• Michael, Elles en Frans Frijters voor hun winkel.
• Michael, Elles en Frans Frijters voor hun winkel. Foto: Aangeleverd

Vishandel Frijters nog niet uit de brand

Algemeen 3.362 keer gelezen

CAPELLE • Zes maanden na de brand in de viskraam van Frijters is nog niet alles afgewikkeld. “Gelukkig hadden we de nieuwe winkel nog.”

Frans Frijters zal 18 november 2021 nooit meer vergeten. Die dag brandde zijn bij veel Capellenaren bekende viskraam voor het overgrote deel af. Een half jaar later zochten we Frans op in de vishandel winkel annex restaurant aan de Bermweg om terug te blikken op die vreselijke avond. “We zijn nog steeds bezig met de afhandeling en zijn zelfs uit de verzekering gegooid. Dit terwijl wij geen enkele schuld aan de brand hadden.”

Veel Capellenaren weten het zich nog goed te herinneren. De grote, gitzwarte rookwolken die vanuit Capelle-West over de IJssel trokken. Op donderdag 18 november, zo rond 21.00 uur, ontstond er een brand in het pand van deelscooterbedrijf Felyx aan de Radarstraat. De vlammen zorgden voor een grote uitslaande brand en diverse brandweerkorpsen kwamen ter plekke de vlammenzee bestrijden. Frans Frijters was inmiddels ook gewaarschuwd, maar kon zijn viskraam niet meer redden. “Het was vreselijk om te zien hoe alles in lichterlaaie stond. Mijn kraam stond altijd tussen het pand van Felyx en de Boezem. Flink beschadigd is de kraam vervolgens naar een speciaalzaak gebracht en vanaf het karkas weer opgebouwd. Ondertussen was ik druk bezig een tijdelijke oplossing te regelen. Gelukkig kon ik ergens een kraam huren waardoor we toch snel weer door konden pakken.”

Vishandel Bermweg

Voor vader Frans waren het onverwachts donkere weken voor de kerst, terwijl een jaar eerder alles nog zo florissant leek te verlopen. “We waren al langere tijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Uitbreiding van het aantal verkoopdagen aan de kraam was niet mogelijk. We stonden en staan op woensdag aan de Wingerd, op donderdag en zaterdag aan het Slotplein en op vrijdag nabij de Doormanstraat in West. Toen zich de kans voordeed een vishandel aan de Bermweg te openen, hebben we die kans met beide handen aangegrepen”. Zoon Michael sorteert ondertussen de vele verse vissoorten, maar haakt in tijdens het gesprek. “Het was een unieke kans. Er zijn hier mogelijkheden om lekker een vismaaltijd te serveren, maar ook om diverse vissoorten te verkopen. Ook wij kregen te maken met de pandemie en moesten het restaurantdeel sluiten. We konden meestal wel doorgaan met de afhaalmogelijkheden in de winkel, zoals ook bij mijn vader aan de kraam. Zoals mijn vader al decennialang een begrip is in Capelle, willen wij hier ook een traditie opbouwen. We merken nu al dat veel mensen hier verse vis, schelpdieren of wat dan ook halen of een maaltijd nuttigen. Maar thuisbezorgen kan inmiddels ook via thuisbezorgd.nl en Deliveroo”. 

Vader Frans kijkt trots toe als Elles en Michael doorgaan met uitstallen van de viswaar. “Binnenkort begint het haringseizoen gelukkig weer. Daar doen we veel mensen een plezier mee. Ik ken een man wiens moeder in de Rozenburcht woonde en in haar laatste weken elke dag blij werd van verse haring. Dat is toch waar je het voor doet, de klanten”.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Column - Zoek de verschillen in budgetteren Nieuws 8 uur geleden
• De brandweer kijkt bij de kelderbox naar binnen.
Kelderbox met een luchtje: brandweer ontdekt lekkende motor 112 9 uur geleden
• Het gemeentehuis van Capelle.
Gemeente Capelle doet beroep op inwoners: 'Zeg afspraak op tijd af' Nieuws gisteren
Afbeelding
Buurtbankjesdag: zet hapje en bankje klaar voor de buren in Middelwatering Nieuws 7 mei, 14:13
• Soufiane Touzani in actie op het trapveldje in Schenkel.
Freestyle voetballer Soufiane Touzani komt naar U13 Cup Sport 7 mei, 11:29
• Dick Jaspers: komend seizoen te zien bij Paperclip in Capelle.
SPC Capelle stunt met komst Dick Jaspers: 'We hebben een fenomeen binnengehaald' Sport 7 mei, 10:03
Afbeelding
Asfalt op Abram van Rijckevorselweg vervangen: weg deels dicht van 14 op 15 mei Nieuws 6 mei, 17:49
Afbeelding
Jonge Capelse mantelzorgers beleven ontspannen uitje in klimbos Nieuws 6 mei, 17:25