• Het bekende ING gebouw aan de Kerklaan.
• Het bekende ING gebouw aan de Kerklaan. Foto: Google Maps

Veel vragen en zorgen rond plannen met ING gebouw

Algemeen 2.017 keer gelezen

CAPELLE • In september zou nieuwbouw op de plek van het ING gebouw moeten starten. Maar de zorgen van omwonenden zijn na een informatieavond nog niet weg.

Een informatiebijeenkomst op het gemeentehuis over ‘project Kerklaan 450’ riep afgelopen week vooral veel verwarring en vragen op bij de aanwezigen. Want hoe zit het met een bestemmingsplan en een omgevingsvergunning? Welke functies krijgt het gebouw en hoe hoog wordt het nu eigenlijk? Er moeten nog heel wat plooien gladgestreken worden voor de nieuwbouwplannen omgezet worden in werkelijke bouw.

Het ING gebouw in het centrum van Capelle stamt uit 1995, maar heeft in 27 jaar al meer tongen losgemaakt dan menig ouder bouwwerk in de omgeving. Het gebouw, ontworpen door het architectenbureau Alberts en Van Huut, werd in 2019 aangekocht door ontwikkelaar HIG. Deze ontwikkelaar wilde overgaan tot sloop en nieuwbouw van het inmiddels iconische bouwwerk aan de Kerklaan. Dit bericht stuitte op weerstand; diverse buurtbewoners en partijen gaven aan het gebouw te willen behouden. Hierop zijn onderzoeken gedaan naar mogelijkheden om het gebouw te behouden en een andere bestemming te geven. Initiatiefgroep ‘de Leeuw van Capelle’ raadpleegde een onderzoeksbureau dat de mogelijkheden tot behoud zou onderzoeken. Een gebouw met verschillende functies zou daarbij ideaal zijn. HIG stond open voor verkoop, mits er een goed bod zou komen. De uitkomst van een ander onderzoek, uitgevoerd door Bureau de Ruimte, was dat hergebruik van het huidige gebouw niet rendabel is. Begin 2020 lijkt het dan beslist: HIG kiest definitief voor nieuwbouw.

In februari 2020 dient de Historische Vereniging Capelle (HVC) echter een verzoek in bij het college om het ING gebouw een monumentale status toe te kennen. Dit verzoek, en ook het daarop volgende bezwaar, wordt afgewezen. In 2021 verzoekt ‘de Leeuw van Capelle’ het college opnieuw te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor herontwikkeling van het bestaande gebouw, naar een complex met een mix van functies.

Het laatste hoofdstuk in het inmiddels dikke ING gebouw-dossier is de informatiebijeenkomst van maandag 25 april 2022. Op deze avond presenteerde Rudolph Eilander van V8, het door HIG ingehuurde architectenbureau, een schetsontwerp voor nieuwbouw aan de Kerklaan 450. Er zijn drie modellen ontwikkeld. Model A volgt het bestemmingsplan en heeft een hoogte van zo’n 30 meter. Model B betreft een gebouw van twee blokken van 50 meter en model C is een slanke flat van 70 meter hoog. Het bestemmingsplan laat geen woningbouw toe, maar een gebouw van 30 meter hoog met een maatschappelijke functie of een ‘functie dienstverlening’, zoals een gebouw met zorgfunctie of een bankgebouw. Met een omgevingsvergunning kan een ontwikkelaar echter toestemming vragen om van het plan af te wijken of om het plan te wijzigen.

Zorgen omwonenden

Bij omwonenden leven veel zorgen over de nieuwbouw op de plek van het ING Gebouw. Waardevermindering van omliggende woningen komt ter sprake, maar ook schaduwen en het parkeren buiten de flat. Ondanks dat in de plannen van het architectenbureau bewoners onder het gebouw gaan parkeren, zal het aantal verkeersbewegingen aan de Duikerlaan toenemen en zal er een plaats gecreëerd moeten worden voor parkerende bezoekers. Verschillende aanwezigen vrezen dat mensen in de wijken gaan parkeren. Volgens de gemeente is er nog geen onderzoek gedaan naar het aantal verkeersbewegingen dat zal plaatsvinden. Onder aanwezigen klinken cynische opmerkingen en suggesties dat de beslissing voor de hoogste - en meest winstgevende - optie allang gevallen is. “Er is nog niets beslist”, reageert wethouder Maarten Struijvenberg op de opmerkingen. “Het college en uiteindelijk de raad zullen hierover een oordeel moeten vellen.” Zeker nadat de architect laat vallen dat het architectenbureau en ‘de gemeente’ denken dat 70 meter de beste oplossing is en dat ‘democratisch de voorkeur wordt gegeven aan een rank gebouw’, fronsen aanwezigen -waaronder verschillende raadsleden - de wenkbrauwen.
ING zou het gebouw in september 2022 gaan verlaten. Voor de nieuwbouw begint, zullen de plannen eerst concreter uitgewerkt moeten worden. Daarna is het aan de Capelse gemeenteraad om de verschillende belangen af te wegen.

Ontwikkelaar HIG wil huurwoningen ontwikkelen in de nieuwbouw. De huurprijs van de woningen moet tussen de 750 en 1050 euro per maand liggen, waarmee de woningen in het segment middenhuur vallen. Er lijkt geen sociale woningbouw te komen.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lintjesregen Capelle: tien inwoners krijgen Koninklijke onderscheiding Met foto's 11 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsconcert met bijzondere bezetting in Van Cappellenhuis Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Budgetmaatjes zoeken vrijwilligers: help met thuisadministratie Nieuws 14 uur geleden
• Gedicht voorgelezen tijdens Dodenherdenking in 2023.
Basisschoolleerlingen Capelle schrijven gedichten voor 4 en 5 mei Nieuws 25 apr, 17:04
• Lange tijd werkt gewerkt aan de entree van het metrostation.
Metrostation Capelle Centrum open aan kant Stadsplein-Koperwiek Nieuws 25 apr, 14:51
Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 25 apr, 14:32
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 25 apr, 11:10
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport 25 apr, 08:58