• Het bekende ING gebouw aan de Kerklaan.
• Het bekende ING gebouw aan de Kerklaan. Foto: Google Maps

Veel vragen en zorgen rond plannen met ING gebouw

4 mei, 18:30 Algemeen 615 keer gelezen

CAPELLE • In september zou nieuwbouw op de plek van het ING gebouw moeten starten. Maar de zorgen van omwonenden zijn na een informatieavond nog niet weg.

Een informatiebijeenkomst op het gemeentehuis over ‘project Kerklaan 450’ riep afgelopen week vooral veel verwarring en vragen op bij de aanwezigen. Want hoe zit het met een bestemmingsplan en een omgevingsvergunning? Welke functies krijgt het gebouw en hoe hoog wordt het nu eigenlijk? Er moeten nog heel wat plooien gladgestreken worden voor de nieuwbouwplannen omgezet worden in werkelijke bouw.

Het ING gebouw in het centrum van Capelle stamt uit 1995, maar heeft in 27 jaar al meer tongen losgemaakt dan menig ouder bouwwerk in de omgeving. Het gebouw, ontworpen door het architectenbureau Alberts en Van Huut, werd in 2019 aangekocht door ontwikkelaar HIG. Deze ontwikkelaar wilde overgaan tot sloop en nieuwbouw van het inmiddels iconische bouwwerk aan de Kerklaan. Dit bericht stuitte op weerstand; diverse buurtbewoners en partijen gaven aan het gebouw te willen behouden. Hierop zijn onderzoeken gedaan naar mogelijkheden om het gebouw te behouden en een andere bestemming te geven. Initiatiefgroep ‘de Leeuw van Capelle’ raadpleegde een onderzoeksbureau dat de mogelijkheden tot behoud zou onderzoeken. Een gebouw met verschillende functies zou daarbij ideaal zijn. HIG stond open voor verkoop, mits er een goed bod zou komen. De uitkomst van een ander onderzoek, uitgevoerd door Bureau de Ruimte, was dat hergebruik van het huidige gebouw niet rendabel is. Begin 2020 lijkt het dan beslist: HIG kiest definitief voor nieuwbouw.

In februari 2020 dient de Historische Vereniging Capelle (HVC) echter een verzoek in bij het college om het ING gebouw een monumentale status toe te kennen. Dit verzoek, en ook het daarop volgende bezwaar, wordt afgewezen. In 2021 verzoekt ‘de Leeuw van Capelle’ het college opnieuw te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor herontwikkeling van het bestaande gebouw, naar een complex met een mix van functies.

Het laatste hoofdstuk in het inmiddels dikke ING gebouw-dossier is de informatiebijeenkomst van maandag 25 april 2022. Op deze avond presenteerde Rudolph Eilander van V8, het door HIG ingehuurde architectenbureau, een schetsontwerp voor nieuwbouw aan de Kerklaan 450. Er zijn drie modellen ontwikkeld. Model A volgt het bestemmingsplan en heeft een hoogte van zo’n 30 meter. Model B betreft een gebouw van twee blokken van 50 meter en model C is een slanke flat van 70 meter hoog. Het bestemmingsplan laat geen woningbouw toe, maar een gebouw van 30 meter hoog met een maatschappelijke functie of een ‘functie dienstverlening’, zoals een gebouw met zorgfunctie of een bankgebouw. Met een omgevingsvergunning kan een ontwikkelaar echter toestemming vragen om van het plan af te wijken of om het plan te wijzigen.

Zorgen omwonenden

Bij omwonenden leven veel zorgen over de nieuwbouw op de plek van het ING Gebouw. Waardevermindering van omliggende woningen komt ter sprake, maar ook schaduwen en het parkeren buiten de flat. Ondanks dat in de plannen van het architectenbureau bewoners onder het gebouw gaan parkeren, zal het aantal verkeersbewegingen aan de Duikerlaan toenemen en zal er een plaats gecreëerd moeten worden voor parkerende bezoekers. Verschillende aanwezigen vrezen dat mensen in de wijken gaan parkeren. Volgens de gemeente is er nog geen onderzoek gedaan naar het aantal verkeersbewegingen dat zal plaatsvinden. Onder aanwezigen klinken cynische opmerkingen en suggesties dat de beslissing voor de hoogste - en meest winstgevende - optie allang gevallen is. “Er is nog niets beslist”, reageert wethouder Maarten Struijvenberg op de opmerkingen. “Het college en uiteindelijk de raad zullen hierover een oordeel moeten vellen.” Zeker nadat de architect laat vallen dat het architectenbureau en ‘de gemeente’ denken dat 70 meter de beste oplossing is en dat ‘democratisch de voorkeur wordt gegeven aan een rank gebouw’, fronsen aanwezigen -waaronder verschillende raadsleden - de wenkbrauwen.
ING zou het gebouw in september 2022 gaan verlaten. Voor de nieuwbouw begint, zullen de plannen eerst concreter uitgewerkt moeten worden. Daarna is het aan de Capelse gemeenteraad om de verschillende belangen af te wegen.

Ontwikkelaar HIG wil huurwoningen ontwikkelen in de nieuwbouw. De huurprijs van de woningen moet tussen de 750 en 1050 euro per maand liggen, waarmee de woningen in het segment middenhuur vallen. Er lijkt geen sociale woningbouw te komen.

Huub Lakerveld

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Twee bruggen bij Couwenhoekseweg vervangen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Treinverkeer plat door NS-staking op 26 augustus Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Extra zoet water tegen verzilting IJssel en Lek Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Ladies night in Wijkcentrum Schollevaar Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Veertiende Ronde van West in beeld FOTOREPORTAGE 17 aug, 19:00
Afbeelding
Briljanten huwelijk voor het echtpaar Bachstein Algemeen 17 aug, 18:30
Afbeelding
Capelse Joris sleutelt aan retro racefietsen Algemeen 17 aug, 16:30
Afbeelding
Bijna 1900 euro opgehaald met Ronde van West Algemeen 17 aug, 14:43