• Nataliya en Dmytri Galagan, met achter hen een zelf geschilderde familieboom in Oekraïense stijl.
• Nataliya en Dmytri Galagan, met achter hen een zelf geschilderde familieboom in Oekraïense stijl. Foto: Huub Lakerveld

Dmytri en Nataliya: “God staat aan onze kant”

Algemeen 415 keer gelezen

CAPELLE • Het Oekraïense blauw-geel wappert aan de gevel van het huis van Dmytri en Nataliya Galagan. Binnen is er een onverwachte reünie; sinds vorige week verblijven Dmytri’s zus Tania en haar zoontje ook in hun huis. Zij zijn gevlucht, per auto via Hongarije.  

De familie van Dmytri, Nataliya en Tania woont in Kyiv. Een aantal familieleden is gevlucht naar dorpen zo’n 150 kilometer weg van de hoofdstad. “Alleen ik ben gevlucht naar het buitenland”, vertelt Tania. “Mijn familie is achtergebleven. Zij zitten bij elkaar, wachten en bakken hun eigen brood, omdat er niets te krijgen is in de supermarkt. Een vriendin van mij slaapt in een badkuip met twee kleine kinderen, omdat het daar veiliger is.”

Ouders

Nataliya ziet het als haar missie om het verhaal van haar ouders te vertellen. “Mijn moeder is assistent-arts en ze draait nu non-stop diensten. Normaal duurt een dienst 24 uur, maar zij kan nu niet weg. Mijn vader werkt in een verwarmingscentrale, dus hij kan ook niet gemist worden. Ik ben enorm trots op mijn ouders, maar ik ben zo bang. Zij zeggen: “Wij gaan niet weg, dit is ons land. Wat kan Rusland met ons doen? Ze kunnen ons alleen doden. Maar ze kunnen niet alle Oekraïners doden.” Ik accepteer hun keuze, maar voor mij doet het echt pijn. Ik weet niet of ik mijn ouders nog levend kan zien.”
Hebben Dmytri en Nataliya overwogen om nu terug te keren naar Oekraïne? “Ik heb erover gedacht”, zegt Dmytri. “Maar ik kan hier in Nederland van meer waarde zijn, bijvoorbeeld door geld te verdienen en terug te sturen naar Oekraïne.”

“Niemand verwachtte deze inval”, aldus Tania. “Er werd eerst gezegd: “Het is oké, het is alleen maar paniek. Maar toen kwam die nieuwe inval toch. Ik huilde onophoudelijk voor drie dagen. Maar wij Oekraïners zien er niet uit als slachtoffers: wij zijn sterk, wij zijn boos en zeggen veel slechte woorden, maar dat helpt. God is aan onze kant. We zullen hier sterker uit komen, veel sterker. Maar de prijs is heel hoog, als je dode kinderen ziet.”
Dmytri vult aan: “Geen enkel land is ooit onafhankelijk geworden zonder te vechten. Formeel werd Oekraïne onafhankelijk na het opheffen van de Sovjetunie, maar het gebeurt nu pas écht.” Hij benadrukt dat dit niet een geheel nieuwe aanval is vanuit Rusland, hoewel die suggestie wel wordt opgeroepen. “Sinds 2014, bij de inname van de Krim, is dit al gaande. Maar toen werd in de media vaak gerept van een ‘burgeroorlog, met mogelijk invloed vanuit Moskou’. Dat is onzin; al acht jaar is er Russische inmenging.”

Wereldwijd wordt actie ondernomen en sancties opgelegd aan Rusland. Dat kan nog steviger, vindt Dmytri. “LUKoil is een Russisch bedrijf, waarom worden die tankstations niet gesloten? Draai de gaskraan dicht, verban alle Russische producten en isoleer het land door het internetverkeer plat te leggen.”
Tania: “Mensen in Oekraïne doen zelf ook wat zij kunnen. Mijn zakenpartner is een beauty vlogger en zij heeft fabrikanten opgeroepen om geen cosmetica meer naar Rusland te sturen. Aan die oproep is al gehoor gegeven.”

Zorgen

Hoewel de publieke opinie vooralsnog op de hand van Oekraïne is, is Dmytri bang dat dit ooit zou kunnen omslaan. “Wat als Nederlanders de (financiële) gevolgen van deze oorlog zelf gaan voelen? Niemand wil in een koud huis leven of een lager salaris krijgen. Onlangs liep een kennis in Den Haag met een Oekraïense vlag om haar schouders op straat, toen iemand zei: “Jullie zijn de oorzaak van de derde wereldoorlog.” Dat is erg pijnlijk, ik ben bang dat er meer negatieve reacties jegens Oekraïners komen.”

Wat kunnen Nederlanders momenteel concreet doen voor Oekraïne? “Goederen verzamelen is heel belangrijk”, zegt Nataliya. Dat kan bijvoorbeeld in Vlaardingen bij Stichting Spoetnik, zij brengen al jaren goederen naar Oekraïne. Maar er zijn ook veel lokale initiatieven. Voor Oekraïense paspoorthouders is er al gratis openbaar vervoer; een museumkaart zou ook mooi zijn, zodat zij niet heel de dag binnen zitten en tv kijken.” “Ook het bieden van woonruimte is heel concreet en van groot belang”, vertelt Dmytri. “Wij zijn dankbaar voor alle soorten hulp”, besluit Tania.
Er zijn tal van mogelijkheden om te helpen; de volgende site bevat waardevolle links naar betrouwbare informatiebronnen: eu-ua.com.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Klauteren, knutselen en kleuren: Sport en Fundorp in meivakantie Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Musical 'Groener Gras' te zien in IJsselzicht Nieuws 22 uur geleden
• Sparta opende de 20-overs competitie met thuisduels.
Sparta Cricket beleeft 'prima start' en richt vizier op play-offs Sport gisteren
Afbeelding
Column - Overal subsidies aanvragen Nieuws 24 apr, 16:10
• Lara, Elin, Eva, Yanou en Anouk met het schild van de winnaars
Gidsen van Scouting Hendrik van Halewijn winnen regionale wedstrijd Nieuws 24 apr, 14:04
Afbeelding
Capelse Liza doet voor het goede doel mee aan zware Muskathlon in Colombia Nieuws 24 apr, 11:50
Afbeelding
Boa's mogen boetes uitdelen voor lichte verkeersovertredingen Nieuws 24 apr, 09:46
• De Van Brienenoordbrug.
Brandbrief Van Brienenoordbrug: 'Instortingsgevaar dreigt als niet snel ingegrepen wordt' Nieuws 24 apr, 09:06