Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Naamsverandering Slotplein uitgesteld

Algemeen 845 keer gelezen

Vrijwel elke zichzelf respecterende gemeente heeft een straatnamencommissie. Zijn er geen nieuwe wijken en straten in aanbouw, dan hebben deze mensen weinig te doen. 

Nu Capelle aan den IJssel de straten in het Riviumgebied gaat aanpassen, wordt het tijd ook eens kritisch naar alle straatnamen te kijken. En dan heb ik het niet over de Piet Heinstraat in Capelle-West of een van de andere zeehelden of schilders. In ’s-Gravenland hebben we de grote componisten en in Middelwatering en Oostgaarde zijn vijf straten naar heiligen vernoemd, zoals de St. Luciabaai (patroonheilige van de blinden). In Schollevaar hebben we nog dames als Elisabeth Musch, een regentendochter wier vader enorm corrupt was (zie onder meer Wikipedia). Er zijn tal van straten waarvan vrijwel niemand weet naar wie deze zijn vernoemd. Wie waren die lui nu eigenlijk? Sowieso hoort er mijns inziens altijd een onderschrift bij zodat we weten of het iemand is uit een ver verleden (Elisabeth Musch leefde van 1639 tot 1699) en waarom ze zijn vernoemd. 

In Capelle wonen heel wat voetbalsupporters en medewerkers van de drie (!) Rotterdamse eredivisieclubs. Maurice de Groot is fysiotherapeut van Excelsior en mede-eigenaar van Praktijk Schenkel. Mario Meijer is sinds ‘1650’ verzorger van Excelsior en trainer van CKC en vierde vorige week twee keer groot feest. Voorzitter Cock van Zanten woont in ’s-Gravenland, net als oud-speler Ton Wickel. Sander Fischer speelt bij VV Capelle en zo kan ik nog even doorgaan. We kennen al de (Jerdy) Schoutenstraat, de ex-speler die nu in Oranje mag opdraven. En in Kralingse Veer de (Thomas) Buffelstraat. Dus wordt het hoog tijd dat er ergens een Marinus Dijkhuizenpad komt, want als speler en trainer (zelfs tweemaal) promoveren is bijzonder. Of wat te denken van het Cyriel Dessersplein of Justin Bijlowpad? Diverse Feyenoorders winkelen immers in De Koperwiek of rijden over Capelse wegen en straten. Dus meer aanknopingspunten dan bij E. Musch. Er waren zelfs al plannen om het Slotplein om te vormen tot Arne Slotplein en de Slotpoort tot Arend Martijn Slotpoort en de A.M. Slotlaan. Maar die plannen zijn even voor een jaar in de koelkast gezet. 

Volgend jaar, bij het kampioenschap, worden deze namen vast en zeker aangepast. Er zijn maar liefst 556 straten en 35620 adressen. Daar kunnen heus wel wat veranderingen plaatsvinden.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 13 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 17 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58