• Lauren Molengraaf in actie bij het veldrijden.
• Lauren Molengraaf in actie bij het veldrijden. (Foto: Bram van Lent)

Multidisciplinair fietstalent

  •   keer gelezen

CAPELLE • Lauren Molengraaf (16) maakt naam in het nationale en internationale wielrennen, veldrijden en mountainbiken.


Het liefst was Lauren Molengraaf al voor haar zevende gaan wielrennen, maar de club waar haar broer fietste liet dit niet toe. Uiteindelijk is alles op z’n pootjes terechtgekomen en nu strijdt de Capelse bij de junioren mee in internationale veldritten, mountainbike- en wielrenwedstrijden. Onlangs reed zij haar eerste Wereldbekerwedstrijd veldrijden in Tsjechië, met een zeer verdienstelijke zesde plaats als resultaat.

Via haar broer is de liefde voor het wielrennen ontstaan, maar Lauren besloot om het niet bij alleen asfalt te laten. Vooral in het mountainbiken heeft zij zich inmiddels bewezen. Het resultaat? Een lange reeks overwinningen in haar leeftijdscategorie bij de Nederlands kampioenschappen. 

Drie disciplines

Lauren Molengraaf is al sinds jonge leeftijd met drie fietsdisciplines bezig. Daar hoort een creatieve oplossing bij. “Het is soms een beetje moeilijk qua schema’s”, vertelt Lauren. “Ik kan geen volle seizoenen meedraaien in iedere discipline, dus het vereist een goede planning. Maar ik ben er wel positief over, de afwisseling maakt het zo leuk”.
De zwaarste van de drie disciplines is voor Lauren het mountainbiken. “Vanaf het begin ga je meteen volgas, in tegenstelling tot wielrennen waar je rit meer opbouwt. Je klimt en daalt veel bij het mountainbiken, het is veel technischer. Je kunt fouten daardoor ook moeilijker herstellen, ook door de onoverzichtelijke bochten. Hoewel je van tevoren wel altijd het parcours kan testen”. Voorlopig kan zij de drie verschillende sporten blijven combineren, maar wat als zij ooit voor de keuze komt te staan om zich te specialiseren? “Voorlopig is de combinatie goed mogelijk en is kiezen niet per se nodig. Ik ga er alles aan doen om meerdere sporten tegelijk te blijven doen”.

En dat gaat haar goed af; op zaterdag 6 november deed zij mee aan het Europees kampioenschap veldrijden (Junioren dames) in Drenthe. Ze was voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands team en reed dan ook in een oranje outfit. “Dat was erg gaaf. Omdat het in Nederland was, moedigde iedereen mij aan doordat ik in het oranje reed”.

Wereldbeker

Ongeveer een week later reed Lauren haar eerste wereldbekerwedstrijd veldrijden (Junioren dames), ditmaal in Tsjechië. Ook hier reed Lauren trots in het oranje tenue en behaalde zij een zesde plaats in een sterk deelnemersveld. “Het was een heel technisch parcours, maar het ging erg goed”. Die mooie prestatie in Tsjechië behaalde Lauren door een handig foefje; als enige in haar race sprong zij met de fiets over balken, terwijl anderen afstapten en lopend over de balk gingen. Op die manier kon zij grote stappen naar voren zetten in de wedstrijd.

Topsporttalent

Hoe combineert Lauren haar drukke sportleven met het volgen van school? “Ik zit op een topsport talentschool, waar ze rekening houden met de sport van de studenten. Zo krijg ik bijvoorbeeld vrijstelling van lessen als ik training heb. Zo kan ik eigenlijk perfect mijn sport- en schoolcarrière combineren”.
Daarnaast is Lauren onlangs geselecteerd voor CyclingClassNL. Dit is een nieuw opleidingsinitiatief van NOC NSF, de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) en de wielrenploeg Jumbo Visma. “Zo wordt de begeleiding nog beter en kan ik het beste van mezelf laten zien”, zegt Lauren.

Dit traject helpt Lauren Molengraaf op weg om haar ambities te bereiken. Vanuit een loodzwaar deelnemersveld wil zij opklimmen naar EK’s en WK’s, om bij die wedstrijden ook op het podium te belanden. En uiteindelijk wil Lauren deelnemen aan de Olympische Spelen bij het mountainbiken. “Dat is mijn absolute hoofddoel”.

Huub Lakerveld
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten