Afbeelding
Foto: 123RF.com

VVD Capelle stelt vragen over opvang vluchtelingen

14 jan, 13:11 Algemeen 233 keer gelezen

CAPELLE • De Capelse VVD-fractie heeft het college vragen gesteld over de opvang van vluchtelingen in Capelle.

Een van de aanleidingen is een ‘aanwijzing’ van de regio Rotterdam om vluchtelingen op te nemen. Deze verplichting van gemeenten om vluchtelingen op te vangen door staatssecretaris Broekers-Knol bleek deze week juridisch gezien niet afgedwongen te kunnen worden.

De VVD wil weten of vluchtelingen in Capelse woningen ondergebracht gaan worden en of de besluitvorming anders zal zijn nu er van een plicht door wet- en regelgeving geen sprake is. Daarnaast vraagt de partij zich af of Capelle de aangewezen plaats is voor vluchtelingenopvang. De liberalen verklaren hierbij dat Capelle de op vier na dichtstbevolkte gemeente van Nederland is, relatief veel grootstedelijke problematiek kent en juist één van de gemeenten is die voldoet aan haar taakstelling om statushouders te plaatsen.

Er is nog geen besluit genomen over het al dan niet opvangen van vluchtelingen in de gemeente. Ambtenaren onderzoeken de opties, maar de gemeenteraad en het college moeten de uiteindelijke beslissingen nemen.

Motie

Op 8 november werd een motie van de SGP, waarmee de fractie het college verzoekt concreet onderzoek te doen naar tijdelijke opvangmogelijkheden voor vluchtelingen in Capelle aan den IJssel, aangenomen door een meerderheid van de gemeenteraad. Echter, de ‘aanwijzing’ werd pas op 14 december uitgesproken. De VVD heeft, ondanks het gebrek aan rechtsgronden bij de aanwijzing, haar vragen aan het college daarop gebaseerd.

SGP raadslid Pieter Weijers, die in oktober opriep om de mogelijkheden van vluchtelingenopvang in Capelle te onderzoeken, schrijft op Twitter: “Ook zonder een juridische basis voor de verplichte aanwijzing gaat het hier nog steeds om mensen waarvoor een opvangplek nodig is omdat die er nu eenmaal onvoldoende zijn. Je kunt ook iets doen zonder dat het verplicht is”. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Aquabubbel tijdens recreatief zwemmen Algemeen 12 aug, 13:10
Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10