Twee studenten van de TU Delft werkend aan productontwikkeling ‘Ziggy’
Twee studenten van de TU Delft werkend aan productontwikkeling ‘Ziggy’ (Foto: Rijndam Revalidatie)

Rijndam wint Revalidatie jaarprijs voor innovatieve patiëntenzorg

  •   keer gelezen

CAPELLE/ROTTERDAM • Rijndam heeft de Revalidatie Jaarprijs gewonnen met de productontwikkeling ‘Ziggy’. Dit gebeurde tijdens het Dutch Congress of Rehabilitation Medicine (DCRM) op vrijdag 12 november.


Deze innovatieve aanpassing aan een rolstoel maakt het mogelijk dat degene die de rolstoel duwt niet achter, maar naast de rolstoel loopt. Dit zorgt voor een betere interactie met de persoon die in de rolstoel zit. Met het winnende geldbedrag van 20.000 euro gaat Rijndam samen met de TU Delft en Erasmus MC ‘Ziggy’ verder doorontwikkelen om deze vervolgens daadwerkelijk in de praktijk in te zetten.

‘’Een standaardrolstoel wordt geduwd, maar als je er als begeleider achter loopt, is het soms moeilijk contact te houden met degene die erin zit”, vertelt Nicole van den Dries. Als ouder van een meervoudig gehandicapte dochter én als fysiotherapeut bij Rijndam herkent zij deze problematiek als geen ander. “Dankzij deze innovatieve aanpassing in de vorm van een rolstoel opzetstuk, lopen rolstoelbezitter en begeleider nu naast elkaar, aldus Van den Dries. Samen met Robert Pangalila, medisch divisiemanager en revalidatiearts bij Rijndam, heeft zij bijgedragen aan deze productontwikkeling. Dat deze innovatie niet onopgemerkt kon blijven, blijkt uit het feit dat het project als winnaar is verkozen voor de Revalidatie jaarprijs voor innovatieve patiëntenzorg.

Bij het project ‘Ziggy’ zijn verschillende samenwerkingspartners betrokken: Heike Vallery, hoogleraar Innovatieve Revalidatietechnologie van het Erasmus MC, onderzoekers Bram Sterke en Lucy Bennet bij de TU Delft en eigenaar Michel Verkaik van 1Voudig Revalidatie & adaptatietechniek. “We kijken er met z’n allen erg naar uit om met het gewonnen geldbedrag van 20.000 euro het prototype verder door te ontwikkelen om vervolgens de rolstoel daadwerkelijk binnen de revalidatiesector in te gaan zetten”, geeft van den Dries aan.

De prijs is voor de 10de keer uitgereikt en wordt beschikbaar gesteld door IPSEN Farmaceutica. Het doel is om innovatie aan te moedigen en daarmee patiëntenzorg binnen de revalidatie verder te verbeteren.

Rijndam heeft vooral locaties in Rotterdam, maar ook in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten