging te betekenen kreeg vanuit een curieuze gebeurtenis gestalte. “Ik was op de club toen er een feest vervelend verliep,” gaat Meral Euser terug in de tijd. “Eigenlijk alles wat je niet wilt in een vereniging voltrok zich daar. Ik was in de kantine en zag een man met zijn hoofd tussen zijn ellenbogen aan een tafel zitten. Ik had geen idee wie hij was. Eén van de mensen vertelde dat het André van Overbeek was, de voorzitter van Euro Stars en wat voor een geweldige persoon hij was. Ik ben toen op hem afgestapt en heb hem letterlijk gezegd: ‘André, ik ben Meral. Ik ga je helpen.” 

Dat was het begin van onze samenwerking. André was voorzitter, ik werd vice-voorzitter en we maakten samen met oud-voorzitter John de Vos plannen om de club vooruit te helpen. Het was de bedoeling dat André nog even voorzitter zou blijven en dan met mij van rol zou wisselen. Verdrietig genoeg overleed hij vorig jaar en werd ik eerder dan gepland voorzitter. Elke dag dat ik hier het complex opwandel, denk ik nog even aan hem. Een bordje met zijn naam er op herinnert me er extra aan.”

Het Euro Stars van 2022 is een mooie, trotse honk- en softbalvereniging met ambitie, een groeiend ledenaantal, gemotiveerde vrijwilligers en voortreffelijke coaches. “Hun rol is van zeer groot belang”, weet Meral Euser. “Zonder goede coaches heb je geen goede honk- en softbalclub. Zij vooral zijn het die onze leden bedienen, dus is het voor ons als bestuur belangrijk om ze zich gelukkig te laten voelen bij Euro Stars.” 

“Daarnaast zijn we erg blij met Aldrich Guzman, onze jeugdcoördinator. Ook hij houdt de club nauwlettend in de gaten en weet wat er speelt en wat er nodig is. Zijn aanwezigheid werpt duidelijk vruchten af. Ons jeugdledental zit mooi in de lift. Met dank ook aan Sportief Capelle, dat ons geweldig ondersteunt en amen met ons jeugdclinics organiseert.”

Honk- en softbal zijn volgens Meral Euser nauwelijks te vergelijken met veel andere sporten. “Deze sport moet je ‘voelen’, ervaren. Sla eens een bal, vang een bal, maak met je team een ‘0’. Als je dat soort dingen een keer hebt meegemaakt, laat deze sport je nooit meer los en is het een passie voor het leven. Bijzonder aan honk- en softbal is ook de cultuur die er onlosmakelijk aan verbonden is. Je hebt respect voor de coach. Als hij of zij je bij zich roept, dan kom je. Daar is geen discussie over. Ook gaan we respectvol en zuinig met materialen om. Spullen op de grond gooien? Dat willen we hier niet zien. Euro Stars is niet alleen een heel leuke, maar ook een nette club en een vereniging waar mensen van allerlei afkomst respectvol met elkaar omgaan. We runnen deze vereniging ‘met elkaar en voor elkaar’ en dat zie je in alle geledingen terug. De laatste keer dat we hier vanuit de bond een boete kregen dateert van twee jaar geleden. Dat zegt ook wel iets.”

In sportief opzicht hoopt Euro Stars op niet al te lange termijn te promoveren naar het hoogste landelijke niveau. “We zaten er de voorbije seizoenen dicht bij met zowel onze honk- als softbalselecties”, weet Meral Euser. “Steeds liep het op het laatst mis. Moet toch iets met de spanning te maken hebben gehad. We gaan dit jaar gewoon een nieuwe poging wagen. Onze vrouwen draaien alweer bovenin mee, de mannen zijn meer diesels. Ze hebben in het begin wat punten laten liggen, maar zijn nu warmgedraaid. Dat komt vast goed.”

Jan Timmer

Jan Timmer
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Meld uw agendapunt aan